Έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν στην επαγγελματική εξουθένωση και στο burnout που αντιμετωπίζουν κάποια από τα δυσκολότερα επαγγέλματα του κόσμου• οι ιατροί και οι νοσηλευτές βρίσκονται στις πρώτες θέσεις. Γι’ αυτό και το ιατρικό σύστημα της Μ.Βρετανίας αποφάσισε να αντιμετωπίσει την κόπωση του προσωπικού του με όποιον τρόπο μπορεί.

Όλο και περισσότερα νοσοκομεία στη χώρα εγκαθιστούν θαλάμους ύπνου για γιατρούς και νοσηλευτές, ώστε να μπορούν ανενόχλητοι να ξεκουραστούν στα διαλείμματα από τη βάρδιά τους.

Αγγλία: Νοσοκομεία εγκαθιστούν «θαλάμους ύπνου» για να ξεκουράζεται το ιατρικό προσωπικό

Κάποιοι θάλαμοι έχουν ήδη εγκατασταθεί και άλλοι δοκιμάζονται από δεκάδες νοσοκομεία στη χώρα. Το Royal Wolverhampton ήταν το πρώτο που τους δοκίμασε τον Ιούνιο του 2018. «Πολλά μέλη του προσωπικού καταλήγουν να νιώθουν εξουθενωμένοι επειδή έχουν μεγάλες και στρεσογόνες βάρδιες, συχνά με ελάχιστες ευκαιρίες για ένα μικρό διάλειμμα λόγω της έντονης πίεσης», ανέφερε ο καθηγητής και ιατρός Steve Field, διευθυντής του νοσοκομείου.

Το Royal Wolverhampton έχει ξοδέψει £17,000 για να βάλει έναν θάλαμο σε κάθε μονάδα. Ο κ. Field προσθέτει «Γνωρίζουμε ότι οι γιατροί παρέχουν καλύτερη και ασφαλέστερη φροντίδα όταν νιώθουν φρέσκοι και βρίσκονται σε εγρήγορση. Έχουμε διαπιστώσει ότι οι θάλαμοι είναι πολύ δημοφιλείς στο προσωπικό και επίσης πολύ αποτελεσματικό καθώς τους βοηθά να ξεκουραστούν».

Όλο το ιατρικό προσωπικό έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί τους θαλαμίσκους – νοσοκόμοι, μαίες, ακτινολόγοι, φυσιοθεραπευτές – που χρειάζονται ένα διάλειμμα και λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, 7 φορές την εβδομάδα. Εντούτοις, οι θάλαμοι χρησιμοποιούνται κυρίως από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 4 το πρωί και επίσης από το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Αγγλία: Νοσοκομεία εγκαθιστούν «θαλάμους ύπνου» για να ξεκουράζεται το ιατρικό προσωπικό

Ο μέσος χρόνος παραμονής είναι τα 17 έως 24 λεπτά, αρκετά για να μπορέσει κάποιος να επαναφορτίσει τις μπαταρίες τους, αλλά κάποιοι το έχουν χρησιμοποιήσει μέχρι και για 79 λεπτά, όπως δείχνουν οι έρευνες των νοσοκομείων που μέχρι σήμερα έχουν εγκαταστήσει. Κάποια μέλη του ιατρικού προσωπικού περνούν χρόνο στον θάλαμο ύπνου μετά το σχόλασμά τους και πριν οδηγήσουν για το σπίτι τους. Ωστόσο, κι άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις έχουν δοκιμάσει παρόμοιους θαλάμους σε μια προσπάθεια να ξεκουράσουν εργαζόμενους σε άλλα επίσης δύσκολα επαγγέλματα, όπως οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.theguardian.com/society/2020/feb/03/nhs-hospitals-bring-in-sleep-pods-to-help-tired-staff-take-a-break?

[/toggle]

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε