, ,

7 απλοί τρόποι να βοηθήσουμε τις μέλισσες να επιβιώσουν

Οι μέλισσες είναι πραγματικά οι στυλοβάτες του περιβάλλοντος, βοηθώντας πολυάριθμα φυτά και ζώα, μέσω της γονιμοποίησης. Χρειάζεται να τις ευχαριστούμε με κάθε τρόπο για

7 απλοί τρόποι να βοηθήσουμε τις μέλισσες να επιβιώσουν

Οι μέλισσες είναι πραγματικά οι στυλοβάτες του περιβάλλοντος, βοηθώντας πολυάριθμα φυτά και ζώα, μέσω της γονιμοποίησης. Χρειάζεται να τις ευχαριστούμε με κάθε τρόπο για τα πολύτιμα προϊόντα που μας χαρίζουν, όπως τα μήλα, τα πορτοκάλια και τόσα άλλα φρούτα και λαχανικά.

Δυστυχώς όμως, όσο πολύτιμα κι αν είναι για το οικοσύστημά μας, υπάρχει μια αυξημένη ανησυχία που σχετίζεται με τον πληθυσμό τους και τι σημαίνει αυτό για το μέλλον του είδους. Οι πληθυσμοί μειώνονται σε όλο τον κόσμο λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, των φυτοφαρμάκων, των ασθενειών και της κλιματικής αλλαγής. Κι όμως, εκτός από τις οργανώσεις, τους εθελοντές και τις κυβερνήσεις, μπορούμε κι εμείς να βοηθήσουμε τις μέλισσες.

Advertisment

7 απλοί τρόποι να βοηθήσουμε τις μέλισσες να επιβιώσουν

1. Προστατεύστε το «σπίτι» τους

Μία από τις απειλές που αντιμετωπίζουν είναι ο αφανισμός του σπιτιού τους. Μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε τις μέλισσες στους αστικούς χώρους, δημιουργώντας περισσότερους κήπους, πράσινες περιοχές και έχοντας περισσότερα φυτά στα μπαλκόνια μας.

2. Αποφύγετε τα βλαβερά φυτοφάρμακα

Τα συνθετικά φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα και άλλου είδους φάρμακα είναι μερικοί από τους κινδύνους που οι μέλισσες αντιμετωπίζουν. Αποφύγετε τη χρήση τους στους κήπους σας. Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε κάποιο είδος λιπάσματος, επιλέξτε οργανικά προϊόντα και ψεκάστε το βράδυ, που οι μέλισσες δεν θα βρίσκονται στα φυτά σας.

3. Δημιουργήστε ένα λουτρό μελισσών

Γεμίστε ένα ρηχό πιάτο ή μπολ με καθαρό νερό και προσθέστε λίγα βότσαλα και πέτρες στον πάτο του, ώστε να μπορούν να βρουν αντίσταση και να βγαίνουν από το νερό.

Advertisment

4. Χτίστε μικρές φωλιές για απομονωμένες μέλισσες

Αν και είναι γνωστό ότι οι μέλισσες ζουν σε κυψέλες, δεν το κάνουν όλα τα είδη. Πολλά από αυτά είναι μοναχικά πλάσματα με το 70% των μελισσών να ζουν υπογείως και το 30% σε τρύπες που βρίσκουν στη φύση. Μπορείτε να κατασκευάσετε μικρά σπίτια σε ασφαλή απόσταση από το σπίτι.

5. Φυτέψτε φυτά φιλικά προς τις μέλισσες

Αποφύγετε τους υβριδικούς σπόρους φυτών, καθώς συνήθως έχουν ελάχιστο νέκταρ ή γύρη. Βεβαιωθείτε ότι περιλαμβάνετε στον κήπο και το μπαλκόνι σας φυτά που ανθίζουν σε διάφορες εποχές του χρόνου. Φυτέψτε λουλούδια σε ομάδες, στις μέλισσες αρέσει να εστιάζουν σε ένα συγκεκριμένο είδος λουλουδιού τη φορά.

6. Φυτέψτε δέντρα

Οι μέλισσες επιλέγουν τα δέντρα, όσο και τα χαμηλά φυτά και τα λουλούδια. Δεν αποτελούν μόνο μια εξαιρετική πηγή φαγητού, αλλά είναι υπέροχο καταφύγιο. Μπορείτε να πάτε κόντρα στην αποψίλωση και εσείς να φυτεύετε δέντρα σε ομάδες.

7. Στηρίξτε τον τοπικό μελισσοκόμο

Όταν ο μελισσοκόμος κάνει σωστά την εργασία του και με απόλυτο σεβασμό στις μέλισσες, το μέλι που θα βγάζει θα είναι σχετικά λίγο και θα χρειάζεται άμεσα αγοραστές. Γι’ αυτό στηρίξτε τον ώστε να συνεχίσει στους ίδιους υγιείς ρυθμούς, αντί να προμηθεύεστε σχετικά προϊόντα από μεγάλες εταιρίες χωρίς ηθική.

Πηγή:

www.thinkinghumanity.com/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση