,

Κνησμός (φαγούρα): Πότε συνδέονται τα συμπτώματα με τη ψυχική μας υγεία;

Υπήρξαν περίοδοι της ζωής σας που υποφέρατε από επίμονη φαγούρα ή κνησμό και κατά πόσο οι συγκεκριμένες περίοδοι συνδέονταν με την ύπαρξη στρεσογόνων παραγόντων

Κνησμός (φαγούρα): Πότε συνδέονται τα συμπτώματα με τη ψυχική μας υγεία;

Υπήρξαν περίοδοι της ζωής σας που υποφέρατε από επίμονη φαγούρα ή κνησμό και κατά πόσο οι συγκεκριμένες περίοδοι συνδέονταν με την ύπαρξη στρεσογόνων παραγόντων της προσωπικής και επαγγελματικής σας ζωής;

Γιατί, όμως, εμφανίζονται τα συμπτώματα του κνησμού και τι υποδηλώνουν για τη σωματική και ψυχική σας υγεία; Ο κνησμός σχετίζεται συνηθέστερα με δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα (στο 70% των περιπτώσεων και στο 82% όσων παρουσιάζουν έκζεμα στα χέρια), η παρασιτική κνήφη (στο 90% των περιπτώσεων), η ατοπική δερματίτιδα (στο 86% των περιπτώσεων), η κνίδωση (στο 76% των περιπτώσεων) και η ψωρίαση (στο 70% των περιπτώσεων),

Advertisment

Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτες, η επίμονη φαγούρα και ο κνησμός δεν αποτελούν μόνο ενδείξεις δερματικών παθήσεων αλλά ενδέχεται να κρύβουν και προβλήματα ψυχικής υγείας.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές μετά την ανάλυση των στοιχείων 3.530 πασχόντων που υπέφεραν από δερματικές νόσους όπως η ψωρίαση και το έκζεμα σε 13 ευρωπαϊκές χώρες και τη σύγκριση των αποτελεσμάτων τους με τα στοιχεία ατόμων που άνηκαν στην ομάδα ελέγχου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, στο 14% των ασθενών με κνησμό παρατηρήθηκαν συγχρόνως και συμπτώματα κατάθλιψης ενώ μόλις το 3% των υγιών της ομάδας ελέγχου εμφάνισε ανάλογα ψυχικά συμπτώματα.

Ακόμη, αξιοσημείωτο είναι πως τα άτομα που υπέφεραν από κνησμό ανέφεραν και την παράλληλη παρουσία στρεσογόνων γεγονότων στη ζωή τους, που τους προκάλεσαν εσωτερική αναταραχή ή οικονομικών προβλημάτων που αύξησαν τα επίπεδα άγχους στον οργανισμό τους. Η μελέτη οδήγησε στη διαπίστωση ότι ο κνησμός και η φαγούρα δεν αποτελούν μόνο ενοχλητικά συμπτώματα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα του ατόμου αλλά είναι επίσης και ενδείξεις δυσλειτουργιών της ψυχικής υγείας, στις όποιες χρειάζεται να δοθεί η ανάλογη σημασία και να υπάρξει η κατάλληλη μέριμνα.

Advertisment

Η Florence Dalgard από το Πανεπιστήμιο Λουντ της Σουηδίας δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφέρει πως οι υπάρχουσες έρευνες ήδη καταδεικνύουν μια συσχέτιση ανάμεσα στον κνησμό και τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Τόνισε, ωστόσο ότι, δεδομένου του γεγονότος πως υπάρξει έλλειψη διατομεακής έρευνας για τις χρόνιες δερματικές νόσους, καθίσταται απαραίτητη η συλλογή επιπλέον στοιχειών.

Τα ευρήματα της νέας έρευνας, που επιβεβαιώνει τις επιπτώσεις του κνησμού στην ψυχική υγεία των πασχόντων, δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Investigative Dermatology και αποτελούν ένα θεμελιώδες βήμα για τη σύνδεση των σωματικών συμπτωμάτων με τη ψυχική υγεία του ατόμου.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ψυχική υγεία | Τι κάνει μία οικογένεια ψυχικά υγιή και ισορροπημένη;
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μουσική κάνει καλό στην ψυχική σας υγεία, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Αυξανόμενη εξάρτηση στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα: Η σιωπηλή επιδημία
Ashwagandha | Πόσο ακριβείς είναι οι ισχυρισμοί σχετικά με τα οφέλη της στην αντιμετώπιση του άγχους;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση