, ,

5 πρωτότυπες κινητές βιβλιοθήκες που αλλάζουν τη ζωή των παιδιών σε όλο τον κόσμο

Δεν αποτελεί μυστικό ότι τα βιβλία μπορούν να αλλάξουν τη ζωή και την εξέλιξη ενός ανθρώπου και για τα παιδιά αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο.

5 πρωτότυπες κινητές βιβλιοθήκες που αλλάζουν τη ζωή των παιδιών σε όλο τον κόσμο

Δεν αποτελεί μυστικό ότι τα βιβλία μπορούν να αλλάξουν τη ζωή και την εξέλιξη ενός ανθρώπου και για τα παιδιά αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο. Η σκληρή αλήθεια είναι όμως ότι αυτό το θεωρούμε δεδομένο χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Ανάλογα με το πού ζούμε, πόση πρόσβαση έχουμε σε βιβλία, θεωρούμε ότι όλο αυτό είναι εύκολο.

Αλλά τι γίνεται με όλους όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, ούτε καν σε βασικές ανάγκες; Αυτό το άρθρο όμως δεν προορίζεται να μιλήσει γι’ αυτό, αλλά για την ελπίδα που δίνουν τα βιβλία.

Advertisment

Η ελπίδα εδώ βρίσκεται σε κάτι φαινομενικά ασήμαντο, αλλά εξαιρετικά πολύτιμο τελικά: τις κινητές βιβλιοθήκες. Πρόκειται για κάτι που γινόταν από παλιά, ειδικά σε περιοχές που είναι απομονωμένες από τα αστικά κέντρα και την επιλογή των βιβλιοπωλείων και των κεντρικών βιβλιοθηκών. Κι όμως υπάρχουν και βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα.

Νορβηγία – Μία βιβλιοθήκη μέσα σε βάρκα

Φωτογραφία: ELITE READERS

Η ιδέα προέρχεται από το 1959 και ανήκει σε βιβλιοθηκάριους. Πολλές μικρές κοινότητες που ζουν στα νησιά των φιόρδ είναι απομονωμένα από τον κόσμο το καλοκαίρι. Και καθώς είναι μικρές, δεν διαθέτουν βιβλιοθήκες. Εδώ όμως έρχεται να σώσει την κατάσταση η βιβλιοθήκη-βάρκα. Η βάρκα διαθέτει 6.000 τυπωμένα και ακουστικά βιβλία. Το πλήρωμα είναι ένα ζευγάρι βιβλιοθηκάριων, ένας μάγειρας και δύο εκπαιδευτικοί.

Αργεντινή – Το όπλο «μαζικής εκπαίδευσης»

Φωτογραφία: PÚBLICO

Πρόκειται για ένα project που δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη Raúl Lemesoff. Είναι ένα μίνι στρατιωτικό τανκ γεμάτο όμως βιβλία. Η ιδέα είναι πως ό,τι ήταν πριν ένα όπλο μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί για να μοιράσει γνώση και χαρά. Περιέχει πάνω από 2.500 βιβλία και ο ιδιοκτήτης τους ταξιδεύει σε όλη τη χώρα.

Advertisment

Κολομβία – Βιβλιοθήκη – γαϊδουράκι

Αυτό το πρόγραμμα δανεισμού δημιουργήθηκε στην La Gloria, στη Κολομβία από τον Luis Soriano. Ως δάσκαλος, ο Luis έβλεπε και ανησυχούσε με το γεγονός ότι οι μαθητές του δεν είχαν πρόσβαση σε βιβλία στο σπίτι και αποφάσισε να κάνει κάτι γι’ αυτό. Δημιούργησε μια βιβλιοθήκη, η οποία ταξιδεύει σε όλες τις κοντινές περιοχές και μοιράζει βιβλία, τα οποία μεταφέρουν τα δύο αγαπημένα του γαϊδουράκια.

Κένυα – Η βιβλιοθήκη – καμήλα

Παρόμοια με την προηγούμενη, η Κενυάτισσα Καμήλα είναι μια κινητή βιβλιοθήκη. Αυτές οι καμήλες μεταφέρουν βιβλία σε απομονωμένα, φτωχά σχολεία που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι 15 χιλιόμετρα από την πόλη. Με 9 καμήλες και 3 καραβάνια, οι νομάδες-βιβλιοθηκάριοι της Κένυας μεταφέρουν πάνω από 7.000 βιβλία. Η βιβλιοθήκη είχε τεράστια επιτυχία με πάνω από 3.500 εγγραφές.

Ιταλία – Το βιβλιόφιλο φορτηγό

Φωτογραφία: GIORNALEMIO.IT

Ο συνταξιούχος δάσκαλος Antonio La Cava είναι ο ιδιοκτήτης αυτής της υπέροχης ιδέας. Χρησιμοποίησε την αγάπη του για τη μάθηση και τα βιβλία και μετέτρεψε το τρίτροχο βαν του σε μια κινητή βιβλιοθήκη που έχει πολύ ζεστά και οικεία χρώματα. Πλέον διαθέτει τρία φορτηγά που είναι διακοσμημένα σαν σπίτια. Φτάνει στα πιο απομονωμένα μέρη της Ιταλίας, όπως σε χωριά και μικρές πόλεις. Έχει κάνει πάνω από 100.000 χιλιόμετρα με τρία διαφορετικά φορτηγά. Για πάνω από 16 χρόνια μοιράζεται το θαύμα της ανάγνωσης με τα παιδιά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου διοργανώνει συζητήσεις για την αμηχανία που προκαλεί το προαποφασισμένο μέλλον του κόσμου
Evia Film Project: Τον Ιούλιο η γιορτή του κινηματογράφου στη Βόρεια Εύβοια
"Φαινόμενο Μότσαρτ" | Ενισχύει πραγματικά την νοημοσύνη των παιδιών;
Φεστιβάλ Καννών | για «Το Χάος που Άφησε Πίσω της» του Νίκου Κολιούκου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση