, ,

Διατροφή και οδοντόκρεμα για προβλήματα των δοντιών

Η αλήθεια είναι πως το πιο σημαντικό που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τη στοματική σας υγεία είναι να υιοθετήσετε μια υγιεινή διατροφή.

Η αλήθεια είναι πως το πιο σημαντικό που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τη στοματική σας υγεία είναι να υιοθετήσετε μια υγιεινή διατροφή. Αποφύγετε όλα τα τεχνητά πρόσθετα (αρώματα, χρώματα, συντηρητικά), τα γενετικά τροποποιημένα συστατικά, τα παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα επεξεργασμένα σάκχαρα. Μην καταναλώνετε τρόφιμα που περιέχουν ζιζανιοκτόνα και συντηρητικά ή ζωικές πρωτεΐνες (κρέας ή γαλακτοκομικά) από βιομηχανοποιημένα ζώα και ψάρια. Μια υγιεινή διατροφή αποτελείται από ολοκληρωμένες τροφές, εκ των οποίων το 80% είναι βιολογικά λαχανικά και φρούτα (είναι καλύτερο να καταναλώνετε περισσότερα λαχανικά από φρούτα).

Είναι δυνατόν μέσω μιας πραγματικά υγιεινής διατροφής και σωστής στοματικής φροντίδας να λευκάνετε τα δόντια σας, να επαναφέρετε το σμάλτο και να θεραπεύσετε τα ούλα σας.

Advertisment

Οι οδοντόκρεμες που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι τοξικές. Μπορείτε βέβαια να αποφύγετε τα περισσότερα από τα τοξικά συστατικά χρησιμοποιώντας φυσικές οδοντόπαστες, αλλά πολλές από αυτές εξακολουθούν να περιέχουν λαυρικό θειικό νάτριο ή άλλα αμφισβητήσιμα συστατικά όπως γλυκερίνη, η οποία αποτρέπει την επανα-ορυκτοποίηση του σμάλτου.

Συνταγή για σπιτική οδοντόκρεμα

Η βασική συνταγή για σπιτική οδοντόκρεμα είναι να χρησιμοποιήσετε ίσα μέρη από έλαιο καρύδας και μαγειρική σόδα. Βεβαιωθείτε ότι και τα 2 συστατικά είναι βιολογικά κι ότι η μαγειρική σόδα δεν περιέχει αλουμίνιο. Από εκεί και πέρα, μπορείτε να προσθέσετε κι άλλα συστατικά και, αν είναι απαραίτητο, να προσαρμόσετε τις αναλογίες.

Advertisment

Απλή σπιτική συνταγή για οδοντόκρεμα:

• χρησιμοποιήστε ίσα μέρη από έλαιο καρύδας και μαγειρική σόδα
• προσθέστε αιθέρια έλαια για πιο ευχάριστη γεύση
• αν θέλετε, προσθέστε στέβια για πιο ευχάριστη γεύση

Για 6 κουταλιές της σούπας έλαιο καρύδας και 6 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα προσθέστε μέχρι και 15 σταγόνες αιθέρια έλαια. Δοκιμάστε μέντα, ευκάλυπτο, κανέλα, γαρύφαλλο, λεμόνι, πορτοκάλι, δεντρολίβανο ή άλλα. Κάθε αιθέριο έλαιο δεν προσφέρει μόνο πιο ευχάριστη γεύση αλλά έχει και διάφορα οφέλη. Προσθέστε σταγόνες από ένα μόνο ή πειραματιστείτε με διάφορους συνδυασμούς. Φροντίστε να τα προμηθευτείτε από αξιόπιστα καταστήματα και εξασφαλίστε ότι αγοράσατε τα σωστά είδη. Καλό είναι να κάνετε προηγουμένως μια έρευνα.

• μέντα: ισχυρό αντιοξειδωτικό
• ευκάλυπτος: αντιμυκητιακό, αντιβακτηριακό, αντιιικό, αντιφλεγμονώδες
• κανέλα: αντιμυκητιακό, αντιβακτηριακό, αντιιικό, αντι-φλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό
• γαρύφαλλο: αντιιικό, αντιβακτηριακό, αντιμυκητιακό και καταπληκτικό αντιοξειδωτικό, το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό αιθέριο έλαιο. Είναι εγκεκριμένο από την Αμερικανική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική αναισθησία. Είναι επίσης κατάλληλο για την εξόντωση του μύκητα Κάντιντα.
• λεμόνι: αντιμυκητιακό, αντιβακτηριακό, αντιιικό, αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό
• πορτοκάλι: αντισηπτικό και αντιοξειδωτικό
• δενδρολίβανο: αντιμυκητιακό, αντιβακτηριακό, αντιιικό

Το αιθέριο έλαιο Νιμ και το αιθέριο έλαιο τσαγιού διαθέτουν επίσης αντιβακτηριακές ιδιότητες. Δοκιμάστε 6-8 σταγόνες, αλλά να ξέρετε ότι κανένα από τα 2 δεν προσθέτει γεύση. Ωστόσο, συμβάλλουν στην ενίσχυση των ούλων.

Μπορείτε να αλλάξετε τη βασική συνταγή με διάφορους τρόπους. Το έλαιο καρύδας είναι στερεό σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ το σησαμέλαιο όχι. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το έλαιο καρύδας με σησαμέλαιο προκειμένου να πετύχετε την υφή που προτιμάτε. Να θυμάστε όμως ότι αυτό θα αλλάξει επίσης τη γεύση και το χρώμα της οδοντόκρεμας.

Μπορείτε επίσης να αλλάξετε τα ξηρά σας συστατικά. Δοκιμάστε να προσθέσετε ιχνοστοιχεία, σκόνη ασβεστίου – μαγνησίου, μπεντονίτη και / ή διατομίτη στο μίγμα, αφαιρώντας ίση ποσότητα μαγειρικής σόδας και προσαρμόζοντάς κατάλληλα το μείγμα ώστε να έχει συνοχή.

Τα ιχνοστοιχεία, η σκόνη μαγνησίου – ασβεστίου και ο διατομίτης ενισχύουν την επανα-ορυκτοποίηση του σμάλτου, ενώ ο μπεντονίτης βοηθά στον καθαρισμό και, όπως και τα προαναφερθέντα ξηρά συστατικά, σφίγγει τα ούλα.

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου προστίθεται σε πολλές σπιτικές οδοντόκρεμες, ιδίως σε εκείνες που χρησιμοποιούνται για λεύκανση. Όμως, είναι ένα συστατικό που δεν πρέπει να καταπιείτε γιατί μπορεί να ερεθίσει τα ούλα. Δεν είναι κατάλληλο για παιδιά ή για οποιονδήποτε με ευαίσθητα και κατεστραμμένα ούλα.

Διαβάστε κι άλλες συνταγές σπιτικής οδοντόκρεμας στην κατηγορία Σπιτικές Οδοντόκρεμες

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση