, ,

Διεθνές Αεροδρόμιο Αθήνας: Σχέδιο για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα έως το 2025

Το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ανακοίνωσε το σχέδιο «ROUTE 2025», σύμφωνα με το οποίο δεσμεύεται να πετύχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το έτος 2025, πολλά

Διεθνές Αεροδρόμιο Αθήνας: Σχέδιο για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα έως το 2025

Το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ανακοίνωσε το σχέδιο «ROUTE 2025», σύμφωνα με το οποίο δεσμεύεται να πετύχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το έτος 2025, πολλά χρόνια πριν τον στόχο του 2050 που ανακοίνωσαν τον περασμένο Ιούνιο άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμιο.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια του 7ου ετήσιου Airport Chief Executives Symposium «ACES – Athens», στις 4 Δεκεμβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με την παρουσία του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου, καθώς και 200 κορυφαίων στελεχών και προσωπικοτήτων του χώρου των αερομεταφορών και των κλάδων της οικονομίας και του τουρισμού. Κατά τη διάρκεια του συμποσίου μάλιστα υπεγράφη η δέσμευση.

Advertisment

Στο κείμενο της δέσμευσης, το οποίο υπέγραψαν ο κ. Γιάννης Παράσχης, CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, και ο κ. Olivier Jankovec, Director General, ACI EUROPE αναφέρονται οι βασικοί στόχοι υλοποίηση του σχεδίου «ROUTE 2025»:

– Οδικός Χάρτης Δράσεων εντός του 2ου τριμήνου του 2020 για την παραγωγή καθαρής ενέργειας εντός του αεροδρομίου μέσω φωτοβολταϊκών για αυτοκατανάλωση, με σκοπό την κάλυψη του 100% των αναγκών της Εταιρείας Αεροδρομίου σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία αντιστοιχεί στο 91,1% του τρέχοντος αποτυπώματος άνθρακα της εταιρείας.

– Οδικός Χάρτης Δράσεων έως το τέλος του 2020 για την εκμηδένιση του υπόλοιπου 8,9% του αποτυπώματος άνθρακα που αντιστοιχεί στις άμεσες εκπομπές λόγω κατανάλωσης καυσίμων (μέσω πρωτοβουλιών όπως η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, τα βιοκαύσιμα, οι αντλίες θερμότητας κ.λπ.).

Advertisment

Χρειάζεται εδώ να πούμε ότι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών είναι ήδη πιστοποιημένος από το 2016 για «Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα» (Carbon Neutrality) στο πλαίσιο του προγράμματος Airport Carbon Accreditation του ACI και έχει αποδεδειγμένα μειώσει το αποτύπωμά του πάνω από το 40%, από το 2005 έως σήμερα, παρά το γεγονός ότι το επιβατικό κοινό έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

Μέχρι το 2025, το Ελευθέριος Βενιζέλος θα είναι το πρώτο αεροδρόμιο στην Ευρώπη που θα καλύπτει τις συνολικές ενεργειακές του ανάγκες μέσω ανανεώσιμων πηγών, οι οποίες θα βρίσκονται εντός του αεροδρομίου και θα μηδενίσει τις άμεσες εκπομπές του από την κατανάλωση καυσίμων.

Ο CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Γιάννης Παράσχης, συγκεκριμένα δήλωσε: «Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής θα επηρεάζει τα επόμενα χρόνια όλο και περισσότερο τόσο τις ευρωπαϊκές πολιτικές στους τομείς των αερομεταφορών και του τουρισμού, όσο και τη συμπεριφορά των ταξιδιωτών. Οι πρωτοβουλίες και η αυτορρύθμιση σε ζητήματα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας καθίστανται εξαιρετικά κρίσιμοι παράγοντες για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη των προορισμών αλλά και των υποδομών και των επιχειρήσεων στην ταξιδιωτική αλυσίδα».

Και πρόσθεσε: «Σήμερα, το αεροδρόμιο της Αθήνας πρωτοστατεί με ένα φιλόδοξο αλλά εφικτό στόχο, καθώς δεσμευόμαστε με το πρόγραμμά μας “ROUTE 2025”, πολύ πριν από τον ευρωπαϊκό στόχο του 2050, να καταναλώνουμε μόνο καθαρή, ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, που θα παράγουμε αποκλειστικά στους χώρους μας και να μηδενίσουμε τις άμεσες εκπομπές μας από την κατανάλωση καυσίμων (φυσικό αέριο, πετρέλαιο, κ.λπ.)».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το ελληνικό νησί που έχει την καθαρότερη παραλία στον κόσμο, σύμφωνα με κριτικές από 75 χώρες!
Τουρκία: Εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη για τον Καζαντζάκη, παρουσία Βαρθολομαίου
Κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού ανεβάζουν την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή
Accessible Comedy Nights | Bραδιές κωμωδίας σε προσβάσιμο χώρο από τους Cool Crips

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση