, , , , ,

Κρήτη: Μαθήτριες εφηύραν γάντι που μεταφράζει τη νοηματική γλώσσα

Μια ομάδα μαθητριών από το 6ο Γυμνάσιο Χανίων είναι η μεγάλη νικήτρια του πανελληνίου διαγωνισμού Generation Next. Ο διαγωνισμός ενισχύει την STEM εκπαίδευση και

Κρήτη: Μαθήτριες εφηύραν γάντι που μεταφράζει τη νοηματική γλώσσα

Μια ομάδα μαθητριών από το 6ο Γυμνάσιο Χανίων είναι η μεγάλη νικήτρια του πανελληνίου διαγωνισμού Generation Next. Ο διαγωνισμός ενισχύει την STEM εκπαίδευση και τη βιωματική μάθηση μέσω της χρήσης τεχνολογιών.

Η Ιωάννα Μαργαριτάκη, η Ζωή Μαρινάκη και η Αλεξία Μπιτσαξή δημιούργησαν υπό την καθοδήγηση και τη βοήθεια του καθηγητή τους, Τίτου Σμυρνάκη, ένα «έξυπνο» γάντι. Πρόκειται για μια smart συσκευή, η οποία αναγνωρίζει την αλφάβητο της νοηματικής γλώσσας και τη «μεταφράζει» σε γράμματα. Σκοπός του «Sign language glove» είναι η διευκόλυνση και προώθηση της επικοινωνίας ανάμεσα σε άτομα που δεν γνωρίζουν νοηματική γλώσσα και σε εκείνα που τη χρησιμοποιούν λόγω προβλημάτων ακοής.

Advertisment

Το «έξυπνο» γάντι χρησιμοποιεί αισθητήρες για να αναγνωρίζει τις κινήσεις και θέσεις των δαχτύλων που επικοινωνούν μέσω της νοηματικής και τις μετατρέπει σε αντίστοιχα γράμματα, τα οποία εμφανίζονται στην οθόνη ενός κινητού τηλεφώνου μέσω Bluetooth. Οι μαθήτριες εμπνεύστηκαν από την επαφή τους με έναν συνομήλικο κωφό άτομο και χρησιμοποίησαν τη δημιουργικότητά τους για να συνεισφέρουν σημαντικά σε ένα ιδιαίτερο κοινωνικό ζήτημα.

Κρήτη: Μαθήτριες εφηύραν γάντι που μεταφράζει τη νοηματική γλώσσα

Το project αυτό αποτελούσε ένα από τα δεκάδες καινοτόμα που δημιούργησαν οι νέοι «εξερευνητές του σήμερα» και συμμετείχαν από όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα Generation Next μετρά ήδη 3 χρόνια και γίνεται σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία και την Ελληνογερμανική Αγωγή. Μέχρι σήμερα έχουν επωφεληθεί μέχρι και 61.000 μαθητές και καθηγητές, ενώ έχουν δημιουργηθεί συνολικά 289 καινοτόμα project από 82 περιοχές της χώρας.

Advertisment

Οι μαθήτριες δέχονται τα συγχαρητήρια από όλη τη χώρα, αλλά και από τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νικόλαο Καλογερή, για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον πανελλήνιο διαγωνισμό. Με τη νίκη τους κατάφεραν να διασφαλίσουν ένα σημαντικό ταξίδι στη Silicon Valley, όπου εκεί θα έχουν την ευκαιρία να δείξουν σε παγκόσμιο επίπεδοι την εφεύρεσή τους, κάτι που θα έχει σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο. Αυτή η είδηση μας υπενθυμίζει ότι τα παιδιά έχουν τη δύναμη να διαμορφώσουν μια καλύτερη κοινωνία.

[toggle title="Πηγές"]

Με πληροφορίες από alfavita.gr

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση