Έρευνα: Οι Έλληνες δεν θεωρούν ότι η παχυσαρκία είναι νόσος παρά τα αυξημένα ποσοστά στη χώρα

Οι Έλληνες συνεχίζουν να έχουν αναχρονιστικές αντιλήψεις που δεν βασίζονται σε επιστημονικά ευρήματα όσον αφορά στο πρόβλημα της παχυσαρκίας: Συγκεκριμένα, οι πολίτες θεωρούν ότι

Έρευνα: Οι Έλληνες δεν θεωρούν ότι η παχυσαρκία είναι νόσος παρά τα αυξημένα ποσοστά στη χώρα

Οι Έλληνες συνεχίζουν να έχουν αναχρονιστικές αντιλήψεις που δεν βασίζονται σε επιστημονικά ευρήματα όσον αφορά στο πρόβλημα της παχυσαρκίας: Συγκεκριμένα, οι πολίτες θεωρούν ότι η παχυσαρκία δεν είναι νόσος, αλλά ένα προσωρινό πρόβλημα, που λύνεται με δίαιτα.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα έρευνας από την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ), η οποία διεξήχθη από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2019. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν αισθητή έλλειψη γνώσης σε σχέση με τις ασθένειες που συνδέονται με την παχυσαρκία. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε ότι η καθημερινή ζωή των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων επηρεάζεται αρνητικά λόγω ακριβώς του βάρους τους.

Ο Ευθύμιος Καπάνταης, πρόεδρος της ΕΙΕΠ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας που ήταν στις 4 Μαρτίου δήλωσε πως «υπάρχει επείγουσα ανάγκη να γίνει ευρύτερα αντιληπτό γιατί η παχυσαρκία είναι μια νόσος και ποιες είναι οι αιτίες και οι συνέπειές της». Τα ποσοστά είναι πράγματι ανησυχητικά όσον αφορά στις αντιλήψεις των Ελλήνων: το 68% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι κατά της ιατρικής θεραπείας για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, καθώς φοβούνται πιθανές παρενέργειες αλλά και επειδή είναι ενάντια στην φαρμακευτική αγωγή.

Ωστόσο, ένα θετικό χαρακτηριστικό ήταν ότι το 88% όσων ερωτήθηκαν, δήλωσαν ότι οι καλύτερες μέθοδοι απώλειας βάρους είναι η υγιεινή διατροφή και η σωματική άσκηση. Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο Γιώργος Βαλσαμάκης, μέλος του ΔΣ του ΕΙΕΠ είπε πως «Το αντικείμενο της παχυσαρκίας ως μέρος της ιατρικής κατάρτισης καταλαμβάνει πολύ λίγο χώρο και θα έπρεπε να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες στην κατανόηση της παχυσαρκίας από τους επαγγελματίες υγείας και στις ολοκληρωμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις που μπορούν να παρασχεθούν ως μέρος της ιατρικής φροντίδας προς τους ασθενείς».

Εντούτοις, για άλλη μια φορά, τονίστηκε ότι η πρόληψη του φαινομένου είναι και πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα των πολιτικών και τακτικών της πολιτείας και αυτό αποδεικνύεται συνεχώς από τους αυξανόμενους αριθμούς σε χώρες, οι οποίες μέχρι πρόσφατα δεν διέθεταν κανένα σύστημα ενημέρωσης των πολιτών.

[toggle title="Πηγές"]

Με πληροφορίες από thetoc.gr

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε