,

Η ευτυχία μας βρίσκεται στο εδώ και στο τώρα

Σαν ένα ταξίδι είναι η ζωή μας, που έχει αρχή και τέλος. Κάθε λεπτό που περνάει από τη ζωή, μας φέρνει πιο κοντά στην

Η ευτυχία μας βρίσκεται στο εδώ και στο τώρα

Σαν ένα ταξίδι είναι η ζωή μας, που έχει αρχή και τέλος. Κάθε λεπτό που περνάει από τη ζωή, μας φέρνει πιο κοντά στην ωριμότητα, πιο κοντά στην προσπάθεια μας να μάθουμε τον εαυτό μας. Ζούμε μια ζωή που στην αρχή της είμαστε ανυπόμονοι,τα θέλουμε όλα εδώ και τώρα, βλέπουμε το κάθε τι με θαυμασμό. Νιώθουμε εντυπωσιασμένοι, μαγεμένοι από τα πιο απλά πράγματα. Από την τόσο δα, παραμικρή λεπτομέρεια. Μετά μαθαίνουμε να περιμένουμε για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας, να βρούμε τις κατάλληλες συνθήκες. Γινόμαστε πιο απαιτητικοί ως προς το τι μπορεί να μας προσφέρει ευτυχία. Επενδύουμε σε άλλα πράγματα.

Μερικοί όμως άνθρωποι, είναι τόσο τυχεροί γιατί μπορούν να νιώσουν την ευτυχία ακόμα από τα απλά μικρά θαύματα! Είναι τόσο τυχεροί γιατί δεν έχουν πάψει να θαυμάζουν όλα αυτά τα μικρά καθημερινά πραγματάκια. Πολλοί άνθρωποι πάλι,συνήθως αυτοί που δεν μπόρεσαν για κάποιους λόγους να βιώσουν την ευτυχία από αυτά τα απλά καθημερινά,προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή. Σαν μικρά ακόμη παιδιά, που κάποιοι τα αγνοούν. Εντυπωσιάζονται από ότι τραβάει την προσοχή. Από όλα αυτά που φτιάχνει ο άνθρωπος για να έχει να παρηγορεί την μοναξιά του.

Advertisment

Έχουν πέσει θύματα ,χωρίς να το ξέρουν, του συστήματος που σε θέλει πάντα πελάτες του.Μας προτιμάει εργάτες ,που δουλεύουν και ακριβοπληρώνουν το κάθε τι σαχλό που μπορεί να σκεφτεί ο νους σου. Μα πως είναι δυνατόν! Γιατί δεν είμαι ευτυχισμένος μέσα στα ακριβά μου σπίτια και αυτοκίνητα; Γιατί ενώ έχω πετύχει όλους τους στόχους μου παραμένω και πάλι δυστυχισμένος;
Γιατί πολύ απλά η ευτυχία που αναζητάμε εκεί έξω δεν υπάρχει. Η ευτυχία είναι μέσα μας. Δεν μπορεί να μας την δώσει κανένας σύντροφος ,αν εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε έτοιμοι για να την δεχτούμε. Και οποιοδήποτε ακριβό αυτοκίνητο κάποια στιγμή θα πάψει να μας εντυπωσιάζει.

Αυτό που ποτέ δεν μπορεί να πάψει να μας εντυπωσιάζει, είναι το δυνατό άρωμα από άνθη λεμονιάς κάποιο Ανοιξιάτικο πρωί, η τρυφερή συντροφική αγκαλιά όταν όλα είναι δύσκολα, η δροσιά της θάλασσας το καλοκαίρι, μια μουσική που μας αρέσει και οτιδήποτε συνεχίζει ακόμα να μας εντυπωσιάζει, σαν να είμαστε ακόμα μικρά παιδιά. Αν όλα αυτά δεν μας λένε και τίποτα, ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε λίγο τους στόχους μας, γιατί ίσως έχουμε απομακρυνθεί από την φύση μας που όσο και αν προσπαθούμε να την αλλάξουμε ,αυτή θα υπάρχει και θα μας αγαπάει.

Η ευτυχία που έχουν τα παιδιά έχει να κάνει και με την τάση που έχουν να είναι στο εδώ και στο τώρα. Απουσιάζει από το μυαλό τους το τι θα κάνουν στο μέλλον, δεν επικεντρώνουν την σκέψη τους τόσο στο τι έγινε εχθές.

Advertisment

Αυτή η υπερανάλυση που χαρακτηρίζει μερικές φορές κάποιους ανθρώπους ,είναι η μεγαλύτερη παγίδα που μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο να απομακρυνθούμε από την ευτυχία μας. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να εκπαιδευτεί σε κάποιο βαθμό! Μπορούμε να απομακρυνθούμε από τις ψυχοφθόρες σκέψεις μας που μας εμποδίζουν να βιώσουμε την ευτυχία στο τώρα μας. Μας κάνουν απλά παρατηρητές της ζωής μας. Σκέψεις που βασανίζουν το μυαλό μας, ατελείωτες ώρες, μέρες. Έστω και μια μικρή αρνητική σκέψη που κάνουμε συνέχεια μας αποδυναμώνει, μας γεμίζει αρνητικότητα.

Ένα πολύ δυνατό εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση είναι το mindfulness. Η ενσυνειδητότητα (ελληνικός όρος), μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε το άγχος που βιώνουμε από τις αρνητικές σκέψεις μας. Να μας βοηθήσει να έρθουμε πιο κοντά με τις αισθήσεις μας, πιο κοντά στην πραγματικότητά μας. Να μας απογειώσει σαν να ήμασταν κάποιο αεροπλάνο, πάνω από τα σύννεφα, πάνω από τις αστραπές και τις βροντές. Να συνεχίσουμε γαλήνιοι εκεί το ταξίδι μας για λίγο. Αυτό το λίγο, αρκεί για να μας χαρίσει την ψυχική ηρεμία ,όταν θα επιστρέψουμε στην πραγματικότητα μας.

Θα μας βοηθήσει να έρθουμε πιο κοντά στο εδώ και στο τώρα μας, με πιο καθαρή σκέψη. Και δεν μιλάμε για αποφυγή της πραγματικότητας. Για αδυναμία να αλλάξουμε την ζωή μας, αλλά για το αντίθετο! Μιλάμε για μια τεχνική που μας αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τη ζωή. Όταν αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα, τότε τα πράγματα που βλέπεις ,δεν μπορεί πια να είναι τα ίδια! Η ψυχική δύναμη είναι το μόνο όπλο για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τα άσχημα από τη ζωή μας. Και αυτό απαιτεί, προσπάθεια,σεβασμό στον εαυτό μας και ευγνωμοσύνη σε όλα αυτά τα «μικρά» που μας χαρίζονται έτσι απλόχερα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση