, , ,

Οι «Τέσσερις Εποχές» του Βιβάλντι προσαρμόστηκαν στην κλιματική αλλαγή

Η Ορχήστρα Hamburg Elbphilharmonie θα παρουσιάσει το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, στο Αμβούργο μία αναθεωρημένη εκδοχή του διάσημου έργου «Τέσσερις εποχές» του Βιβάλντι, για τη

Οι «Τέσσερις Εποχές» του Βιβάλντι προσαρμόστηκαν στην κλιματική αλλαγή

Η Ορχήστρα Hamburg Elbphilharmonie θα παρουσιάσει το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, στο Αμβούργο μία αναθεωρημένη εκδοχή του διάσημου έργου «Τέσσερις εποχές» του Βιβάλντι, για τη δημιουργία της οποίας χρησιμοποιήθηκαν αλγόριθμοι με βάση τα δεδομένα (data) του κλίματος.

Η νέα εκδοχή έχει τίτλο «For Seasons» (Για τις εποχές) αντί του «Four Seasons» (Τέσσερις εποχές) όπως είναι ο τίτλος το πρωτότυπου έργου του 1725. Ο σκοπός αυτής της διασκευής είναι να καταδείξει τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να κάνει μια ισχυρή επίκληση στο συναίσθημα όσον αφορά στο δημόσιο διάλογο και στη δράση.

Ο διευθυντής της ορχήστρας Άλαν Γκίλμπερτ ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Δεν πρέπει πια να κάνουμε πως δεν ακούμε». Η προσαρμογή αυτή δεν έχει στόχο αισθητικό• μάλιστα, η σύνθεση ακούγεται δυσαρμονική και άβολη σύμφωνα με τους δημιουργούς της και προσθέτουν: «Το έργο δείχνει το προφανές: Ότι οι εποχές στον καιρό της κλιματικής αλλαγής είναι ασύμμετρες».

Η διασκευή είναι αποτέλεσμα δεδομένων και αλγορίθμων από Η/Υ και σε συνεργασία με μουσικούς, η ειδική ομάδα θέλησε να επηρεάσει το μουσικό έργο με δεδομένα από την εξαφάνιση των ειδών, την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας και τη συχνότητα των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων.

Αποτέλεσμα είναι ότι η αρμονία γίνεται δυσαρμονία, οι γραμμές μεταξύ της άνοιξης και του καλοκαιριού δεν διακρίνονται πια και οι νότες που αποτυπώνουν το τραγούδι των πουλιών παραμερίζονται εντελώς. Η συναυλία θα είναι δωρεάν και θα μεταδοθεί απευθείας από το NDR.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε