, , ,

7 φυσικοί τρόποι να ενισχύσουμε την ελαστικότητα της επιδερμίδας

Μετά την ηλικία των 25, η ελαστικότητα της επιδερμίδας μειώνεται όπως και τα επίπεδα των πρωτεϊνών που την συναποτελούν, δηλαδή το κολλαγόνο, την ελαστίνη

7 φυσικοί τρόποι να ενισχύσουμε την ελαστικότητα της επιδερμίδας

Μετά την ηλικία των 25, η ελαστικότητα της επιδερμίδας μειώνεται όπως και τα επίπεδα των πρωτεϊνών που την συναποτελούν, δηλαδή το κολλαγόνο, την ελαστίνη και τους γλυκοζαμινογλυκάνες. Η μείωση αυτή επιταχύνεται στην εμμηνόπαυση. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να περιορίσουμε τη διαδικασία με ολιστικό τρόπο. Τα παρακάτω μέσα μπορούν να στηρίξουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας, ενισχύοντας την παρουσία των δομικών πρωτεϊνών στο δέρμα ή προλαμβάνοντας τη διάσπασή τους.

7 φυσικοί τρόποι να ενισχύσουμε την ελαστικότητα της επιδερμίδας

1. Ρετινόλες ή εναλλακτικές της μορφές

Υπάρχουν αρκετές τοπικές κρέμες που περιέχουν ρετινόλη. Αποτελεί μια μορφή βιταμίνης Α. Αν αναζητάτε μια φυσική εναλλακτική μορφή της ρετινόλης μπορείτε να δοκιμάσετε το έλαιο bakuchiol, που ήδη κυκλοφορεί στην αγορά τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για την πιο αποδεδειγμένη επιλογή αντιγήρανσης.

2. Βιταμίνη Β3

Η βιταμίνη Β3 είναι εξαιρετικά αποτελεσματική είτε ως νικοτιναμίδη, είτε ως νικοτινικό οξύ. Η βιταμίνη Β3 μειώνει τη διάσπαση του κολλαγόνου ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την παραγωγή ινοβλαστών.

3. Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C επίσης πυροδοτεί τη σύνθεση κολλαγόνου ενώ παράλληλα εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό ενζύμων που το διασπούν. Οι δερματολόγοι την συστήνουν συχνά για τοπική εφαρμογή.

4. Τακτική απολέπιση

Καθώς μεγαλώνουμε, ο φυσικός μηχανισμός ανάπλασης του δέρματος μειώνει τη λειτουργία του. Η τακτική απολέπιση το κάνει για εμάς αυτό, αφαιρώντας απλά τα νεκρά δερματικά κύτταρα από την επιφάνεια του δέρματος, κάτι που συνεισφέρει σε μια λαμπερή εμφάνιση.

5. Μείωση του άγχους

Είναι σημαντικό να μειώσουμε την κορτιζόλη του στρες η οποία φαίνεται να διασπά το κολλαγόνο στην επιδερμίδα. Όσο περισσότερο το άγχος, τόσο περισσότερη και η κορτιζόλη, προειδοποιούν οι ειδικοί. Το στρες όμως είναι σχετικό, οι στρεσογόνοι παράγοντες είναι διαφορετικοί για τον καθένα, αλλά όλοι επηρεάζουν λιγότερο ή περισσότερο τον οργανισμό μας.

6. Αποφυγή των τροφών που πυροδοτούν φλεγμονές

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τροφές που προκαλούν την γλυκοζυλίωση, μια διαδικασία που πυροδοτείται από τη ζάχαρη, τους υδατάνθρακες, τα τηγανητά, τα λιπαρά κρέατα, το αλκοόλ και οι επεξεργασμένες τροφές. Επιπλέον, αν είστε ευαίσθητοι σε τροφές και συστατικά, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μειώσετε την κατανάλωσή τους.

7. Μασάζ προσώπου

Μια λιγότερο παρεμβατική μέθοδος σε σχέση με εγχειρήσεις και botox, η οποία όμως ενισχύει σημαντικά την ελαστικότητα του δέρματος είναι το μασάζ προσώπου. Το καταφέρει ενεργοποιώντας και στηρίζοντας τους μύες του προσώπου σας, διώχνοντας την ένταση.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24635573

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29966991

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4082169/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε