Η ψωρίαση είναι μια συνηθισμένη και σύνθετη ασθένεια που επηρεάζει το 2-4% (1, 2, 3, 4, 5) του γενικού πληθυσμού, ενώ πρόσφατες εκτιμήσεις αναφέρουν πάνω από 125 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως(1).

Η ψωρίαση του δέρματος προηγείται της εμφάνισης της ψωριασικής αρθρίτιδας στο 84% των ασθενών με ψωρίαση (6). Επίσης, οι άνθρωποι με ψωρίαση παρουσιάζουν μειωμένη ποιότητα ζωής ως αποτέλεσμα αυτής της ασθένειας (1, 3), συμπεριλαμβανομένης της ψυχοκοινωνικής ζωής του ατόμου(4). Η ψωρίαση συσχετίζεται – σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό – με αρκετές άλλες διαταραχές και παθήσεις όπως:

– καρδιαγγειακά (1, 7).

– χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (7),

– αλλεργική ρινίτιδα (7),

– παχυσαρκία (7),

– άσθμα (7).

– αυτοάνοσα (7),

– μεταβολικό σύνδρομο (1, 7, 8).

– στυτική δυσλειτουργία (9),

– φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (10),

– χρόνια νεφρική νόσο (10),

– ραγοειδίτιδα (10)

– αυτοκτονικό ιδεασμό και απόπειρες αυτοκτονίας (11).

– λεύκη (12), και

– διαβήτη (13)

Η αιτιολογία της ψωρίασης είναι άγνωστη, αλλά επιδημιολογικές μελέτες έχουν εντοπίσει αρκετούς παράγοντες κινδύνου, όπως:

– κάπνισμα,

– υψηλό δείκτη μάζας σώματος,

– καθιστική ζωή, και

– υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (2).

Συνεπώς, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής θα βελτιώσουν σημαντικά την κατάσταση της ψωρίασης. Επίσης, φαίνεται ότι υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης D και της ψωρίασης (14). Κλείνοντας, λόγω του ότι η ψωρίαση είναι μία χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση(1, 2, 3, 15), το φαρμακευτικό μανιτάρι γανόδερμα μπορεί να βοηθήσει συμπληρωματικά διότι παρουσιάζει αντιφλεγμονώδεις δράσεις (16, 17, 18).

Πηγές

Ιωάννης Κιούσης

Συγγραφέας Ιωάννης Κιούσης

Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας με κατεύθυνση την φυτοφαγία, Μυκοθεραπευτής με έμφαση στο γανόδερμα, κόρντισεπς, ερίκιο, πόρια.
Κύρια ενδιαφέροντα : φυτοφαγία, βιβλιοφιλία, zero waste, μινιμαλισμός, κυκλική οικονομία, διαλογισμός, γελωτοθεραπεία.

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε