, ,

Η θεωρία του καθρέφτη: Κάθε άνθρωπος που περνά από τη ζωή μας αποκαλύπτει ένα κομμάτι μας

Κάθε άνθρωπος που περνά από τη ζωή σου σου δείχνει κάτι για εσένα. Οι άνθρωποι που βλέπουμε λειτουργούν ως καθρέφτες που μας δείχνουν (αντικατοπτρίζουν)

Η θεωρία του καθρέφτη: Κάθε άνθρωπος που περνά από τη ζωή μας αποκαλύπτει ένα κομμάτι μας

Κάθε άνθρωπος που περνά από τη ζωή σου σου δείχνει κάτι για εσένα. Οι άνθρωποι που βλέπουμε λειτουργούν ως καθρέφτες που μας δείχνουν (αντικατοπτρίζουν) αυτό που υπάρχει μέσα μας.

Γι’ αυτό, όταν νιώθεις θαυμασμό για κάτι που έχει κάποιος άνθρωπος είναι γιατί το αναγνωρίζεις. Και εσύ έχεις αυτό που προκαλεί τον θαυμασμό σου, παρότι ακόμη δεν το έχεις ανακαλύψει. Πόσες φορές κατηγορούμε τους άλλους ή θυμώνουμε όταν στην πραγματικότητα μας δείχνουν απλώς κάτι που δεν θέλουμε να αναγνωρίσουμε;

Advertisment

Όταν κοιτάς από την άλλη γιατί δεν σου αρέσει αυτό που βλέπεις, αρνείσαι ένα κομμάτι του εαυτού σου. Απορρίπτεις ένα μάθημα που θα σου επιτρέψει να ξεπεράσεις μιας σειρά από φόβους και να προχωρήσεις στη γνώση του εαυτού σου.

Το να αντιμετωπίζεις κάτι, σημαίνει να στέκεσαι μπροστά σε αυτό που δεν θέλεις να δεις, γιατί εκεί βρίσκεται το μάθημα που όλοι χρειαζόμαστε. Επίσης τείνουμε να προβάλλουμε στους άλλους τα δικά μας συναισθήματα.

Αν εσύ αισθάνεσαι ανασφαλής, στερημένος από αγάπη, είναι πολύ πιθανό ότι, κάθε φορά που κάποιος θα σου λέει κάτι, εσύ δεν θα του έχεις εμπιστοσύνη και δεν θα τον πιστεύεις. Γιατί; Γιατί αυτό που έχουμε μέσα μας αντικατοπτρίζεται προς τα έξω.

Advertisment

Αν είσαι αγχωμένος ή ανήσυχος για κάτι, μπορεί να σκεφτείς ότι όσοι είναι πλάι σου είναι κι εκείνοι αγχωμένοι ή ανήσυχοι όποτε παρατηρείς κάτι περίεργο πάνω τους. Όμως όχι, αυτό που συμβαίνει είναι ότι προβάλλει πάνω τους ό,τι έχεις μέσα σου. Κατά τον ίδιο τρόπο, όταν εσύ αισθάνεσαι ευτυχής και λαμπερός, έχεις την εντύπωσης πως όσοι σε περιβάλλουν είναι έτσι κι αυτοί.

Όλοι είμαστε καθρέφτες. Και γι’ αυτό πάντα λέω ότι κάθε άνθρωπος που εμφανίζεται στη ζωή μου είναι ένα δώρο, γιατί μου δείχνει κάτι για εμένα που είναι σημαντικό για να συνεχίσω την εκπαίδευση και την πορεία μου.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Rut Nieves με τίτλο «Πίστεψε σ’ εσένα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο. Μπορείτε να το βρείτε εδώ

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Πωλητής για μία ώρα»: Οι καλλιτέχνες που στήριξαν το περιοδικό Σχεδία
Ζευγάρι νομάδων μελισσοκόμων ταξιδεύουν τα μελίσσια τους στα σχολεία της βόρειας Ελλάδας
«Απλώς κάντε το»: Η συμβουλή ενός 94χρονου με φυσική κατάσταση εφήβου
Μαθητής λυκείου από την Αλεξανδρούπολη πήρε πλήρη υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση