6 τρόποι για να αυξήσετε την συναισθηματική σας νοημοσύνη

Η συναισθηματική νοημοσύνη, εξακολουθεί να είναι μια ολοένα και πιο δημοφιλής δεξιότητα στον επαγγελματικό κόσμο. Μεγάλες εταιρείες έχουν συγκεντρώσει στατιστικά στοιχεία που δείχνουν πως

6 τρόποι για να αυξήσετε την συναισθηματική σας νοημοσύνη

Η συναισθηματική νοημοσύνη, εξακολουθεί να είναι μια ολοένα και πιο δημοφιλής δεξιότητα στον επαγγελματικό κόσμο. Μεγάλες εταιρείες έχουν συγκεντρώσει στατιστικά στοιχεία που δείχνουν πως στην πραγματικότητα, οι εταιρείες με υπαλλήλους που έχουν υψηλά επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης βλέπουν σημαντικές αυξήσεις στις συνολικές πωλήσεις και την παραγωγικότητα. Αυτό λοιπόν, εξηγεί πολλά αναφορικά με την δημοτικότητά της συναισθηματικής νοημοσύνης στον εργασιακό τομέα.

Παρακάτω, ακολουθούν μερικοί τρόποι που μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της συναισθηματικής σας νοημοσύνης.

Εξασκηθείτε στην αυτογνωσία

Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι έχουν αυτογνωσία και είναι διαισθητικοί. Γνωρίζουν τα συναισθήματά τους και πώς μπορούν να επηρεάσουν τους γύρω τους. Παρατηρούν επίσης τα συναισθήματα και τη γλώσσα του σώματος των άλλων και χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

Advertisment

Δείτε θετικά την κριτική

Ένας σημαντικός παράγοντας στην αύξηση της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι να μπορούμε να δεχόμαστε την κριτική. Οι άνθρωποι με αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη, ψάχνουν να δουν τα οφέλη πίσω από μια κριτική αντί να προσβληθούν.

Χρησιμοποιήστε ηγετικές δεξιότητες

Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι έχουν εξαιρετικές ηγετικές ικανότητες. Έχουν υψηλά πρότυπα για τον εαυτό τους και δίνουν ένα παράδειγμα για τους άλλους να ακολουθήσουν. Αναλαμβάνουν πρωτοβουλία και έχουν εξαιρετικές δεξιότητες λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων.

Να είστε προσιτοί και κοινωνικοί

Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι είναι προσιτοί. Χαμογελούν και δίνουν μια θετική παρουσία. Χρησιμοποιούν τις κατάλληλες κοινωνικές δεξιότητες με βάση τη σχέση τους με τον άνθρωπο με τον όποιον βρίσκονται. Έχουν μεγάλες διαπροσωπικές δεξιότητες και ξέρουν πώς να επικοινωνούν καθαρά, είτε η επικοινωνία είναι λεκτική είτε μη λεκτική.

Advertisment

Βρείτε τρόπους να διατηρείτε την θετική σας διάθεση

Μην υποτιμάτε τη δύναμη της στάσης σας. Μια αρνητική στάση μολύνει εύκολα αν της το επιτρέψουμε. Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι έχουν επίγνωση της διάθεσης των γύρω τους και προστατεύουν τη στάση τους ανάλογα. Ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να έχουν μια καλή μέρα και μια αισιόδοξη προοπτική. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ένα υπέροχο πρωινό ή μεσημεριανό γεύμα, την προσευχή ή τον διαλογισμό κατά τη διάρκεια της ημέρα.

Μάθετε πως να διαχειρίζεστε τις συγκρούσεις

Σε περιπτώσεις συγκρούσεων, τα συναισθηματικά ξεσπάσματα και τα συναισθήματα θυμού είναι κοινά. Το συναισθηματικά έξυπνο άτομο ξέρει πώς να παραμείνει ήρεμο κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων. Δεν λαμβάνουν παρορμητικές αποφάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Καταλαβαίνουν ότι σε περιόδους σύγκρουσης ο στόχος είναι μια επίλυση, και κάνουν μια συνειδητή επιλογή να επικεντρωθούν στο να διασφαλίσουν ότι οι ενέργειες και τα λόγια τους ευθυγραμμίζονται με αυτό.

Δείτε επίσης | 8 παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση της κατάθλιψης

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση