, , ,

5 από τις πιο σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα για το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο για να σας προστατεύσει από μολύνσεις και ιούς. Οι προγονοί μας γνώριζαν ότι η διατροφή

5 από τις πιο σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα για το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο για να σας προστατεύσει από μολύνσεις και ιούς. Οι προγονοί μας γνώριζαν ότι η διατροφή είναι αυτή που παρέχει στον οργανισμό μας το κατάλληλο «οπλοστάσιο» για να παραμένουμε γεροί και δυνατοί.

Η ανεπαρκής πρόσληψη συγκεκριμένων μικροθρεπτικών στοιχείων μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα ακόλουθα μέταλλα και βιταμίνες αποτελούν κάποιους από τους σημαντικότερους στόχους σας και γι’ αυτό περιλαμβάνουμε και τις πηγές στις οποίες θα τα βρείτε.

Advertisment

5 από τις πιο σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα για το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Βιταμίνες Α, C & Ε

Βοηθούν στη υγιή διατήρηση των τοιχωμάτων της αναπνευστικής και πεπτικής οδού. Τα τοιχώματα αποτελούν το καλύτερο σύνορο που κρατά μακριά τις μολύνσεις και τους ιούς. Τις βιταμίνες αυτές τις εντοπίζουμε σε φρούτα και λαχανικά με μωβ, μπλε, κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί χρώματα. Ο στόχος μας είναι οι 3-4 μερίδες φρούτων και 4-3 μερίδες λαχανικών την ημέρα.

Βιταμίνη D

Απαραίτητη για τα Τ-λεμφοκύτταρα, έναν τύπο ερυθρών αιμοσφαιρίων που χρειάζεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα για να καταπολεμήσει μικρόβια και ιούς. Το εντοπίζουμε στο γάλα, σε ρύζι εμπλουτισμένο με αυτή, στη σόγια και στον τόνο σε κονσέρβα. Μπορεί να αποδειχθεί λίγο δύσκολο να λαμβάνουμε αρκετή βιταμίνη D μέσα από τη διατροφή μας μόνο. Γι’ αυτό, αν έχετε πρόβλημα, ζητήστε από το γιατρό σας να σας γράψει ένα καλό συμπλήρωμα βιταμίνης D.

Σελήνιο

Δρα ως αντιοξειδωτικό για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των μολύνσεων και να προστατεύσει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. Το εντοπίζουμε σε βραζιλιάνικα φιστίκια, στα καρύδια, στον τόνο, στο μοσχάρι, στα πουλερικά και στα δημητριακά. Προσπαθήστε να καταναλώνετε μια χούφτα ξηρών καρπών μαζί με ένα φρούτο για έξτρα δύναμη και ενέργεια.

Advertisment

Προβιοτικά

Βοηθούν στην διατήρηση του εντερικού τοιχώματος, γι’ αυτό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα βρίσκουμε στο γιαούρτι και σε προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ. Μιλήστε με τον διατροφολόγο σας για να προσδιορίσετε το σωστό είδος προβιοτικού που χρειάζεστε.

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Είναι απαραίτητα για τη μείωση των φλεγμονών. Τα εντοπίζουμε στα καρύδια, στα chia, στους σπόρους κάνναβης, στον λιναρόσπορο και σε λιπαρά ψάρια. Στοχεύστε σε 2 μερίδες λιπαρού ψαριού την εβδομάδα ή μιλήστε με τον γιατρό σας για το κατάλληλο συμπλήρωμα.

[toggle title="Πηγές"]

www.copemanhealthcare.com/resources/top-5-vitamins-minerals-healthy-immune-system

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση