, , ,

Αυστραλία: Η ζωή επιστρέφει ξανά στην καμμένη γη (Φωτογραφίες)

Τους τελευταίους μήνες, η Αυστραλία βασανιζόταν από φυσικές καταστροφές, που προκλήθηκαν από ακραίες καιρικές συνθήκες, από καταστροφικές πυρκαγιές που επιδεινώθηκαν λόγω της ξηρασίας, από

Αυστραλία: Η ζωή επιστρέφει ξανά στην καμμένη γη (Φωτογραφίες)

Τους τελευταίους μήνες, η Αυστραλία βασανιζόταν από φυσικές καταστροφές, που προκλήθηκαν από ακραίες καιρικές συνθήκες, από καταστροφικές πυρκαγιές που επιδεινώθηκαν λόγω της ξηρασίας, από ξαφνικές πλημμύρες που εμφανίστηκαν όταν η περίοδος ξηρασίας έληξε. Παντού στο διαδίκτυο κυκλοφορούν σοκαριστικές φωτογραφίες και βίντεο από τις ημέρες που οι πυρκαγιές έκαιγαν τεράστιες εκτάσεις δασών.

Αν και κάποιες πολιτείες, όπως η Βικτώρια και η Νέα Νότια Ουαλία ακόμα παλεύουν με κάποιες πυρκαγιές, νέες φωτογραφίες δείχνουν ότι η ζωή συνεχίζεται στις περιοχές από τις οποίες η φωτιά πέρασε και επιτέλεσε το καταστροφικό της έργο. Φυτά ξεπροβάλλουν δειλά δειλά μέσα από καμμένους κορμούς και εκμεταλλεύονται τα θρεπτικά στοιχεία που έχουν απομείνει στις στάχτες.

Advertisment

Αυστραλία: Η ζωή επιστρέφει ξανά στην καμμένη γη (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία: nature_australian
Αυστραλία: Η ζωή επιστρέφει ξανά στην καμμένη γη (Φωτογραφίες)
Φωτογραφίες: debbie.edmonds18 & jennybeck63

Δεν είναι ασυνήθιστα τέτοια φαινόμενα, όπου ξαφνικά ο τόπος πρασινίζει μαζικά μετά από μια τέτοια καταστροφική πυρκαγιά. Οι κόκκινες και πράσινες αυτές πινελιές μέσα στο σκοτεινό και μαύρο τοπίο δημιουργούν ένα εκπληκτικό θέαμα. Όμως, ακόμα κι αν η διαδικασία της καύσης και της επαναφοράς της χλωρίδας αποτελεί μέρος της φύσης, οι επιζώντες (τόσο τα φυτά, όσο και τα ζώα) ακόμα παλεύουν με τις δυσκολίες.

Το 2011, μετά από μια μεγάλη φονική πυρκαγιά που συνέβη το 2009, οι ειδικοί είχαν παρατηρήσει ότι σπάνια και μέχρι πρόσφατα άγνωστα φυτά είχαν κάνει την εμφάνισή τους σε εθνικό πάρκο της Αυστραλίας. Όταν η φωτιά εξαφάνισε το ανώτερο στρώμα βλάστησης που «έκρυβε» τα κατώτερα στρώματα από το φως, σπόροι κρυμμένοι στη γη ενεργοποιήθηκαν και βλάστησαν, επιτρέποντας στο οικοσύστημα να ξεκινήσει πάλι από την αρχή.

Φωτογραφίες: hoojar & AusJos

Το οικοσύστημα της Αυστραλίας έχει την ικανότητα να επανακάμπτει, αλλά αυτό δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο ανθρώπων που έχασαν τα σπίτια τους και των ζώων που δυσκολεύονται να βρουν τροφή και βρίσκονται πια εκτεθειμένα στις ακραίες συνθήκες καιρού. Και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς προειδοποιούν ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε ακόμα πιο υψηλές θερμοκρασίες με έντονο το στοιχείο της ξηρασίας.

Advertisment

Φωτογραφίες: jennybeck63 & fatmansphotography
Φωτογραφία: HellsJuggernaut
Αυστραλία: Η ζωή επιστρέφει ξανά στην καμμένη γη (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία: nature_australian

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μνημείο Ζαλόγγου: Η αυτοθυσία των ηρωίδων Σουλιωτισσών που έπεσαν «εν χορώ» (βίντεο)
Μετεωροειδές έπεσε σε περιοχή των Ιωαννίνων - Δείτε το βίντεο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Urban_Stripes--8copy
Προϊστορικός Οικισμός Δισπηλιού: Ο λιμναίος οικισμός που χρονολογείται από το 5000 π.Χ (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση