Η αυξητική ορμόνη (GH), είναι μια πεπτιδική ορμόνη η οποία παράγεται από την υπόφυση. Η εκλυτική ορμόνη GHRH η οποία παράγεται από τον υποθάλαμο, διεγείρει την έκκριση της αυξητικής ορμόνης από την υπόφυση, ενώ η ορμόνη της σωματοστατίνης, η οποία παράγεται από το ίδιο κέντρο, αναστέλλει την έκκριση της αυξητικής ορμόνης. Βλέπουμε λοιπόν ότι η έκκριση της GH δεν είναι συνεχής αλλά συμβαίνει κατά ώσεις με μεγαλύτερο ρυθμό παραγωγής κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ορμόνη κυρίως στα παιδιά, καθώς είναι η ορμόνη της ανάπτυξης (αύξηση των οστών, των μαλακών μορίων (μυών) και των σπλάχνων). Η πλήρη έλλειψή της καθώς και η ανεπαρκής παραγωγή και έκκρισή της μπορεί να οδηγήσει σε νανισμό. H αυξητική ορμόνη μπορεί επίσης να εμπλέκεται στη ρύθμιση της ανοσολογικής λειτουργίας, της ψυχικής ευεξίας και της διαδικασίας γήρανσης.
Advertisment
Διάγνωση
Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική επιστημονική πρόοδος στη διάγνωση της έλλειψης GH, των γενετικών διαταραχών που συνδέονται με την ανεπάρκειά της και των γενετικών διαταραχών που επηρεάζουν την ανάπτυξη γενικά. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν υπάρχει χρυσός κανόνας στη διάγνωση της ανεπάρκειας της HG, όμως η διερεύνηση μέσω συγκεκριμένων βιοχημικών και απεικονιστικών εξετάσεων βοηθάει αρκετά. Τέτοιες εξετάσεις μπορεί να είναι:
– Επίπεδα αυξητικών ορμονών στο αίμα
– Δοκιμές διέγερσης της αυξητικής ορμόνης
Advertisment
– Εξέταση ανοχής στην ινσουλίνη
– Έλεγχος επιπέδων ορμονών της υπόφυσης
Απεικονιστικές Μέθοδοι
– ΜRI – Mαγνητική Τομογραφία μπορεί να γίνει για τον έλεγχο της υπόφυσης καθώς οι ανωμαλίες της υπόφυσης υποδηλώνουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης GHD στην ενηλικίωση.
– Ακτινογραφία του αριστερού χεριού που θα διευκρινίσει την οστική ηλικία
Αντιμετώπιση της ανεπάρκειας της αυξητικής ορμόνης
Η θεραπεία της ανεπάρκειας της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης εφαρμόστηκε αρκετά χρόνια πριν και είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Μέχρι το 1976, 642 παιδιά με ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με ανθρώπινη GH στο Ηνωμένο Βασίλειο • και στις αρχές του 1985 περίπου 900 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβαν θεραπεία με GH. Η φαρμακολογική θεραπεία της ανεπάρκειας αυξητικής ορμόνης (GHD) στους ενήλικες άρχισε στην κλινική πρακτική περισσότερο από 20 χρόνια πριν( S. Sangiao-Alvarellos , F. Cordido 2017).
Ο πρωταρχικός στόχος της θεραπείας με rhGH σε ασθενείς με GHD είναι η ομαλοποίηση του ύψους κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας και η επίτευξη του ύψους των ενηλίκων εντός του φυσιολογικού εύρους. Όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση άρα και η έναρξη της θεραπείας, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες της αποτελεσματικής αντιμετώπισης.
Παρόλο που η θεραπεία των παιδιών με GHD με rhGH είναι γενικά ασφαλής, συνιστάται προσεκτική παρακολούθηση από έναν παιδιατρικό ενδοκρινολόγο σε συνεργασία με τον παιδίατρο ή τον θεράποντα ιατρό (R. Pfäffle, 2015). Αποτελέσματα έρευνας των J. Quitmann και J. Bloemeke 2019, έδειξαν ότι η φυσική, κοινωνική και συναισθηματική ποιότητα ζωής των παιδιών που έλαβαν θεραπεία με ανθρώπινη αυξητική ορμόνη αυξήθηκε σημαντικά, ενώ οι ασθενείς που δεν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία ανέφεραν μείωση σε αυτούς τους τομείς. Μαζί με αυτό, παρατηρείται στατιστικά σημαντική αύξηση του ύψους στην ομάδα που υποβλήθηκε σε αγωγή, ενώ η ελαφρά αύξηση στην ομάδα που δεν υποβλήθηκε σε θεραπεία δεν ήταν σημαντική.
Η θεραπεία συνήθως διαρκεί αρκετά χρόνια, τα αποτελέσματα όμως είναι άμεσα και ενθαρρυντικά. Παράλληλα και πριν την έναρξη της θεραπείας είναι πολύ σημαντική η ψυχολογική στήριξη του ασθενούς και του περιβάλλοντος του, από ειδικούς επαγγελματίες υγείας.
[toggle title="Πηγές"]
Ana Isabel M. , Teresa P. , Asunción L., Ορμόνες και μυϊκή ατροφία, Adv Εχρ Med Biol, 1088, 207-233 2018
Pharmacol Rev, 46 (1), 1-34, Μαρ 1994,Ανθρώπινη αυξητική ορμόνη JS Strobl , MJ Thomas
Chinoy, PG Murray Διάγνωση της ανεπάρκειας της αυξητικής ορμόνης στην παιδιατρική Res Clin Endocrinol Metab, 30 (6), 737-747 Δεκέμβριος 2016
Takara S. Διάγνωση της ανεπάρκειας αυξητικής ορμόνης στην παιδική ηλικία. , Curr Opin Endocrinol Diabetes Obes , 19 (1), 47-52, Φεβ 2012
PG Murray , ΜΤ Dattani , ΡΕ Clayton., Conflicts in the diagnosis and management of growth hormone deficiency in childhood and adolescence, Arch Dis Child, 101 (1), 96-100, Ιαν 2016
[/toggle]
- Ο άνισος εχθρός… ένα αφιέρωμα για όσους έφυγαν νωρίς - 11 Νοεμβρίου 2024
- Μηδενική ανοχή στην κουλτούρα του βιασμού: Ο μύθος της Μέδουσας - 13 Δεκεμβρίου 2021
- «Θα είσαι πάντα το κοριτσάκι μου» - 9 Σεπτεμβρίου 2021