,

Τα 7 πιο εντυπωσιακά έργα τέχνης σε δημόσιους χώρους για το 2019

Κατά τη διάρκεια του 2019, καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο θέλησαν να υψώσουν τη φωνή τους δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα μέσω των εντυπωσιακών έργων

Τα 7 πιο εντυπωσιακά πρωτότυπα έργα τέχνης του 2019

Κατά τη διάρκεια του 2019, καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο θέλησαν να υψώσουν τη φωνή τους δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα μέσω των εντυπωσιακών έργων τους. Είτε μέσω ψευδαισθησιακών στοιχείων και οπτικών πλανών που μεταμόρφωσαν δρόμους πόλεων, είτε παίζοντας με το φως, κάθε καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τα έργα του για να τραβήξει την προσοχή του κόσμου.

Κάποιοι καλλιτέχνες όπως οι Vahit Tuna και Lorenzo Quinn χρησιμοποίησαν την τέχνη τους για να θίξουν κοινωνικά ζητήματα, ενώ άλλοι «μίλησαν» μέσω των έργων τους για την κλιματική αλλαγή και την οπλοκατοχή στην Αμερική. Γνωστά ονόματα όπως ο Banksy και ο JR μπήκαν στη λίστα κι αυτή τη χρονιά.

Advertisment

Τα 7 πιο εντυπωσιακά πρωτότυπα έργα τέχνης του 2019

Port Talbot από τον Banksy

Τα 7 πιο εντυπωσιακά πρωτότυπα έργα τέχνης του 2019

Ο Banksy στα τέλη του προηγούμενου έτους και στις αρχές του 2019 «ξαναχτύπησε» στο Port Talbot με ένα γκράφιτι – σχόλιο για την διαφθορά της κοινωνίας και την απώλεια της αθωότητας. Από τη μία πλευρά, ένα μικρό αγόρι με τη γλώσσα του έξω περιμένει να πιάσει αυτό που νομίζει ότι είναι χιονονιφάδες. Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε καπνό και στάχτη να βγαίνει από έναν σκουπιδοτενεκέ.

Forest of Resonating Lamps

Τα 7 πιο εντυπωσιακά πρωτότυπα έργα τέχνης του 2019
Photo:teamLab

Η Ιαπωνική τέχνη και το η ομάδα teamLab είναι γνωστές για τις εκπληκτικές, εμβυθιστικές εκθέσεις τέχνης που εξερευνούν τη σχέση ανάμεσα σε ανθρώπους και στον κόσμο μέσω της τέχνης. Χάρη στο ψηφιακό μουσείο τέχνης στο Τόκιο, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν ένα όραμα φωτός και χρώματος σε καθημερινή βάση. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά τους έργα είναι στο μουσείο είναι το Forest of Resonating Lamps. Το έργο αποτελείται από χιλιάδες γυάλινες λάμπες Murano που ακολουθεί τις κινήσεις των επισκεπτών με το φως που εκπέμπουν και αντιπροσωπεύουν τις γνωστές ανθισμένες κερασιές της Ιαπωνίας.

Advertisment

Χτίζοντας γέφυρες από τον Lorenzo Quinn

Τα 7 πιο εντυπωσιακά πρωτότυπα έργα τέχνης του 2019
Photo: Lorenzo Quinn

Ο γλύπτης Lorenzo Quinn επέστρεψε στη Βενετία με το Building Bridges. Έξι ζευγάρια χέρια φτιάχνουν μια εντυπωσιακή γέφυρα πάνω από ένα από τα πιο ιστορικά της κανάλια. Κάθε ζευγάρι χειρών είτε αγγίζεται, είτε ενώνεται σε ένα ισχυρό σημάδι ενότητας. Το έργο δίνει το μήνυμα της ενσωμάτωσης που είναι πολύ σημαντικά σε αυτούς τους καιρούς της σύγκρουσης και της καχυποψίας. Κάθε ζευγάρι χεριών γιορτάζει μία από τις παγκόσμιες ανθρώπινες αξίες: φιλία, σοφία, βοήθεια, πίστη, ελπίδα και αγάπη.

Οπτική ψευδαίσθηση στο Λούβρο από τον JR

Λούβρο: Καλλιτέχνης δημιουργεί εντυπωσιακή οπτική ψευδαίσθηση στο κέντρο της πυραμίδας (φωτογραφίες)

Για να τιμήσει τα 30 χρόνια ύπαρξης αυτής της εμβληματικής κατασκευής, ο Γάλλος καλλιτέχνης Jean Rene, γνωστός κυρίως ως JR, μεταμόρφωσε την κατασκευή αυτή σε μια εντυπωσιακή οπτική ψευδαίσθηση. Το έργο έμεινε για πολύ λίγο και αυτός ήταν ο σκοπός του καλλιτέχνη: να δείξει το εφήμερο της ζωής και τη σημασία του να απολαμβάνουμε την τέχνη της εκείνη τη στιγμή.

Untitled από τον Vahit Tuna

Τα 7 πιο εντυπωσιακά πρωτότυπα έργα τέχνης του 2019
Photo: Yankose

Τοποθετώντας 440 ζευγάρια μαύρες ψηλές γόβες στην πρόσοψη ενός κτηρίου, ο Τούρκος καλλιτέχνης Vahit Tuna θίγει το σημαντικό ζήτημα των γυναικοκτονιών. Κάθε ζευγάρι αντιπροσωπεύει μια γυναίκα, η οποία δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της στην Τουρκία το 2018. Η χρήση της γόβας ήταν έμπνευση από το Τουρκικό έθιμο να κρεμούν τα παπούτσια του νεκρού έξω από το σπίτι του.

Field of Light από τον Bruce Munro

Τα 7 πιο εντυπωσιακά πρωτότυπα έργα τέχνης του 2019
Photo: Serena Munro

Ο διάσημος Βρετανός καλλιτέχνης Bruce Munro δημιούργησε αυτά τα φωτισμένα τοπία, κάτι που κάνει εδώ και 15 χρόνια. Ο καλλιτέχνης γέμισε τα αμπέλι της Καλιφόρνια με 60.000 ηλιακά φώτα LED. Ο ίδιος θέλησε να βοηθήσει τους επισκέπτες να χαλαρώσουν και να απολαύσουν μια κοινή εμπειρία εσωτερικής γαλήνης και αρμονίας. Ο ίδιος ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εμπνευστούν από τη φύση επειδή εκείνη έχει όλες τις απαντήσεις.

Γραμμές από τους Pekka Niittyvirta και Timo Aho

Τα 7 πιο εντυπωσιακά πρωτότυπα έργα τέχνης του 2019
Photo: Pekka Niittyvirta και Timo Aho

Σε μια προσπάθεια να οπτικοποιήσουν τις συνέπειες του αυξανόμενου ύψους της θάλασσας, οι Φινλανδοί καλλιτέχνες Pekka Niittyvirta και Timo Aho χρησιμοποίησαν ακτίνες φωτός. Το έργο παρουσιάστηκε στη Σκωτία και έδειχνε σε κάθε τοπίο που θα φτάσει το ύψος του νερού στο άμεσο μέλλον.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου διοργανώνει συζητήσεις για την αμηχανία που προκαλεί το προαποφασισμένο μέλλον του κόσμου
Evia Film Project: Τον Ιούλιο η γιορτή του κινηματογράφου στη Βόρεια Εύβοια
"Φαινόμενο Μότσαρτ" | Ενισχύει πραγματικά την νοημοσύνη των παιδιών;
Φεστιβάλ Καννών | για «Το Χάος που Άφησε Πίσω της» του Νίκου Κολιούκου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση