Όλοι μας έχουμε τα πάνω και τα κάτω μας• αυτή η διακύμανση αποτελεί φυσιολογικό, αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής. Ορισμένες φορές, υπάρχουν λόγοι που χάνουμε την όρεξή μας: ένα πρόστιμο, μια σύγκρουση/διαφωνία με τον αγαπημένο μας, μια άσχημη μέρα στην εργασία.
Και άλλες, η διάθεσή μας είναι πεσμένη για πολύ καιρό, χωρίς φανερό λόγο και χωρίς καμία προειδοποίηση. Αν ζείτε με κάποια ψυχική διαταραχή, είναι ζωτικής σημασίας η παρακολούθηση των σημαδιών που μαρτυρούν πότε η συναισθηματική μας ευεξία παίρνει την κάτω βόλτα.
Advertisment
Το τουλάχιστον 50% των ανθρώπων με κατάθλιψη θα έχουν τουλάχιστον μία υποτροπή, αλλά γνωρίζοντας ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια και η δράση για την αντιμετώπισή τους, θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη μιας μόνιμης και πιο σοβαρής υποτροπής. Ο Dr Antonis Kousoulis, υποδιευθυντής του Mental Health Foundation αναφέρει πως «συχνά, ένας στενός φίλος ή ένα οικογενειακό μέλος παρατηρεί τα νέα σημάδια και τις διαφορές ταχύτερα από το άτομο που τα βιώνει». «Αν εμφανίζετε αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια, χρειάζεται να αναζητήστε βοήθεια όσο πιο σύντομα είναι δυνατό: η έγκαιρη παρέμβαση είναι σημαντική».
Ποια σημάδια χρειάζεται να προσέχουμε σε εμάς και στους άλλους;
1. Προβλήματα στον ύπνο
«Οι διαταραχές ύπνου είναι ένα κλαστικό σωματικό σύμπτωμα που υποδεικνύει ότι η ψυχική υγεία κάποιου επιδεινώνεται», αναφέρει ο Dr Antonis Kousoulis. Δυσκολία να αποκοιμηθούμε ή συνεχείς αφυπνίσεις μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης, ενώ η αίσθηση ότι δεν έχουμε καμία ανάγκη να κοιμηθούμε μπορεί να υποδηλώνει την εμφάνιση διπολική διαταραχή και συγκεκριμένα σύμπτωμα υπομανίας.
2. Υπερφαγία ή έλλειψη όρεξης
Τα ψυχικά προβλήματα επιδρούν στην όρεξη, είναι σημαντικό να παρατηρούμε αν και κατά πόσο δραματικές ή επίμονες είναι αυτές οι αλλαγές. Κάποιοι άνθρωποι με κατάθλιψη χάνουν τελείως την όρεξή τους, ενώ άλλοι στρέφονται στο comfort food και παίρνουν βάρος.
Advertisment
3. Έλλειψη ενδιαφέροντος για καθημερινές δραστηριότητες
Αν έχετε ξεχάσει τι θα πει ενέργεια ή ενθουσιασμός για όσα κάποτε απολαμβάνατε να κάνετε και ακυρώνετε συνέχει σχέδια, μπορεί να είναι σημάδι για κάτι σοβαρότερο. Φυσιολογικά, τέτοια συμπτώματα διαρκούν λίγες μέρες, αλλά αν επιμείνουν, μας δείχνουν κάτι σοβαρότερο.
4. Αλλαγές στη λίμπιντο
Στην κατάθλιψη, το σεξουαλικό ενδιαφέρον χάνεται σχεδόν εντελώς. Πολλές φορές δεν θέλουμε καν να μας αγγίξουν. Από την άλλη πλευρά, όσοι εμφανίζουν μανία παρατηρούν μια έντονη σεξουαλική δραστηριότητα, μέσω της οποίας όμως νιώθουν πως δεν βρίσκουν αρκετή ικανοποίηση και θέλουν κι άλλο.
5. Δυσλειτουργία στην καθημερινότητα
Το στρες σαν διαταραχή δεν είναι το ίδιο με την κατάθλιψη, αλλά κάνουμε την τρίχα τριχιά συνεχώς και δυσκολευόμαστε να χειριστούμε την καθημερινότητα, τότε είναι μάλλον ώρα να επισκεφθούν έναν γιατρό.
6. Αποφασιστικότητα
Σπάνια μπορούμε να αποφασίσουμε τι να μαγειρέψουμε για δείπνο, όταν δεν νιώθουμε καλά ψυχολογικά και συνεχώς αναβάλλουμε σημαντικές αποφάσεις. Αυτό μαζί με την ευερεθιστότητα και τη δυσκολία συγκέντρωσης αποτελούν συχνά τα πρώτα σημάδια αγχωδών διαταραχών.
7. Συναισθηματική ευαισθησία
Αν γενικά είστε υπομονετικοί και ευδιάθετοι, αλλά ξαφνικά βάζετε τα κλάματα πάνω από ένα ποτήρι καφέ, υπάρχει πιθανότητα η ψυχική σας υγεία να επιδεινώνεται.
8. Απομόνωση από κοινωνικές επαφές
Η κατάθλιψη μου λέει ότι είμαι ένα βάρος για τους άλλους και έτσι απομονώνουμε ήσυχα και αθόρυβα από τους άλλους. Ακυρώνω σχέδια και «αυτοεξορίζομαι». Αλλά όταν δεν είμαστε καλά συναισθηματικά και ψυχολογικά, η παρέα και η βοήθεια από τους σημαντικούς άλλους είναι σημαντικότερη από ποτέ.
Τα παραπάνω σημάδια δεν σημαίνουν οπωσδήποτε ότι «κρύβουν» κάποια ψυχική διαταραχή, ειδικά αν αποτελούν μεμονωμένα χαρακτηριστικά. Αλλά αν νιώθετε ότι τα περισσότερα ισχύουν, ίσως είναι σοφό να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν ψυχολόγο/ ψυχοθεραπευτή.
[toggle title="Πηγές"]
metro.co.uk/2018/01/29/8-mental-health-red-flags-we-should-all-be-aware-of
[/toggle]