,

6 γνωστοί μύθοι για τη γρίπη που καταρρίπτονται

Παρά τη διαθεσιμότητα των εμβολίων για τη γρίπη, ο ιός συνεχίζει να προκαλεί θανάτους σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας,

6 γνωστοί μύθοι για τη γρίπη που καταρρίπτονται

Παρά τη διαθεσιμότητα των εμβολίων για τη γρίπη, ο ιός συνεχίζει να προκαλεί θανάτους σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι επιδημίες γρίπης έχουν ως αποτέλεσμα 3 – 5 εκατομμύρια περιπτώσεις σοβαρών ασθενειών και περίπου 290.00 – 650.000 θανάτους κάθε χρόνο.

Κάθε φορά που ξεσπά μια επιδημία γρίπης – συνήθως κατά τους χειμερινούς μήνες – διάφοροι μύθοι αρχίζουν να κυκλοφορούν, κάποιοι τόσο μεταδοτικοί όσο και η ίδια η γρίπη. Ποικίλουν από το πώς προκαλείται μέχρι υποθέσεις για το πώς μεταδίδεται. Η γρίπη είναι μια μεταδοτική ασθένεια της αναπνευστικής οδού. Υπάρχουν τρία διαφορετικά στελέχη που προκαλούν αυτή τη γρίπη στους ανθρώπους, influenza A(H1N1), influenza A(H3N2) και influenza B.

Advertisment

6 γνωστοί μύθοι για τη γρίπη που καταρρίπτονται

Η γρίπη είναι απλά ένα άσχημο κρυολόγημα

Τόσο η γρίπη όσο και το κρυολόγημα είναι αναπνευστικές νόσοι, αλλά προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς. Η γρίπη είναι γενικά χειρότερη από το κρυολόγημα. Παρουσιάζεται ξαφνικά (μέσα σε λίγες ώρες) και τα συμπτώματα είναι: πυρετός, συμπτώματα του αναπνευστικού (ρινική καταρροή και συμφόρηση), βήχας, κόπωση, μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλος. Το κρυολόγημα εμφανίζεται με ρινική καταρροή ή συμφόρηση και γενικά δεν παρουσιάζει σοβαρές επιπλοκές.

Το αντιγριπικό εμβόλιο προκαλεί εκδήλωση της γρίπης

Το εμβόλιο δεν περιέχει ζωντανό ιό, οπότε δεν μπορεί να μας μεταδώσει τη γρίπη. Επίσης, χρειάζεται δύο εβδομάδες για να λειτουργήσει, οπότε αν εμφανιστούν συμπτώματα μέχρι τότε, δεν θα σχετίζεται με το εμβόλιο.

Ο εμβολιασμός είναι αρκετός για να μας προστατεύσει

Το εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Επίσης, η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από την ηλικία και την υγεία του ατόμου. Για να αποφύγετε τη μετάδοση και μόλυνση από τον ιό, χρειάζεται να πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό. Επίσης, είναι σημαντικό να αποφεύγετε την επαφή με αρρώστους.

Advertisment

Η έκθεση σε κρύο καιρό μεταδίδει τη γρίπη

Ο μόνος τρόπος να αρρωστήσουμε από τη γρίπη είναι μόνο αν εκτεθούμε στον ιό. Η εποχή του συμπίπτει με τον κρύο καιρό και γι’ αυτό συχνά τα συσχετίζουμε. Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων από ανθρώπους που έρχονται σε επαφή. Μπορεί επίσης να πιάσουμε τον ιό όταν αγγίζουμε μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα και μετά αγγίζουμε το στόμα, τα μάτια ή τη μύτη μας.

Η γρίπη σχετίζεται με τη γρίπη των χοίρων

Η γρίπη των χοίρων μπερδεύεται λανθασμένα με την γρίπη H1N1. Όμως, μιλάμε για δύο τελείως διαφορετικά πράγματα και ειδικά η γρίπη των χοίρων εμφανίζεται μόνο σε χοίρους.

Αν ο υψηλός πυρετός διαρκεί πάνω από 2 μέρες, είναι απαραίτητα τα αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά επιτίθενται κατά των βακτηρίων, αλλά δεν είναι αποτελεσματικά σε μία μόλυνση από ιό, όπως η γρίπη. Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουμε βακτηριακή μόλυνση ως επιπλοκή της γρίπης, οπότε σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να επισκεφθείτε γιατρό, ο οποίος θα κρίνει αν πρέπει να λάβετε αντιβίωση ή όχι.

[toggle title="Πηγές"]

www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/10-flu-myths

theconversation.com/there-are-lots-of-myths-about-flu-we-debunk-six-of-them-120444

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι 4 νέες εξετάσεις που θα αλλάξουν το μέλλον της υγείας
Πρώιμη ήβη: Ο ρόλος των γονιδίων και οι επιπτώσεις στην υγεία των κοριτσιών
Έτοιμο το Google Earth της ανθρώπινης καρδιάς που εντοπίζει την πρώτη αιτία θανάτου (βίντεο)
Μαστογραφία: Πότε πρέπει να γίνεται ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση