, , ,

Ο Titan είναι ο πρώτος σκύλος θεραπευτής που βοηθά κακοποιημένα παιδιά

Το Μπουένος Άιρες πρωτοπορεί παγκοσμίως με αυτό το γλυκό golden retriever: Ο Titan είναι 5 ετών και εργάζεται ως σκύλος – θεραπευτής στο δικαστήριο

Titan: Ο πρώτος σκύλος θεραπευτής που βοηθά κακοποιημένα παιδιά

Το Μπουένος Άιρες πρωτοπορεί παγκοσμίως με αυτό το γλυκό golden retriever: Ο Titan είναι 5 ετών και εργάζεται ως σκύλος – θεραπευτής στο δικαστήριο της πόλης. Στόχος του είναι η ανακούφιση και η στήριξη παιδιών και εφήβων που βρίσκονται στο δικαστήριο για να καταθέσουν είτε ως μάρτυρες, είτε ως θύματα σε περιπτώσεις κακοποίησης κάθε είδους ή μαρτυρίας σε περιστατικά βίας.

Οι συνεδρίες που γίνονται σε καθημερινή βάση σε ένα δικαστικό γραφείο στο κέντρο της πόλης είναι περίπου 3-4. Τα παιδιά πηγαίνουν για να καταθέσουν σε με μια ομάδα ψυχολόγων και άλλων επαγγελματιών.

Advertisment

Πρόκειται για μια αποστειρωμένη αίθουσα με έντονα φώτα, μικρόφωνα και μια κάμερα. Όλα μεταδίδονται σε ζωντανή σύνδεση σε μια άλλη αίθουσα του ίδιου κτηρίου, όπου βρίσκονται ο δικαστής, ο κατήγορος, ο κατηγορούμενος και ένας άλλος ψυχολόγος. Αυτή η διαδικασία διαβεβαιώνει ότι τα παιδιά προστατεύονται από κάθε πιθανή άμεση επαφή με τους θύτες.

Titan: Ο πρώτος σκύλος θεραπευτής που βοηθά κακοποιημένα παιδιά

Ποιος είναι ο ρόλος του Titan όμως σε όλο αυτό; Ο σκύλος βρίσκεται σε ένα δωμάτιο δίπλα από την αίθουσα στην οποία λαμβάνει χώρα η συνέντευξη. Τα παιδιά φτάνουν, περνούν λίγο χρόνο μαζί του, κάτι που τα βοηθά να διαχειριστούν τα επίπεδα στρες και να χαλαρώσουν.

Advertisment

Όταν η κατάθεση ολοκληρώνεται, περνούν και πάλι λίγο χρόνο μαζί του: αυτό τους επιτρέπει να συνδεθούν αμέσως με κάτι που τους κάνει να νιώσουν όμορφα και να αφήσουν πίσω τους όλες τις πληροφορίες που έχουν μοιραστεί.

Οι ψυχολόγοι που εργάζονται στο Υπουργείο έχουν παρατηρήσει ότι η επαφή με τον θεραπευτικό σκύλο πριν την κατάθεση βοηθά στην μείωση του άγχους και της έντασης στα παιδιά και το γεγονός ότι παίζει μαζί τους όταν ολοκληρώνεται η διαδικασία αδρανοποιεί το συναισθηματικό στρες που έχει παραχθεί από την διήγηση της τραυματικής εμπειρίας.

Επίσης, ο αξιολάτρευτος Titan έχει μέχρι στιγμής παρευρεθεί σε δύο οικογενειακές επανενώσεις. Σε αυτή την περίπτωση, η παρουσία του διευκολύνει τη στιγμή, όπου τα μέλη της οικογένειας δεν έχουν δει το ένα το άλλο για αρκετό καιρό. Πρόκειται για μια σταδιακή εφαρμογή, αλλά σύντομα ο σκύλος θεραπευτής θα είναι παρών σε κάθε συνέντευξη. Οι ειδικοί εκπαιδεύουν μάλιστα άλλον έναν σκύλο.

[toggle title="Πηγές"]

www.thebubble.com/argentine-courtroom-therapy-dog-titan?

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα έντομα για το κατοικίδιό σας που πρέπει να προσέχετε
Το πρώτο πάρκο σκύλων με ανακυκλώσιμα υλικά στον Δήμο Καλαμαριάς
Η ιστορία των δύο σκύλων που θα σας κάνει να δακρύσετε (βίντεο)
Το προσδόκιμο ζωής των κατοικιδίων αυξάνεται. Και υπάρχει λόγος για αυτό...

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση