, , , ,

Επιστήμονες ανακάλυψαν ανοσοποιητικό κύτταρο που καταστρέφει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα

Ένα ανοσοποιητικό κύτταρο που μόλις πρόσφατα ανακαλύφθηκε θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία μιας εξαιρετικά δυνατής θεραπείας κατά του καρκίνου, σύμφωνα με δηλώσεις των

Επιστήμονες ανακάλυψαν ανοσοποιητικό κύτταρο που καταστρέφει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα

Ένα ανοσοποιητικό κύτταρο που μόλις πρόσφατα ανακαλύφθηκε θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία μιας εξαιρετικά δυνατής θεραπείας κατά του καρκίνου, σύμφωνα με δηλώσεις των επιστημόνων.

Η θεραπεία αξιοποιεί τα Τ-κύτταρα, ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός μας, εντοπίζοντας και εξοντώνοντας μη κανονικά κύτταρα. Οι επιστήμονες πρόσφατα άρχισαν να καλλιεργούν αυτή την ικανότητα στη μάχη ενάντια στον καρκίνο μέσω μιας θεραπείας που ονομάζεται CAR-T και η οποία περιλαμβάνει την απομάκρυνση των Τ-κυττάρων από το αίμα ενός ασθενή και την τεχνητή καθοδήγησή τους στην αναζήτηση και εξόντωση των καρκινικών κυττάρων.

Advertisment

Αν και πολλά υποσχόμενο, το CAR-T παρουσιάζει περιορισμούς. Σχετίζεται συγκεκριμένα με τις ιδιαίτερες συνθήκες του ασθενή, λειτουργεί μόνο με έναν μικρό αριθμό καρκίνων και δεν είναι αποτελεσματικό ενάντια σε συμπαγείς όγκους, οι οποίοι και αποτελούν την πλειοψηφία των καρκίνων.

Τη Δευτέρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cardiff δημοσίευσαν μια νέα έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Immunology, στην οποία περιγράφεται με λεπτομέρειες η ανακάλυψη που έκαναν ενός Τ-κυττάρου εξοπλισμένου με ένα νέο είδος υποδοχέα Τ-κυττάρου που αναγνωρίζει ένα μόριο που ονομάζεται MR1. Αυτό το μόριο εμφανίζεται στην επιφάνεια πολλών τύπων καρκινικών κυττάρων όπως επίσης και υγιών κυττάρων, αλλά τα Τ-κύτταρα είναι εξοπλισμένα με αυτό τον υποδοχέα TCR και φαίνεται να έχει την ικανότητα να εξοντώνει μόνο καρκινικά κύτταρα.

Και όχι μόνο το είδος που συνδέεται με ένα είδος καρκίνου. Όταν οι ερευνητές του Cardiff εξόπλισαν τα Τ-κύτταρα στο εργαστήριο με αυτό το νέο είδος TCR, τα κύτταρα εξόντωσαν καρκινικά κύτταρα στον πνεύμονα, στο δέρμα, στο αίμα, στο έντερο, στο μαστό, στα οστά, στον προστάτη, στις ωοθήκες, στους νεφρούς και στον τράχηλο – και όλες τις φορές αγνοούσαν τα υγιή κύτταρα.

Advertisment

Σε ένα άλλο εργαστηριακό πείραμα, η ομάδα τροποποίησε τα Τ-κύτταρα ασθενών με μελάνωμα για να εκφράσουν τον υποδοχέα TCR και βρήκε ότι τα κύτταρα μπορούσαν ύστερα να στοχεύσουν και να καταστρέψουν τόσο τα καρκινικά κύτταρα του ασθενή, όσο και άλλων ασθενών. Η ομάδα χρειάζεται ακόμα να εξετάσει τα τροποποιημένα Τ-κύτταρα σε κανονικούς ασθενείς με καρκίνο, αλλά όταν εξετάστηκαν σε ποντίκια, στα οποία είχαν εισαχθεί με ανθρώπινο καρκίνο, τα κύτταρα αναγνώρισαν το μόριο MR1 και αποδείχτηκαν οι ικανότητές τους να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με την δήλωση των ερευνητών.

Οι επιστήμονες του Cardiff τώρα σχεδιάζουν να διεξάγουν επιπλέον τεστ. Αν τα αποτελέσματα είναι τα αναμενόμενα, η θεραπεία θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη στους ασθενείς σε λίγα χρόνια.

Ο επικεφαλής της έρευνα από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστήμιου του Cardiff δήλωσε ότι είναι «άκρως ασυνήθιστο» να βρίσκεται ένα κύτταρο με τόσες αντικαρκινικές δυνατότητες, πράγμα που δίνει ελπίδες ακόμη και για μια καθολική θεραπεία του καρκίνου στο μέλλον, σύμφωνα με το BBC και τις βρετανικές εφημερίδες Independent και Telegraph.

[toggle title="Πηγές"]

www.cardiff.ac.uk/news/view/1749599-discovery-of-new-t-cell-raises-prospect-of-universal-cancer-therapy

https://www.nature.com/articles/s41590-019-0578-8.epdf?

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση