, ,

Πώς να βοηθήσουμε το σώμα μας να διαχειριστεί το κρύο του χειμώνα

Η παγωνιά του χειμώνα αποδεικνύεται δύσκολη, ακόμα και επικίνδυνη για την υγεία μας, επειδή καταπονεί τον οργανισμό μας με υπερλειτουργία της καρδιάς και του

Πώς να βοηθήσουμε το σώμα μας να διαχειριστεί το κρύο του χειμώνα

Η παγωνιά του χειμώνα αποδεικνύεται δύσκολη, ακόμα και επικίνδυνη για την υγεία μας, επειδή καταπονεί τον οργανισμό μας με υπερλειτουργία της καρδιάς και του αναπνευστικού συστήματος. Δεν θέλουμε κάθε φορά που χρειάζεται να βγούμε έξω, να διστάζουμε και να ακυρώνουμε τα σχέδιά μας επειδή δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τις χαμηλές θερμοκρασίες. Γι’ αυτό και οι ειδικοί έχουν διάφορες συστάσεις για εμάς

Πώς να βοηθήσουμε το σώμα μας να διαχειριστεί το κρύο του χειμώνα

Μείνετε ενυδατωμένοι- ακόμα και στο κρύο

Ο κρύος καιρός δεν αποτελεί δικαιολογία για να μην πίνουμε νερό. Πάνω από το μισό σώμα μας αποτελείται από νερό και αν το ποσοστό μειωθεί ακόμα και λίγο, αφυδατωνόμαστε με συνέπειες την κόπωση και τον πονοκέφαλο. Για να αποφύγουμε την αφυδάτωση, προσπαθούμε να καταναλώσουμε 7 ποτήρια νερού καθημερινά και προσθέτουμε στη διατροφή μας φρούτα και λαχανικά.

Advertisment

Ντυθείτε σε στοιβάδες

Χρειαζόμαστε άνετα ρούχα το ένα πάνω από το άλλο. Τα συνθετικά υφάσματα «παγιδεύουν» τη θερμότητα, οπότε θα μπορούσαν αυτά να ακουμπούν στο δέρμα σας. Η τελευταία στρώση χρειάζεται να είναι αντιανεμική και αδιάβροχη. Αν βραχείτε, αλλάξτε αμέσως.

Διατηρήστε την ενέργεια σε υψηλά επίπεδα

Οι μέρες του χειμώνα είναι μικρές και μας προκαλούν υπνηλία επειδή το σκοτάδι ενεργοποιεί την παραγωγή μελατονίνης στο σώμα μας. Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ, να τρώτε τακτικά ώστε να διατηρείτε τα επίπεδα ινσουλίνης σταθερά και να είστε δραστήριοι.

Καταπολεμήστε το ξηρό δέρμα

Ο κρύος καιρός μαζί με την ξηρή θερμότητα δημιουργούν ξηρότητα. Η λύση; Ενυδάτωση με κάθε μορφή. Τα άκρα μας τείνουν να είναι πιο ξηρά, όπως και τα χείλη μας. Η κατανάλωση νερού δεν είναι αρκετή• Είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε ενυδατικές κρέμες (φυσικές ή φαρμακευτικές).

Advertisment

Προστατεύουμε τα άκρα μας από το κρύο

Μελέτες και παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι αν προστατεύουμε το κεφάλι και τα χέρια μας από το κρύο, το διαχειριζόμαστε καλύτερα. Γι’ αυτό, χρησιμοποιήστε χοντρά γάντια, σκούφο και αδιάβροχες μπότες.

Ζεσταίνουμε καλά το σπίτι μας

Η ιδανική θερμοκρασία για εσωτερικούς χώρους τον χειμώνα είναι οι 18-20 βαθμοί Κελσίου. Προσπαθήστε λοιπόν να διατηρείτε συνεχώς μια σταθερή θερμοκρασία στο σπίτι σας. Αν δεν μπορείτε να το καταφέρετε επαρκώς, φορέστε περισσότερα και πιο ζεστά ρούχα. Μην μένετε αδρανείς για ώρες.

Προσέχουμε τα μέσα θέρμανσης που χρησιμοποιούμε

Δεν κοιμόμαστε σε καμία περίπτωση με αναμμένο τζάκι, ξυλόσομπα, κεριά και θερμάστρες γκαζιού. Αν το σπίτι σας έχει κεντρική θέρμανση, επενδύστε σε μια καλή και φορητή θερμάστρα, την οποία θα απενεργοποιείτε πάντα πριν πέσετε για ύπνο.

[toggle title="Πηγές"]

www.realsimple.com/health/preventative-health/help-your-body-cope-with-winter?slide=330542#330542

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση