, , ,

Γιατί χρειάζεται να προσέχουμε τα επίπεδα της χοληστερίνης από την ηλικία των 20 ετών

Η υψηλή χοληστερίνη είναι γνωστό ότι αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα επικινδυνότητας για τις καρδιαγγειακές νόσους, καθώς συνεισφέρει στη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες. Αλλά ακόμα κι

Γιατί χρειάζεται να προσέχουμε τα επίπεδα της χοληστερίνης από την ηλικία των 20 ετών

Η υψηλή χοληστερίνη είναι γνωστό ότι αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα επικινδυνότητας για τις καρδιαγγειακές νόσους, καθώς συνεισφέρει στη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες. Αλλά ακόμα κι αν οι ειδικοί μας συστήνουν να ελέγχουν και να ρυθμίζουν τα επίπεδά της από την ηλικία των 20 ετών, οι περισσότεροι δεν της δίνουμε κάποια σημασία μέχρι μια πολύ μεγαλύτερη ηλικία.

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet προσφέρει άλλον έναν λόγο για να μην αναβάλλουμε την μέτρηση της χοληστερίνης μας. Επιβεβαιώνει ότι τα υψηλά επίπεδα της κακής χοληστερίνης, δηλαδή της HDL συσχετίζονται με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών προβλημάτων και συγκεκριμένα εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιοπάθειας.

Advertisment

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 38 μελέτες που είχαν διεξαχθεί στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία και αποτελούνταν από 400.000 άτομα χωρίς κάποια καρδιαγγειακή πάθηση, το 1/3 των οποίων ήταν μικρότεροι από 45 ετών. Στην αρχή της κάθε έρευνας, μετρήθηκαν τα επίπεδα χοληστερίνης και οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό τους ιστορικό και τον τρόπο ζωής. Μετά από 43 χρόνια, 55.000 από τους συμμετέχοντες είχαν αναπτύξει κάποια μορφή καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτές τις πληροφορίες για να βρουν συνδέσεις ανάμεσα στα επίπεδα χοληστερίνης και στα μετέπειτα καρδιακά προβλήματα, ώστε να δημιουργήσουν ένα μοντέλο πρόβλεψης ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και κοινούς παράγοντες επικινδυνότητας, για παράδειγμα το κάπνισμα, την αρτηριακή πίεση, τον δείκτη μάζας σώματος, τη διάγνωση διαβήτη και τις φαρμακευτικές αγωγές.

Με βάση το μοντέλο, οι συντάκτες της έρευνας υπολόγισαν ότι ένας άνδρας νεότερος από 45 ετών με κακή χοληστερίνη ανάμεσα στα 145 και 185 mg/dL – επίπεδα κάτω από 130 mg/dL θεωρούνται υγιή – και τουλάχιστον δύο άλλους δύο παράγοντες επικινδυνότητας – έχουν 29% πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα υγείας μέχρι τα 75.

Advertisment

Παράλληλα, ένας άνδρας μεγαλύτερος από 60 ετών με ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά έχει 21% πιθανότητα να εμφανίσει πρόβλημα καρδιάς μέχρι τα 75. Για τις γυναίκες, τα νούμερα είναι αντίστοιχα 16% και 12%.

Μία εξήγηση γι’ αυτή τη διαφορά είναι ότι οι νεότεροι ενήλικες που ήδη έχουν υψηλή χοληστερίνη θα αναπτύξουν και θα συσσωρεύσουν κι άλλη σε μια μεγαλύτερη περίοδο χρόνου, ενώ οι μεγαλύτεροι ενήλικες έχουν λιγότερο χρόνο προόδου μέχρι τα 75 τους χρόνια.

Είναι επίσης πιθανό ότι οι μεγαλύτεροι ενήλικες που πληρούσαν τα αρχικά κριτήρια μη εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων να ήταν σε καλύτερη φυσική κατάσταση από τους νεότερους ενήλικες. Οι γιατροί μπορούν να μας συνταγογραφήσουν φαρμακευτική αγωγή για να μειώσουν τη χοληστερίνη, αλλά οι επιλογές στον τρόπο ζωής κάνουν τη μεγάλη διαφορά. Η διατροφή είναι μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(19)32519-X/fulltext

https://time.com/5743128/younger-adults-cholesterol-heart-disease/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι 4 νέες εξετάσεις που θα αλλάξουν το μέλλον της υγείας
Πρώιμη ήβη: Ο ρόλος των γονιδίων και οι επιπτώσεις στην υγεία των κοριτσιών
Έτοιμο το Google Earth της ανθρώπινης καρδιάς που εντοπίζει την πρώτη αιτία θανάτου (βίντεο)
Μαστογραφία: Πότε πρέπει να γίνεται ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση