,

Η πλατεία Ομονοίας αλλάζει και θα θυμίζει παλαιότερες δεκαετίες

Η πολύπαθη κεντρική πλατεία της Αθήνας «μεταμορφώνεται» και αυτή τη φορά φαίνεται ότι θα έχει έναν αέρα νοσταλγίας, κάτι από το παρελθόν. Τα αποκαλυπτήρια

Η πλατεία Ομονοίας αλλάζει και θα θυμίζει παλαιότερες δεκαετίες

Η πολύπαθη κεντρική πλατεία της Αθήνας «μεταμορφώνεται» και αυτή τη φορά φαίνεται ότι θα έχει έναν αέρα νοσταλγίας, κάτι από το παρελθόν. Τα αποκαλυπτήρια της νέας Ομόνοιας θα γίνουν εντός του Φεβρουαρίου και μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι θα επιστρέψει το παλιό εντυπωσιακό σιντριβάνι που θαυμάζουμε από παλιές φωτογραφίες της δεκαετίας του ’70.

Η ιστορία της πλατείας είναι μεγάλη και έχει περάσει από πολλά στάδια. Η πλατεία πήρε το σημερινό της όνομα το 1862 όταν εκεί συγκεντρώθηκαν οι αρχηγοί των αντίπαλων πολιτικών κομμάτων και έδωσαν όρκο «ομονοίας». Μέχρι περίπου το 1930 υπήρξε το κέντρο της κοσμικής Αθήνας· αργότερα απέκτησε πιο εμπορικό χαρακτήρα, καθώς έγιναν κατασκευές για τον υπόγειο σταθμό του ηλεκτρικού.

Advertisment

Είναι το 1960 περίπου που η πλατεία αποκτά την διάσημη τεχνητή λίμνη με τα σιντριβάνια. Στο πέρασμα των χρόνων όμως, άλλαξε πολλά πρόσωπα και δυστυχώς υποβιβάστηκε ως γειτονιά. Οι μεταμορφώσεις της υπήρξαν εν μέρει αποτέλεσμα του κυκλοφοριακού προβλήματος που αντιμετώπιζε η πρωτεύουσα.

Η τελευταία προσπάθεια ανακαίνισης έγινε πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Όμως οι κάτοικοι δεν φάνηκαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις τελευταίες αλλαγές, καθώς όπως σχολιάστηκε, η πλατεία μετατράπηκε σε ένα απέραντο τσιμέντο και κάθε ίχνος πρασίνου εξαφανίστηκε.

Αυτή την εικόνα είχε μέχρι πρόσφατα. Η νέα εικόνα φαίνεται ότι θα περιλαμβάνει ένα εντυπωσιακό σιντριβάνι με διάμετρο 30 μέτρα που θα διαθέτει 13 πίδακες, 188 δέσμες νερού και 90 υποβρύχιους προβολείς. Ο κεντρικός πίδακας προβλέπεται ότι θα έχει ώθηση νερού στα 20 μέτρα. Μάλιστα, αναφέρεται ότι θα επιστρέψει ένα μικρό μέρος πρασίνου, αλλά αυτό μένει να διαπιστωθεί.

Advertisment

Κάποια κομμάτια, όπως οι μεγάλες σκάλες φαίνεται ότι θα διατηρηθούν και οι κάτοικοι θα μπορούν να επιστρέψουν στην πλατεία κάνοντας βόλτες. Μάλιστα, προβλέπεται να τοποθετηθούν και τραπέζια από τις γειτονικές καφετέριες, κάνοντας το περιβάλλον ακόμα πιο ζεστό.

Η νέα εικόνα λοιπόν της πλατείας θα παραπέμπει στον σχεδιασμό της από την δεκαετία του ’60. Η παράδοσή της θα γίνει εντός του μήνα, αφού ξεπεραστούν κάποια τεχνικά προβλήματα και ολοκληρωθούν οι εργασίες.

[toggle title="Πηγές"]

Με πληροφορίες από www.mama365.gr και freepen.gr

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μπορούν οι σκύλοι να “μυρίσουν” το PTSD; Ερευνητές απαντούν
Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα για την Πρωτομαγιά | Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
Λευκός Πύργος: Ο πιο διάσημος πύργος της Ελλάδας (βίντεο)
Ο έρωτας και οι σχέσεις που κρατάνε θέλουν δουλειά... θέλουν ανθρώπους που δεν τα παρατάνε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση