, ,

18 χαρακτηριστικά των ατόμων με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Η μέτρηση της συναισθηματικής νοημοσύνης μπορεί να αποδειχθεί ένα δύσκολο έργο λόγω της ακαθόριστης φύσης της. Αλλά ο Dr. Travis Bradberry ανέλυσε τα δεδομένα

18 χαρακτηριστικά των ατόμων με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Η μέτρηση της συναισθηματικής νοημοσύνης μπορεί να αποδειχθεί ένα δύσκολο έργο λόγω της ακαθόριστης φύσης της. Αλλά ο Dr. Travis Bradberry ανέλυσε τα δεδομένα από ένα εκατομμύριο ανθρώπoυς που το TalentSmart συνέλεξε για το EQ (ΣΝ: συναισθηματική νοημοσύνη), ώστε να βοηθήσει στην αναγνώριση των συμπεριφορών εκείνων που αποτελούν σίγουρα σημάδια υψηλού δείκτη. Μοιράζεται μαζί μας αυτό το άρθρο, που αρχικά δημοσιεύτηκε στο LinkedIn Pulse.

Όταν πρωτοεμφανίστηκε η συναισθηματική νοημοσύνη στον περισσότερο κόσμο, λειτούργησε ως ο χαμένος σύνδεσμος σε ένα παράδοξο εύρημα: οι άνθρωποι με μέσο IQ σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις από εκείνους με υψηλότερο IQ στο 70% των περιπτώσεων. Αυτό το παράδοξο τάραξε τα νερά της κυρίαρχης μέχρι τότε υπόθεσης ότι το IQ αποτελούσε τη μόνη πηγή επιτυχίας.

Advertisment

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι το «κάτι» μέσα στον καθένα από εμάς που είναι κάπως απροσδιόριστο. Επηρεάζει το πώς διαχειριζόμαστε τη συμπεριφορά, πώς εμπλεκόμαστε στις διάφορες κοινωνικές καταστάσεις και πώς παίρνουμε προσωπικές αποφάσεις, για να επιτύχουμε θετικά αποτελέσματα. Αν και η σημασία της ΣΝ είναι τεράστια, ο ακριβής της προσδιορισμός είναι λίγο δύσκολος.

Κάντε το τεστ της Συναισθηματικής Νοημοσύνης εδώ

Γι’ αυτό και εδώ έχουμε αναλύσει δεδομένα από μια μεγάλη έρευνα του και συγκεντρώσαμε τις συμπεριφορές που θεωρούνται σήματα κατατεθέν για υψηλή ΣΝ.

Advertisment

18 χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι έχετε υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

1. Έχετε ένα δυνατό/πλούσιο συναισθηματικό λεξιλόγιο

Όλοι οι άνθρωποι βιώνουμε συναισθήματα, αλλά είναι λίγοι αυτοί που μπορούμε με ακρίβεια να τα αναγνωρίσουμε, ακόμα και να τα εντοπίσουμε. Κι αυτό αποδεικνύεται προβληματικό, επειδή τα απροσδιόριστα συναισθήματα συχνά παρερμηνεύονται και οδηγούν σε παράλογες επιλογές και αντιπαραγωγικές πράξεις. Από την άλλη, οι άνθρωποι με υψηλό EQ κατανοούν τα συναισθήματά τους και χρησιμοποιούν ένα ευρύ λεξιλόγιο. Όσο πιο ακριβής η επιλογή της λέξης, τόσο μεγαλύτερη η γνώση γύρω από το τι νιώθετε και γιατί το νιώθετε.

2. Έχετε περιέργεια για τους ανθρώπους

Δεν έχει σημασία το αν είναι εσωστρεφείς ή εξωστρεφείς. Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι έχουν περιέργεια για όλους όσους τους περιτριγυρίζουν. Είναι προϊόν της ενσυναίσθησης, μιας από τις σημαντικότερες πύλες για ένα υψηλό EQ.

3. Συναισθηματική νοημοσύνη και αλλαγή

Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι είναι ευέλικτοι και συνεχώς προσαρμοστικοί. Γνωρίζουν ότι ο φόβος της αλλαγής παραλύει και αποτελεί μια μεγάλη απειλή για την ευτυχία και επιτυχία τους. «Μυρίζονται» την αλλαγή που καραδοκεί στη γωνία και κάνουν ένα σχέδιο δράσης για τη στιγμή που εκείνη θα πλησιάσει.

4. Γνωρίζετε τις δυνάμεις και αδυναμίες σας

Τα άτομα με υψηλό EQ δεν κατανοούν απλά τα συναισθήματα· αναγνωρίζουν σε τι είναι καλοί και σε τι απαίσιοι. Επίσης, ξέρουν τις συνθήκες που χρειάζονται για να επιτύχουν. Το ατού τους είναι ότι έτσι καταφέρνουν να χρησιμοποιούν αυτές τις γνώσεις προς όφελός τους.

5. Κρίνετε εύστοχα

Ένα μεγάλο μέρος της συναισθηματικής νοημοσύνης ανάγεται και στην κοινωνική επίγνωση· την ικανότητα να διαβάζετε τους άλλους και να καταλαβαίνετε τι άνθρωποι είναι. Με τον καιρό, αυτό παίρνει τη μορφή μιας εύστοχης εκτίμησης των ανθρώπων.

6. Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη προσβάλλονται δύσκολα

Αν ξέρετε καλά το ποιος/α είστε, είναι δύσκολο για κάποιον άλλο να πει κάτι ή να σας κάνει να νιώσετε άβολα. Αν έχετε υψηλό EQ, έχετε και ένα υψηλό επίπεδο αυτοεκτίμησης, είστε δεκτικοί και τίποτα δεν σας αγγίζει εύκολα. Μπορείτε μάλιστα να ανταπαντάτε με χιούμορ σε κακοπροαίρετα σχόλια.

7. Ξέρετε πώς να λέτε όχι

Συναισθηματική νοημοσύνη σημαίνει να γνωρίζετε πώς να εφαρμόζετε τον αυτοέλεγχο. Αποφεύγετε τις παρορμητικές κινήσεις. Το να λέμε όχι εκεί που χρειάζεται αποτελεί πραγματικά μια σημαντικότατη πρόκληση όσον αφορά στην αυτοπειθαρχία μας. Το «όχι» είναι μια ισχυρή λέξη, που όμως δεν θα πρέπει να φοβόμαστε να λέμε πού και πού.

8. Ξεπερνάτε τα λάθη

Όσοι έχετε υψηλό EQ, καταφέρνετε να αποστασιοποιείστε από τα λάθη σας, αλλά χωρίς να τα ξεχνάτε. Κρατώντας τα σε μια ασφαλή απόσταση, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε μετά προσαρμόζοντάς τα σε μια μελλοντική ευτυχία. Το κλειδί της ισορροπίας βρίσκεται στην ικανότητά σας να μεταμορφώνετε τις αποτυχίες σε εργαλεία βελτίωσης. Αυτό δημιουργεί την τάση να ξανασηκώνεστε, κάθε φορά που πέφτετε.

9. Δίνετε, χωρίς να περιμένετε αντάλλαγμα

Όταν κάποιος σας δίνει κάτι αυθόρμητα, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα, σας αφήνει θετική εντύπωση. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με κάποιον για ένα βιβλίο και στην επόμενη συνάντησή σας, ένα μήνα μετά, εμφανίζεστε με το βιβλίο ανά χείρας. Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι χτίζουν δυνατές σχέσεις, επειδή συνεχώς υπολογίζουν τους άλλους.

10. Δεν κρατάτε κακία

Τα αρνητικά συναισθήματα που αναδύονται, όταν κρατάτε κακία σε κάποιον είναι στην πραγματικότητα μια απόκριση στο στρες. Και μόνο η σκέψη αυτή, θέτει το σώμα σας σε κατάσταση μάχης- φυγής, έναν μηχανισμό επιβίωσης που σας αναγκάζει να παλέψετε ή να διαφύγετε από έναν κίνδυνο. Όταν η απειλή επίκειται, αυτή η αντίδραση είναι απαραίτητη για την επιβίωση, αλλά όταν η απειλή αποτελεί παρελθόν, οι συνέπειες είναι μάλλον αρνητικές. Αυτού του είδους το στρες συνεισφέρει στην υψηλή αρτηριακή πίεση και σε προβλήματα καρδιάς. Και κυρίως τα άτομα με υψηλό EQ γνωρίζουν ότι το να κρατούν κακία, δεν φέρει κανένα θετικό γι’ αυτούς αποτέλεσμα.

11. Τα άτομα με συναισθηματική νοημοσύνη κρατούν ασφαλείς αποστάσεις από τοξικούς ανθρώπους

Όταν τα άτομα με υψηλό EQ χρειάζεται να αντιμετωπίσουν ένα τοξικό άτομο, προσεγγίζουν την κατάσταση λογικά. Αναγνωρίζουν τα δικά τους συναισθήματα και δεν επιτρέπουν στον θυμό ή στη σύγχυση να τους κυριεύσουν. Ακόμα και όταν τα πράγματα βγουν εκτός ελέγχου, έχουν έναν τρόπο να κρατούν σε ασφαλή απόσταση τους τοξικούς ανθρώπους.

12. Δεν ψάχνετε την τελειότητα

Επειδή γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει. Όλοι οι άνθρωποι είμαστε εκ φύσεως ικανοί να λανθάνουμε. Όταν η τελειότητα είναι ο στόχος σας, αφήνεστε συνεχώς με ένα αίσθημα ματαίωσης, ίσως και παραίτησης. Ψάχνετε συνεχώς για τα λάθη σας, αντί να κινείστε μπροστά, ενθουσιασμένοι με όσα έχετε επιτύχει και ο,τι θα καταφέρετε στο μέλλον.

13. Εκτιμάτε αυτό που έχετε

Και δεν πρόκειται απλά για τον σωστότερο τρόπο σκέψης. Βελτιώνει επίσης τη διάθεσή σας, επειδή μειώνει το στρες και τις ορμόνες που το παράγουν.

14. Αποσυνδέεστε

Όταν παίρνετε χρόνο αποσυνδεόμενοι από τους προβληματισμούς σας, αποδεικνύετε το υψηλό σας επίπεδο EQ, που σας βοηθά να κρατήσετε το στρες υπό τον έλεγχό σας και να ζείτε τη στιγμή. Ακόμα και η ενεργοποίηση του κινητού σας τηλεφώνου σας προσφέρει μια μορφή γαλήνης. Η τεχνολογία δυσκολεύει την επίτευξη μιας αποστασιοποίησης από το στρες της εργασίας και όχι μόνο. Αλλά για τα άτομα με υψηλό EQ αυτό είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο.

15. Συναισθηματική νοημοσύνη και καφεΐνη!

Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων καφεΐνης πυροδοτεί την απελευθέρωση αδρεναλίνης και η αδρεναλίνη με τη σειρά της πυροδοτεί την απόκριση μάχης – φυγής. Αυτός ο μηχανισμός παρακάμπτει την λογική σκέψη για χάρη της επιβίωσης. Και αυτό αποδεικνύεται χρήσιμο όταν μια αρκούδα σας κυνηγά, αλλά όχι και τόσο σημαντικό, όταν πρέπει να απαντήσετε σε ένα σημαντικό mail. Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη γνωρίζουν ότι η καφεΐνη είναι μπελάς και την κρατούν σε περιορισμένα επίπεδα.

16. Κοιμάστε επαρκώς

Δεν υπερβάλλουμε όταν επαναλαμβάνουμε τη σημασία του ύπνου στην αύξηση της συναισθηματικής σας νοημοσύνης και στη διαχείριση των επιπέδων στρες. Όταν κοιμάστε, ο εγκέφαλός σας κυριολεκτικά επαναφορτίζεται, και ετοιμάζεται να ξυπνήσει με καθαρή σκέψη και έτοιμος να μπει σε εγρήγορση. Τα άτομα με υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης το γνωρίζουν αυτό και ο ύπνος είναι γι’ αυτούς προτεραιότητα.

17. Βάζετε όρια στις αρνητικές σκέψεις

Όσο πιο πολύ αναμασάτε αρνητικές σκέψεις, τόσο πιο μεγάλη εξουσία αποκτούν πάνω σας. Και οι περισσότερες αρνητικές σκέψεις, είναι απλά σκέψεις και όχι γεγονότα. Τα άτομα με υψηλό EQ ξέρουν να ξεχωρίζουν τις σκέψεις από τα γεγονότα, ώστε να μπορούν να ξεφεύγουν από τον κύκλο αρνητικότητας και να κινούνται προς μια θετικότερη ματιά των πραγμάτων.

18. Δεν αφήνετε κανέναν να καταπιέσει τη χαρά σας

Όταν η απόλαυση και η ικανοποίησή σας βασίζονται στις απόψεις των άλλων, δεν είστε πια κύριοι της ευτυχίας σας. Όταν οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι νιώθουν καλά για κάτι που κατάφεραν, δεν αφήνουν τις απόψεις κανενός να αμαυρώσουν τη σημασία και την ποιότητα των συναισθημάτων τους. Αν και είναι αδύνατο να μείνετε απαθείς σε αυτό που λένε οι άλλοι για εσάς, εσείς από μόνοι σας δεν χρειάζεται να μπαίνετε σε καταστάσεις σύγκρισης. Η δική σας αίσθηση αξίας είναι αυτή που πρέπει να κερδίζει.

Ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη

Τι σημαίνει στην πραγματικότητα λοιπόν, η ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη;

Δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν δείξει πως τα άτομα με υψηλό δείκτη  ΕΙ έχουν καλύτερη ψυχική υγεία και μεγαλύτερες επιδόσεις στην εργασία ενώ έχουν αυξημένες ηγετικές ικανότητες. Οι δείκτες της EI και οι μέθοδοι ανάπτυξής της έχουν γίνει πιο ευρέως περιζήτητοι την τελευταία δεκαετία από άτομα που επιδιώκουν να γίνουν πιο αποτελεσματικοί ηγέτες. Η υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη λοιπόν, είναι ιδιαίτερα περιζήτητη στις θέσεις εργασίας που αφορούν ηγετικές θέσεις. Πέραν τούτου, στην καθημερινότητα, η ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη, μας παρέχει την δυνατότητα, να έχουμε ιδιαίτερα αυξημένο το αίσθημα της συμπόνιας κάτι που συμβάλει ιδιαίτερα στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Τι συμβαίνει στην περίπτωση της χαμηλής συναισθηματικής νοημοσύνης;

Τα άτομα με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, πολλές φορές, δυσκολεύονται ιδιαίτερα να κατανοήσουν αλλά ακόμη και να ελέγξουν τα συναισθήματά τους με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, ενώ σύμφωνα με έρευνες η χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη θα μπορούσε να συνδέεται και με συχνότερη εμφάνιση ψυχικών διαταραχών αν και σαφώς απαιτείται περισσότερη έρευνα γι αυτό καθώς ακόμη τίποτα δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Πηγή: 

www.journals.sagepub.com/doi/10.2190/DUGG-P24E-52WK-6CDG

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι Πολλαπλοί Εγκέφαλοι του Ανθρώπινου Σώματος: Επανεξετάζοντας την Ανθρώπινη Νοημοσύνη
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
bruce lipton_hero

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση