, , ,

Αλόννησος: Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας έτοιμο να υποδεχτεί επισκέπτες

Το μαγευτικό νησί της Αλοννήσου είναι έτοιμο να ανοίξει το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της χώρας μας. Οι ερασιτέχνες αυτοδύτες αλλά και οι δύτες ελεύθερης

Αλόννησος: Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας έτοιμο να υποδεχτεί επισκέπτες

Το μαγευτικό νησί της Αλοννήσου είναι έτοιμο να ανοίξει το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της χώρας μας. Οι ερασιτέχνες αυτοδύτες αλλά και οι δύτες ελεύθερης κατάδυσης θα μπορούν από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου έως και την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου να αντικρίσουν και να εξερευνήσουν το εντυπωσιακό ναυάγιο αμφορέων του 5ου αιώνα π.Χ. Οι καταδύσεις θα γίνονται συνοδεία καταδυτικών κέντρων.

Πρόκειται για ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο, το οποίο πιθανολογείται ότι ήταν αθηναϊκό. Βυθίστηκε στην περιοχή περίπου το 425 π.Χ. Μετέφερε χιλιάδες αμφορείς κρασιού από μια αρχαία πόλη της Χαλκιδικής (την Μένδη) και από τη σημερινή Σκόπελο που τότε ονομαζόταν Πεπάρηθο. Εκείνη την εποχή αυτές οι περιοχές ήταν γνωστές σε όλη την επικράτεια για το κρασί τους.

Το ναυάγιο έγινε για πρώτη φορά αντιληπτό από έναν ψαρά το 1985. Αυτό που θα θαυμάζει κυρίως ο επισκέπτης είναι ένας εντυπωσιακός σωρός αμφορέων σε βάθος 28 περίπου μέτρων και σε μήκος 25 μέτρων, κάτι που μαρτυρά το μεγάλο μέγεθος του πλοίου. Γι’ αυτό, αλλά και για την ιστορική του αξία, θεωρείται σήμερα ένα από τα σημαντικότερα ναυάγια της κλασικής αρχαιότητας.

Η δυνατότητα επίσκεψης του ενάλιου αρχαιολογικού χώρου φέτος το καλοκαίρι είναι πιλοτική και αποτελεί συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Αλοννήσου. Το έργο προετοιμάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας BLUEMED και θα συνεχιστεί με τη χρηματοδότηση του ΠΕΠ Θεσσαλίας ως το 2023.

Το εντυπωσιακό ναυάγιο και η προετοιμασία για το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στην Ελλάδα έχουν ήδη διαφημιστεί στα πέρατα του κόσμου από κορυφαίες διεθνείς εκπομπές, εφημερίδες και άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως οι New York Times, Lonely Planet, Daily Mail, Travel & Leisure. Και οι επισκέπτες και κάτοικοι του νησιού όμως θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν πληροφορίες και εικόνες από το μαγευτικό ναυάγιο.

Στα σοκάκια της χώρας της Αλοννήσου υπάρχει το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού, με όλες τις πληροφορίες για την ιστορία των αρχαίων ναυαγίων και την δυνατότητα εικονικής κατάδυσης στο βυθό και περιήγησης στο ναυάγιο, με τεχνολογικές εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε