The Whale: Το νέο αρχιτεκτόνημα της Νορβηγίας στον Αρκτικό Κύκλο θα μοιάζει με αναδυόμενη φάλαινα

Το δανέζικο Dorte Mandrup επιλέχθηκε ανάμεσα σε άλλα αρχιτεκτονικά γραφεία για τη δημιουργία του «The Whale», ενός εντυπωσιακού νέου κτηρίου στο κέντρο του αρκτικού

The Whale: Το νέο αρχιτεκτόνημα της Νορβηγίας στον Αρκτικό Κύκλο θα μοιάζει με αναδυόμενη φάλαινα

Το δανέζικο Dorte Mandrup επιλέχθηκε ανάμεσα σε άλλα αρχιτεκτονικά γραφεία για τη δημιουργία του «The Whale», ενός εντυπωσιακού νέου κτηρίου στο κέντρο του αρκτικού κύκλου.

Το κτήριο θα αναγερθεί στην Ardenes, μια περιοχή στο βορειότερο άκρο του andøya, ενός νησιού 300 χιλιόμετρα στον πυρήνα του αρκτικού κύκλου. Η εγγύτητά του στην Bleiksdjupa, στην υποθαλάσσια κοιλάδα από όπου οι φάλαινες περνούν όταν μεταναστεύουν, σημαίνει ότι η περιοχή θα είναι το καλύτερο μέρος στον κόσμο για να παρακολουθήσει κανείς από κοντά το εντυπωσιακό αυτό θηλαστικό στο φυσικό του περιβάλλον.

Advertisment

https://www.instagram.com/p/B4d6JIrnedg/?utm_source=ig_embed

Τοποθετημένο στην άκρη του ωκεανού, το αρχιτεκτόνημα της Dorte Mandrup θα αναδύεται μέσα από το συγκλονιστικό φυσικό τοπίο της περιοχής και θα φαίνεται ότι είναι μέρος του. Και θα αναδύεται όπως ακριβώς η εντυπωσιακή φάλαινα από τον βυθό της θάλασσας.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να περπατούν στην οροφή του κτίσματος για να θαυμάζουν τα βουνά, τον ήλιο του μεσονυκτίου ή ακόμα και το Βόρειο Σέλας. Η κυρτή οροφή θα είναι καλυμμένη από πέτρες οι οποίες με τον καιρό θα γίνουν ένα με τη φύση.

Advertisment

https://www.instagram.com/p/B4Z1uiWJytt/?utm_source=ig_embed

Εσωτερικά, το κτήριο θα φιλοξενεί εκθεσιακούς χώρους, γραφεία, ένα καφέ και ένα κατάστημα. Τα τεράστια παράθυρά του θα ανοίγονται προς το αρχιπέλαγος, δημιουργώντας μια οπτική σύνδεση ανάμεσα στους εκθεσιακούς χώρους και στο φυσικό περιβάλλον.

Οι υπεύθυνοι του διαγωνισμού περιέγραψαν το αρχιτεκτονικό σχέδιο ως «ποιητικό και διακριτικό, και την ίδια στιγμή ένα πολύ εντυπωσιακό και ασυνήθιστο κτήριο». Η νικήτρια εταιρία τόνισε ότι «όχι μόνο θα δημιουργήσουμε αρχιτεκτονική σε ένα ακόμα ιδιαίτερο τοπίο, αλλά θα προσθέσουμε στην κατανόηση των φαλαινών και στη διατήρηση της θαλάσσιας ζωής».

https://www.instagram.com/p/B4Uk0QipfoC/?utm_source=ig_embed

Την Άνοιξη του 2019, η The Whale AS προσκάλεσε αρχιτεκτονικά γραφεία να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το project. Από τις 37 ομάδες, 4 προκρίθηκαν και πριν λίγες μέρες, στις 1 Νοεμβρίου, η dorte mandrup ανακοινώθηκε ότι είναι η νικήτρια. Αν και η τοποθεσία έχει ήδη 50.000 επισκέπτες ετησίως, το αρχιτεκτόνημα θεωρείται ότι θα καταστήσει την περιοχή τον νούμερο ένα τουριστικό προορισμό στη Νορβηγία.

https://www.instagram.com/p/B4h5aAjJaPe/?utm_source=ig_embed

[toggle title="Πηγές"]

www.designboom.com/architecture/dorte-mandrup-whale-visitor-attraction-arctic-circle-norway-11-04-2019

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Άνθρωποι και ολογράμματα στην ίδια σκηνή
Ελληνικό Ωδείο Αθηνών: Αποκαθίσταται και θα λειτουργήσει ξανά μετά από 50 ολόκληρα χρόνια
Ναός του Ποσειδώνα: Αποκτά νέο φωτισμό - Το σχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού (φωτογραφίες)
Τέχνη από τις στάχτες των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο βοηθά τους ιθαγενείς

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση