,

Αναπνοή και συναισθηματική υγεία: Μαθαίνοντας τον έλεγχο της αναπνοής, μαθαίνουμε να ζούμε πιο συνειδητά

«Ενώ στην αρχή δεν μπορούσα να καταλάβω, γιατί η εστίαση της παρατήρησής μας στην αναπνοή θα ωφελούσε τη συναισθηματική ζωή, αργότερα με εντυπωσίασε» –

Αναπνοή και συναισθηματική υγεία: Μαθαίνοντας τον έλεγχο της αναπνοής, μαθαίνουμε να ζούμε πιο συνειδητά

«Ενώ στην αρχή δεν μπορούσα να καταλάβω, γιατί η εστίαση της παρατήρησής μας στην αναπνοή θα ωφελούσε τη συναισθηματική ζωή, αργότερα με εντυπωσίασε» – Paul Ekman, Αμερικανός ψυχολόγος ο οποίος είναι πρωτοπόρος στη μελέτη των συναισθημάτων και της σχέσης που έχουν με τις εκφράσεις του προσώπου.

Η φύση δεν μας αναγκάζει να στρέψουμε την προσοχή μας στην αναπνοή, αναπνέουμε χωρίς σκέψη, χωρίς συνειδητή κατεύθυνση για την κάθε εισπνοή και εκπνοή. Ωστόσο μόνο εμείς, το ανθρώπινο είδος, ανάμεσα σε όλα τα είδη έχουμε την ικανότητα να επηρεάζουμε την αναπνοή με την θέληση μας. Το γεγονός αυτό,είναι η επιβεβαίωση της ελεύθερης επιλογής που μας δόθηκε από τον δημιουργό. Έτσι αναλόγως με τον τρόπο που αναπνέουμε, μπορούμε να χτίσουμε την υγεία έναντι της ασθένειάς, την μακροζωία και την πνευματική μας εξέλιξη έναντι της φθοράς και της στασιμότητας.

Advertisment

Η ίδια η πρακτική της μάθησης να εστιάζουμε την προσοχή μας σε μια αυτόματη διαδικασία που δεν απαιτεί συνειδητή παρακολούθηση, δημιουργεί την ικανότητα να είμαστε προσεκτικοί και σε άλλες αυτόματες διαδικασίες….

Η αναπνοή είναι η σύνδεση μας με την ίδια την ζωή, οι εναλλαγές στον ρυθμό της μας υποδεικνύουν πως είμαστε ζωντανοί και νιώθουμε! Ο ενθουσιασμός μας για παράδειγμα, κάνει την αναπνοή βαθιά και χορταστική, ο φόβος την επιταχύνει, η αίσθηση της ασφάλειας και της αγάπης την ηρεμούν και την κάνουν ήσυχη και ευχάριστη. Κάθε αλλαγή στην διάθεση και τα συναισθήματα σηματοδοτείται και από αντίστοιχη αλλαγή στον ρυθμό της αναπνοής! Φυσικά όσο ζούμε, ο ρυθμός της αναπνοής μεταβάλλεται διαρκώς, διότι βιώνουμε διαφορετικές εμπειρίες και έχουμε αμέτρητα συναισθήματα. Ωστόσο η γνώση της αναπνοής και η συνειδητή σύνδεση με τον ρυθμό της είναι ο τρόπος για να καλλιεργήσουμε την αυτογνωσία και να αποκτήσουμε υγεία!

Η εκμάθηση της εστίασης στην αναπνοή απαιτεί καθημερινή πρακτική, στην οποία αναπτύσσουμε νέες νευρικές οδούς που μας επιτρέπουν να το κάνουμε. Αυτές οι δεξιότητες μεταφέρονται σε άλλες αυτόματες διαδικασίες ενισχύοντας την ευαισθητοποίηση της συναισθηματικής συμπεριφοράς.

Advertisment

Η ομορφιά και η δύναμη της βιοχημείας στην αναπνοή, μπορούν να ενεργοποιηθούν και να μεγιστοποιηθούν μέσω των πρακτικών αναπνοής Buteyko. Και επειδή η αναπνοή είναι ενσωματωμένη σε ό, τι κάνουμε, έχει άμεσο αντίκτυπο στη σωματική μας ευεξία, την ικανότητά μας να αισθανόμαστε ευτυχισμένοι στη ζωή, ακόμη και την ικανότητά μας να αισθανόμαστε συνδεδεμένοι με κάτι ανώτερο από εμάς.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος αναπνοής;

Η αργή και χαλαρή αναπνοή μπορεί να μας φέρει όλα αυτά τα δώρα!. Όταν η αναπνοή μας ησυχάζει, το σώμα μας εισπράττει το μήνυμα της ασφάλειας και τότε δεν χρειάζεται να ασχοληθεί με την επιβίωση, μπορεί ανενόχλητα να εμπλακεί με την επιδιόρθωση. Με λίγα λόγια μπορεί να ενεργοποιήσει τους αυτοθεραπευτικούς μας μηχανισμούς. Επιπλέον όταν αναπνέουμε μικρότερη ποσότητα αέρα αυξάνεται στον οργανισμό το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο είναι φυσικό ηρεμιστικό και μυοχαλαρωτικό. Μέσω της επιβράδυνσης του ρυθμού της αναπνοής, εισάγουμε τον οργανισμό μας στην θεραπευτική διαδικασία και επίσης μέσω της χαλάρωσης που φέρνει αυτός ο τρόπος αναπνοής, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ισχυρή σύνδεση με την θεϊκή μας ουσία.

Μαθαίνοντας τον έλεγχο της αναπνοής, μαθαίνουμε πως να ζούμε πιο συνειδητά, πώς να μην εστιάζουμε σε αρνητικά συναισθήματα, πως να έχουμε τον έλεγχο του εαυτού μας, πως να ανακαλύπτουμε τις απεριόριστες δυνάμεις μας και τέλος είναι το μέσο για να χτίσουμε την σωματική και πνευματική μας υγεία!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Πώς η θεραπεία μέσω της φύσης βοηθά την ψυχική μας υγεία
Έρευνα: 2 στους 3 Έλληνες παραδέχονται ότι χαζεύουν άσκοπα στα social media
Σημάδια ότι το παιδί σας έχει άγχος και 8 τρόποι να το βοηθήσετε να το αποβάλει

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση