,

Η βιασύνη «καταστρέφει» σιωπηλά τη ζωή που τόσο θέλουμε να ζήσουμε

Έχω σκεφτεί να φτιάξω ένα αυτοκόλλητο: Το να πηγαίνεις στο πουθενά γρηγορότερα δεν θα σε πάει κάπου. Μπορείς να κάνεις τον εαυτό σου να

Η βιασύνη «καταστρέφει» σιωπηλά τη ζωή που τόσο θέλουμε να ζήσουμε

Έχω σκεφτεί να φτιάξω ένα αυτοκόλλητο: Το να πηγαίνεις στο πουθενά γρηγορότερα δεν θα σε πάει κάπου. Μπορείς να κάνεις τον εαυτό σου να είναι τόσο απασχολημένος ώστε να αποκτήσεις ολόκληρο τον κόσμο αλλά να χάσεις την ψυχή σου.

Κάνε το λογαριασμό για να δεις αν σε συμφέρει. Αν τρελαίνεσαι προσπαθώντας να κάνεις περισσότερα απ’ όσα μπορείς, σταμάτα και ανανεώσου. Είσαι μια ανθρώπινη ύπαρξη ή μια ανθρώπινη πράξη; Ο Μαχάτμα Γκάντι δήλωσε: «Θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα στη ζωή από την αύξηση της ταχύτητάς της».

Advertisment

Υπάρχουν δύο είδη απασχόλησης: αυτό που σε δυναμώνει και αυτό που έχει τα χάλια του. Καθώς προχωράς μέσα στη μέρα σου, η ενέργειά σου αυξάνεται ή καταλήγεις να αισθάνεσαι εξουθενωμένος; Όταν είμαι πιστός στη χαρά μου, αισθάνομαι πιο ζωντανός στο τέλος της μέρας απ’ ό,τι στην αρχή της. Υπάρχουν κι άλλες μέρες, που αισθάνομαι πτώμα. Αυτό που κάνει τη διαφορά δεν είναι το πόσα πράγματα έκανα⋅ είναι το πώς ένιωθα καθώς τα έκανα.

Η υπεραπασχόληση δεν είναι δίχτυ που ρίχνει επάνω σου ένα υπερβολικά απαιτητικό σύμπαν⋅ είναι μια επιλογή που κάνεις. Έχεις περισσότερο έλεγχο απ΄ όσο αντιλαμβάνεσαι πάνω στο επίπεδο της απασχόλησής σου και του άγχους που σου προκαλεί. Δύο παράγοντες καθορίζουν το πόσο απασχολημένος είσαι κι αν καταλήγεις δυναμωμένος ή εξαντλημένος: 1) Οι δραστηριότητες που επιλέγεις και 2) Το νοητικό σου πλαίσιο καθώς ασχολείται μ’ αυτές.

Το να αποφασίσεις ή να συμφωνήσεις να κάνεις κάτι, καταλήγει συχνά να παίρνει περισσότερο χρόνο και ενέργεια απ΄ ό,τι περιμένεις⋅ οι φιλότιμες προσπάθειες σπάνια είναι αυτί που φαίνονται με την πρώτη ματιά. Δώσε λοιπόν στον εαυτό σου κάποιο χώρο ν’ ανασάνει.

Advertisment

(Μια παλιά παροιμία συμβουλεύει: «Αν το καθιστικό σου δεν είναι αρκετά μεγάλο για να χωράει έναν ελέφαντα, μην πιάνεις φιλίες με εκπαιδευτές ελεφάντων».) Για να κάνεις σωστά μια δουλειά, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνεις για να προετοιμαστείς και ύστερα άλλα πράγματα για να την παρακολουθήσεις. Μερικές φορές, η προετοιμασία και η παρακολούθηση τρώνε περισσότερο χρόνο από την ίδια τη δουλειά!

Είναι αλήθεια αυτό που λένε ότι οι οικοδομικές ή οι επισκευαστικές εργασίες καταλήγουν να κοστίσουν τα διπλάσια απ΄όσα είχες υπολογίσει και να πάρουν το διπλάσιο χρόνο. Αυτό δεν είναι κακό⋅ απλώς μην εκπλήσσεσαι όταν αποδεικνύεται ότι είναι έτσι. Άφηνε πάντα στον εαυτό σου λίγο παραπάνω χρονικό περιθώριο.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Alan Cohen με τίτλο «Ρούφηξε τη ζωή αντί να σε ρουφάει» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Πρέπει να χαθώ μέσα στη δράση, αλλιώς θα μαραθώ από την απελπισία» | Alfred Tennyson
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Η ζωή, όπως και τα όνειρα που κάνεις για αυτή, δεν είναι να την ζεις στο κεφάλι σου αλλά στην πράξη!
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Απέναντι στα «πρέπει» στέκεται ό,τι έχουμε περισσότερο ανάγκη: Ο έρωτας για ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση