, ,

Νέα Ζηλανδία: Η χώρα που θέτει ως προτεραιότητα την ευημερία των κατοίκων της εφαρμόζοντας το «Well-being Budget»

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια συχνά στην επικαιρότητα, αλλά για όλους τους καλούς λόγους. Μάλιστα, πριν από κάποιες εβδομάδες, η κυβέρνησή της

Νέα Ζηλανδία: Η χώρα που θέτει ως προτεραιότητα την ευημερία των κατοίκων της

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια συχνά στην επικαιρότητα, αλλά για όλους τους καλούς λόγους. Μάλιστα, πριν από κάποιες εβδομάδες, η κυβέρνησή της ανακοίνωσε ότι «νίκησε» τον κορονοϊό, καθώς δεν αναφέρθηκε κανένα κρούσμα του νέου ιού. Αργότερα, εντοπίστηκε ένα εισαγόμενο κρούσμα, ωστόσο αντιμετωπίστηκε από την πολιτεία με ευθύνη και εγρήγορση.

Έτσι, η πρωθυπουργός Jacinda Ardern ανακοίνωσε ότι θα πάψουν να υφίστανται κατ’ οίκον περιορισμοί. Αλλά και η πορεία της από την αρχή της πανδημίας ήταν σχετικά ικανοποιητική με 22 θανάτους συνολικά και 1.154 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Advertisment

Η χώρα όμως δεν έχει ξεχωρίσει μόνο για την επιτυχή μέχρι στιγμής αντιμετώπιση του κορονοϊού. Εδώ και κάποια χρόνια συνεχίζει να αυξάνει τη φήμη της ως σύμβολο ελπίδας για πρόοδο. Πριν από μόλις 1 χρόνο η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει έναν νέο προϋπολογισμό, ο οποίος άλλαζε πορεία και στόχους: από την προσπάθεια οικονομικής επιτυχίας  η χώρα στρεφόταν στην προσπάθεια επίτευξης της ευημερίας των κατοίκων της.

Το «Well-being Budget» απομακρύνεται από παραδοσιακά μέτρα όπως ρυθμίσεις / αυξήσεις φόρων κλπ. και αντιθέτως εστιάζει στον άνθρωπο, επιχειρώντας να ωφελήσει πραγματικά τις ζωές των 4.8 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας αυτής. Η οικονομία της Νέας Ζηλανδίας βρισκόταν ήδη σε πολύ καλή κατάσταση μέσω των παραδοσιακών οικονομικών μέτρων, σημειώνοντας ετήσια ανάπτυξη έως και 3%.

Εντούτοις, η χώρα αντιμετωπίζει ακόμα ορισμένα προβλήματα όπως με την ανισότητα, με τους αστέγους, την ψυχική υγεία και την ενδοοικογενειακή βία. Αυτά ήταν και τα ζητήματα που λήφθηκαν υπόψη κατά την σκιαγράφηση του νέου προϋπολογισμού.

Advertisment

Τα νέα μέτρα τώρα εστιάζουν σε 5 διαφορετικούς πυλώνες, έτσι όπως τους όρισε η κυβέρνηση: στη στήριξη της ψυχικής υγείας με εστίαση στους νέους ανθρώπους, στη μείωση της παιδικής φτώχειας, στην αύξηση του εισοδήματος και των ευκαιριών των ντόπιων Μαορί, στην επίτευξη χαμηλών εκπομπών και βιώσιμης οικονομίας και στην εκμετάλλευση ψηφιακών μέσων για το καλό του κράτους.

Η Νέα Ζηλανδία όμως είχε πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας και για έναν άλλο λόγο: για την γυναίκα πρωθυπουργό της, η οποία χειρίζεται μέχρι στιγμής την κυβέρνηση που έχει σχηματίσει αλλά και τα media με την ίδια επιτυχία. Εμπνέει ιδιαίτερα με τον τρόπο ζωής και τις ιδέες της για την ισότητα, κάτι που αντανακλάται και στην ίδια την προσωπική της ζωή.

Δεν λείπουν φυσικά και οι αντιδράσεις σε μια τέτοια πρωτόγνωρη πολιτική και εθνική πορεία, καθώς αντίπαλοι και αναλυτές προειδοποιούν ότι η Νέα Ζηλανδία, μα κυρίως η κυβέρνησή της, ατενίζουν με υπερβολικά αισιόδοξο και χαλαρό τρόπο το οικονομικό μέλλον της χώρας και εστιάζουν ριψοκίνδυνα σε άλλα, όχι τόσο σημαντικά, σημεία. Όμως, όπως αναφέρει και το Κόμμα των Πρασίνων της ίδιας χώρας: «…η οικονομία υπάρχει για να εξυπηρετεί τους ανθρώπους και το περιβάλλον, και όχι το αντίστροφο». Ο άνθρωπος και το περιβάλλον θα έπρεπε να βρίσκονται στον πυρήνα κάθε πολιτικού, κυβερνητικού και εθνικού σχεδίου.

Με πληροφορίες από huffpost.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση