Το δανέζικο Dorte Mandrup επιλέχθηκε ανάμεσα σε άλλα αρχιτεκτονικά γραφεία για τη δημιουργία του «The Whale», ενός εντυπωσιακού νέου κτηρίου στο κέντρο του αρκτικού κύκλου.

Το κτήριο θα αναγερθεί στην Ardenes, μια περιοχή στο βορειότερο άκρο του andøya, ενός νησιού 300 χιλιόμετρα στον πυρήνα του αρκτικού κύκλου. Η εγγύτητά του στην Bleiksdjupa, στην υποθαλάσσια κοιλάδα από όπου οι φάλαινες περνούν όταν μεταναστεύουν, σημαίνει ότι η περιοχή θα είναι το καλύτερο μέρος στον κόσμο για να παρακολουθήσει κανείς από κοντά το εντυπωσιακό αυτό θηλαστικό στο φυσικό του περιβάλλον.

- Sponsored Ad -

Τοποθετημένο στην άκρη του ωκεανού, το αρχιτεκτόνημα της Dorte Mandrup θα αναδύεται μέσα από το συγκλονιστικό φυσικό τοπίο της περιοχής και θα φαίνεται ότι είναι μέρος του. Και θα αναδύεται όπως ακριβώς η εντυπωσιακή φάλαινα από τον βυθό της θάλασσας.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να περπατούν στην οροφή του κτίσματος για να θαυμάζουν τα βουνά, τον ήλιο του μεσονυκτίου ή ακόμα και το Βόρειο Σέλας. Η κυρτή οροφή θα είναι καλυμμένη από πέτρες οι οποίες με τον καιρό θα γίνουν ένα με τη φύση.

Εσωτερικά, το κτήριο θα φιλοξενεί εκθεσιακούς χώρους, γραφεία, ένα καφέ και ένα κατάστημα. Τα τεράστια παράθυρά του θα ανοίγονται προς το αρχιπέλαγος, δημιουργώντας μια οπτική σύνδεση ανάμεσα στους εκθεσιακούς χώρους και στο φυσικό περιβάλλον.

Οι υπεύθυνοι του διαγωνισμού περιέγραψαν το αρχιτεκτονικό σχέδιο ως «ποιητικό και διακριτικό, και την ίδια στιγμή ένα πολύ εντυπωσιακό και ασυνήθιστο κτήριο». Η νικήτρια εταιρία τόνισε ότι «όχι μόνο θα δημιουργήσουμε αρχιτεκτονική σε ένα ακόμα ιδιαίτερο τοπίο, αλλά θα προσθέσουμε στην κατανόηση των φαλαινών και στη διατήρηση της θαλάσσιας ζωής».

Την Άνοιξη του 2019, η The Whale AS προσκάλεσε αρχιτεκτονικά γραφεία να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το project. Από τις 37 ομάδες, 4 προκρίθηκαν και πριν λίγες μέρες, στις 1 Νοεμβρίου, η dorte mandrup ανακοινώθηκε ότι είναι η νικήτρια. Αν και η τοποθεσία έχει ήδη 50.000 επισκέπτες ετησίως, το αρχιτεκτόνημα θεωρείται ότι θα καταστήσει την περιοχή τον νούμερο ένα τουριστικό προορισμό στη Νορβηγία.

[toggle title="Πηγές"]

www.designboom.com/architecture/dorte-mandrup-whale-visitor-attraction-arctic-circle-norway-11-04-2019

[/toggle]

-Sponsored Ad-

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε