,

Ένεση νανοσωματιδίων μπορεί να προλάβει την παράλυση από τραύμα στη σπονδυλική στήλη, σύμφωνα με έρευνα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Michigan απέδειξαν πώς μια ένεση νανοσωματιδίων μπορεί να προλάβει την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε ένα τραύμα –

Ένεση νανοσωματιδίων μπορεί να προλάβει την παράλυση από τραύμα στη σπονδυλική στήλη, σύμφωνα με έρευνα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Michigan απέδειξαν πώς μια ένεση νανοσωματιδίων μπορεί να προλάβει την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε ένα τραύμα – προλαμβάνοντας πιθανότατα από ορισμένους τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης που έχουν σαν αποτέλεσμα την παράλυση. Η προσέγγιση δοκιμάστηκε σε ποντίκια από επιστήμονες στο Ann Arbor (πόλη των ΗΠΑ), όπου τα νανοσωματίδια ενίσχυσαν τη διαδικασία επούλωσης αναπρογραμματίζοντας τα επιθετικά ανοσολογικά κύτταρα.

«Σε αυτή την εργασία, υποδεικνύουμε ότι αντί να προσπεράσουμε την ανοσολογική απόκριση, μπορούμε να την αναπρογραμματίσουμε για να ενισχύσουμε την θεραπευτική απόκριση», δήλωσε η Lonnie Shea μία εκ των ερευνητριών και καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής. Το τραύμα κάθε είδους πυροδοτεί την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Σε έναν φυσιολογικό τραυματισμό, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού εισχωρούν στην περιοχή που έχει υποστεί βλάβη και καθαρίζουν από υπολείμματα ώστε να ενεργοποιήσει τη διαδικασία αναζωογόνησης.

Advertisment

Το κεντρικό νευρικό σύστημα, που περιλαμβάνει τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη όμως, διαχωρίζεται από την ανοσολογική δραστηριότητα λόγω του αιματοεγκεφαλικού φραγμού. Αλλά ένας τραυματισμός στη σπονδυλική στήλη «σπάει» το φραγμό, αφήνοντας να περάσουν τα ανοσολογικά κύτταρα που δημιουργούν έντονη φλεγμονή, ιδιαίτερα έντονη για τους νευρικούς ιστούς. Αυτό οδηγεί στον ταχύτατο θάνατο των νεύρων, βλάβη στην περιοχή γύρω από τις νευρικές ίνες, οι οποίες στέλνουν σήματα, και τη διαμόρφωση μιας ουλής που μπλοκάρει την αναγέννηση των νευρικών κυττάρων της σπονδυλικής στήλης.

Όλα αυτά συνεισφέρουν στην απώλεια της λειτουργίας κάτω από το σημείο του τραυματισμού. Το φάσμα περιλαμβάνει τα πάντα από παράλυση μέχρι απώλεια της αίσθησης για τους περισσότερους ασθενείς. Πρότερες απόπειρες να απενεργοποιήσουν αυτές τις επιπλοκές από την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συμπεριελάμβαναν την ένεση με στεροειδή. Αυτή η πρακτική όμως εγκαταλείφθηκε αφού συνοδεύεται από παρενέργειες που περιλαμβάνουν σήψη, γαστρεντερική αιμορραγία και θρόμβους – και φυσικά οι κίνδυνοι υπερτερούν του οφέλους εδώ.

Αλλά τώρα, ερευνητές σχεδίασαν νανοσωματίδια που αναχαιτίζουν την πορεία των ανσολογικών κυττάρων προς τη σπονδυλική στήλη, ανακατευθύνοντάς τα μακριά από τον τραυματισμό. Όσα φτάνουν στη σπονδυλική στήλη έχουν προγραμματιστεί να εστιάζουν στην αναγέννηση της περιοχής. Τώρα, η επιστημονική κοινότητα ελπίζει αυτή η τεχνολογία να οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές στρατηγικές όχι μόνο για τους ασθενείς με τραυματισμό σπονδυλικής στήλης, αλλά και για εκείνους με διάφορες φλεγμονώδεις παθήσεις.

Advertisment

Με λιγότερα ανοσολογικά κύτταρα στην περιοχή του τραύματος, υπάρχει λιγότερη φλεγμονή και κατάρρευση των ιστών. Επίσης, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που φτάνουν στην περιοχή είναι λιγότερο φλεγμονώδη και στηρίζουν περισσότερο τους ιστούς στην επανασύνδεση και επούλωσή τους.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.pnas.org/content/116/30/14947

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση