, ,

Οι καλές συνήθειες έχουν τη δύναμη να εκτοπίζουν τις κακές συνήθειες

«Αφού η συνήθεια είναι τόσο ισχυρή επιρροή και έχουμε μάθει να ακολουθούμε τις παρορμήσεις μας σε ό,τι επιθυμούμε και αποφεύγουμε χωρίς να σκεφτόμαστε, θα

Οι καλές συνήθειες έχουν τη δύναμη να εκτοπίζουν τις κακές συνήθειες

«Αφού η συνήθεια είναι τόσο ισχυρή επιρροή και έχουμε μάθει να ακολουθούμε τις παρορμήσεις μας σε ό,τι επιθυμούμε και αποφεύγουμε χωρίς να σκεφτόμαστε, θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια αντίθετη συνήθεια ενάντια σε αυτές, και εκεί που οι παραστάσεις είναι πιο αναξιόπιστες, να χρησιμοποιούμε την ανταγωνιστική ροπή της εκπαίδευσής μας» – Επίκτητος, Διατριβαί, 2.12.6

Όταν γαβγίζει δυνατά ένας σκύλος, επειδή κάποιος είναι στην πόρτα, το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να του βάλετε κι εσείς τις φωνές. Για τον σκύλο, φαίνεται σαν να γαβγίζετε κι εσείς! Όταν το σκάει ένας σκύλος, δεν είναι συνετό να τον κυνηγάτε⋅ και πάλι, θεωρεί ότι τρέχετε και οι δύο.

Advertisment

Σαφώς καλύτερη επιλογή και στα δύο σενάρια είναι να στρέψετε την προσοχή του σε κάτι άλλο. Πείτε του να καθίσει. Πείτε του να πάει στο κρεβάτι ή στο σπιτάκι του. Τρέξτε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σπάστε το μοτίβο, διακόψτε την αρνητική παρόρμηση.

Το ίδιο ισχύει και για εμάς. Όταν κάνει την εμφάνισή της μια κακή συνήθεια, εξουδετερώστε την ενισχύοντας την αντίθετή της αρετή. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι πιάνετε τον εαυτό σας να χρονοτριβεί σήμερα⋅ μην πεισμώσετε και τον κοντράρετε. Σηκωθείτε και πηγαίνετε μια βόλτα για να καθαρίσει το μυαλό σας και να ανασυνταχθείτε.  Αν πιάσετε τον εαυτό σας να λέει κάτι αρνητικό ή άσχημο, μην τον κατακεραυνώνετε.

Προσθέστε κάτι θετικό και ευγενικό που θα επεξηγήσει την παρατήρηση. Αντισταθείτε στις εδραιωμένες συνήθειες και χρησιμοποιήστε την αντίρροπη δύναμη της εκπαίδευσής σας για να αρχίσετε να σημειώνετε πρόοδο. Αν πιάσετε τον εαυτό σας να φείδετε προσπάθειας σε μια άσκηση ή ένα πρόγραμμα, πείτε του: «Εντάξει, τώρα θα προχωρήσω ακόμα περισσότερο ή θα το κάνω ακόμα καλύτερα».

Advertisment

Οι καλές συνήθειες έχουν τη δύναμη να απομακρύνουν τις κακές. Και οι συνήθειες αποκτώνται εύκολα, όπως ξέρουμε πολύ καλά όλοι.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Ryan Holiday & Stephen Hanselman με τίτλο «Άδραξε τον χρόνο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο και μπορείτε να το βρείτε εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θεραπεία της παρουσίας: Όταν είμαστε παρόντες, βοηθάμε τους άλλους να ανοίξουν την πόρτα σε έναν κόσμο ευκαιριών
Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)
4 σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης | Η σχέση τους με την κατάθλιψη και το άγχος
Flip it: Με την ανατρεπτική σκέψη τα προβλήματα γίνονται ευκαιρίες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση