, ,

5 τρόποι να στηρίξουμε τον/τη σύντροφό μας με κατάθλιψη

Φαίνεται απόλυτα λογικό πως όταν ένας άνθρωπος εκδηλώνει κατάθλιψη, επηρεάζεται τόσο η δική του ζωή, όσο και των γύρω του, εκείνων που τον αγαπούν

5 τρόποι να στηρίξουμε τον/τη σύντροφό μας με κατάθλιψη

Φαίνεται απόλυτα λογικό πως όταν ένας άνθρωπος εκδηλώνει κατάθλιψη, επηρεάζεται τόσο η δική του ζωή, όσο και των γύρω του, εκείνων που τον αγαπούν και στον οποίο βασίζονται. Οι ειδικοί τονίζουν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις μειώνεται η ικανότητα του ατόμου να λάβει ή να δώσει τρυφερότητα και να συνδεθεί πραγματικά.

Αν ο/η σύντροφός σας βιώνει κατάθλιψη, μπορεί να νιώθετε «κολλημένοι» και να μην ξέρετε πώς να συμπεριφερθείτε. Εσείς θέλετε απεγνωσμένα να βοηθήσετε, αλλά ο/η σύντροφος δεν φαίνεται να θέλει κάποιον δίπλα του/της. Μπορεί να θέλετε να «διορθώσετε» το όποιο πρόβλημα, αλλά δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα· αυτό δεν είναι στο δικό σας ρόλο ούτε και έχετε αυτή τη δύναμη.

Advertisment

Ποιος είναι λοιπόν ο ρόλος σας; Τι μπορείτε να κάνετε; Η αγάπη, αν και δεν προστατεύει από την κατάθλιψη, λειτουργεί ως μαξιλάρι ασφαλείας για το νου. Μπορεί να μην έχετε τη δύναμη να την κάνετε να φύγει, αλλά δεν πρέπει να υποτιμάτε και την δυναμική σας για θετική επίδραση.

5 τρόποι να στηρίξουμε τον/τη σύντροφό μας με κατάθλιψη

1. Διατηρήστε την ελπίδα

Ένα σύμπτωμα της κατάθλιψης είναι η απόγνωση και η απελπισία. Δεν νιώθουμε μόνο απαίσια, αλλά και ότι αυτό δεν φύγει ποτέ. Όμως η ελπίδα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάρρωση. Μπορείτε ακόμα και να πείτε «ξέρω ότι νιώθεις πως αυτό θα είναι έτσι για πάντα. Σε έχω δει όμως να ξεπερνάς πολλά δύσκολα εμπόδια στο παρελθόν. Εγώ κρατώ την ελπίδα ότι θα ξεπεράσεις και αυτή την πρόκληση. Θα το κάνουμε μαζί, αν μπορώ να σε βοηθήσω».

2. Προσφέρετε συμπόνοια

Συμπόνοια = Ενσυναίσθηση + Δράση. Η ενσυναίσθηση δεν σημαίνει ότι λυπάμαι κάποιον. Σημαίνει ότι «είμαι μαζί του» και ότι μπαίνω ενεργητικά στη θέση του άλλου. Η ενσυναίσθηση μεταμορφώνεται σε συμπόνοια όταν έχουμε επίσης την προθυμία να πράξουμε για χάρη του ανθρώπου που αγαπάμε.

Advertisment

3. Ερευνήστε σημάδια αυτοκτονικότητας

Η μείωση του στίγματος περιλαμβάνει την κανονικοποίηση της ψυχικής ασθένειας, όχι την αδρανοποίησή της. Τα συμπτώματα και οι συνέπειες της κατάθλιψης πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Η πλειοψηφία των ατόμων με κατάθλιψη δεν θα αυτοκτονήσουν, αλλά επειδή οι διαταραχές διάθεσης αυξάνουν τον κίνδυνο, είναι σοφό να έχουμε υπόψη μας και να γνωρίζουμε τα σημάδια. Αν θέλετε να είστε βέβαιοι για τα σημάδια, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Κλίμακα, η οποία διαθέτει 24ωρη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία (1018) ή να συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο, ακόμα και τηλεφωνικά.

4. Μιλήστε για τις επιλογές θεραπείας

Η κατάθλιψη θεραπεύεται. Μιλήστε για αναγνωρισμένες θεραπευτικές επιλογές, όπως η φαρμακευτική αγωγή και η ψυχοθεραπεία, αλλά και συμπληρωματικά μέτρα όπως άσκηση, καλός ύπνος και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Ως σύντροφος, η δουλειά σας δεν είναι να κάνετε διάγνωση ή να δώσετε εσείς φάρμακα, αλλά να παρακινήσετε τη σχέση σας να επισκεφθεί ειδικό.

5. Τιμήστε/ Επαινέστε τις μικρές νίκες

Μπορεί κάποιος όταν ήταν υγιής να έτρεχε καθημερινά 5 χιλιόμετρα, αλλά η παγίδα της κατάθλιψης, να τον κλείδωσε στο σπίτι. Και μόνο που θα βρει τη δύναμη να βγει από το σπίτι και να κάνει μια μικρή βόλτα αποτελεί μια μεγάλη νίκη και ένα ακόμα σκαλοπάτι προς την ίαση. Οι μικρές και μεγάλες νίκες χρειάζεται να γίνονται αντιληπτές και να λέγονται. Μπορείτε να πείτε: «Είμαι περήφανος/η για εσένα, ξέρω ότι χρειάστηκε δύναμη».

Sarah Greenberg, ψυχοθεραπεύτρια

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση