Το αμυγδαλέλαιο, είναι ίσως από τα πιο χρήσιμα έλαια αναφορικά με την καλλυντική, καλλωπιστική και φαρμακευτική του χρήση. Έχουμε αναφερθεί άλλωστε εκτενέστερα στα οφέλη που μας προσφέρει το αμυγδαλέλαιο και σε προηγούμενο άρθρο.

Το ιδιαίτερα αγαπητό στον γυναικείο πληθυσμό αμυγδαλέλαιο, είναι πλούσιο σε στοιχεία ιδιαίτερα ευεργετικά για την επιδερμίδα μας διότι περιέχει πληθώρα βιταμινών (Α, Ε, Β1, Β2, Β6, Κ,)  ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο ενώ είναι και πλούσιο σε λιπαρά οξέα και πολλά ακόμη ιχνοστοιχεία.

- Sponsored Ad -

Υπάρχουν όμως διαφορετικοί “τύποι” αμυγδαλέλαιου που ο καθένας τους έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και προορίζεται για διαφορετική χρήση.

Ραφιναρισμένο αμυγδαλέλαιο

Έπειτα από την συγκομιδή των αμυγδάλων, οι καρποί ξεφλουδίζονται και ξηραίνονται πριν χρησιμοποιηθούν οι εκάστοτε μέθοδοι για να εξάγουν το τόσο πολύτιμο λάδι τους.

Έπειτα από αυτό το στάδιο, ξεκινά  διαδικασία εξαγωγής του λαδιού η οποία ορίζεται από τον τύπο του λαδιού που επιλέχθηκε και παραγωγή.  Στην περίπτωση λοιπόν, που μιλάμε για ραφιναρισμένο αμυγδαλέλαιο, τότε ακολουθείται μια ιδιαίτερη διαδικασία, η οποία περιέχει χημικά υλικά (κατά κανόνα) κατά την εξαγωγή και επεξεργασία υψηλών θερμοκρασιών.

Το αποτέλεσμα είναι μικτό, αναφορικά με τα οφέλη. Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη μέθοδος, δεν βοηθά στο να κρατηθούν τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο ακατέργαστο αμυγδαλέλαιο, καθώς πολλά από αυτά καταστρέφονται κατά την διαδικασία με αποτέλεσμα η τελική θρεπτική αξία του ελαίου να μειώνεται δραματικά.

Από την άλλη μεριά όμως, με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται ένα πιο ανθεκτικό λάδι το οποίο αντέχει περισσότερο στο χρόνο λόγω της υψηλότερης ανεκτικότητάς του σε υψηλές θερμοκρασίες, ενώ ταυτόχρονα είναι πιο οικονομικό.

Το συγκεκριμένο λάδι, χρησιμοποιείται για καλλυντική χρήση, όπως για παράδειγμα ως βάση για προϊόντα, ή απευθείας σε πρόσωπο και σώμα για ενυδατικούς και θρεπτικούς λόγους.

Μη ραφιναρισμένο αμυγδαλέλαιο

Το μη ραφιναρισμένο αμυγδαλέλαιο, είναι όπως καταλαβαίνουμε, ουσιαστικά το αντίθετο. Σε αυτήν την περίπτωση, η μέθοδος εξαγωγής του ελαίου είναι πιο φιλική απέναντι στο τελικό εξαγόμενο προϊόν. Ουσιαστικά, το μη ραφιναρισμένο αμυγδαλέλαιο παράγεται με συμπίεση ωμών αμυγδάλων στα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά προϊόντα και υψηλές θερμοκρασίες κατά την επεξεργασία.

Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη διαδικασία χαμηλής θερμότητας, ευθύνεται για την διατήρηση των περισσότερων θρεπτικών ουσιών που προσφέρει το αμυγδαλέλαιο καθιστώντας το έτσι λίγο ακριβότερο στην αγορά.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο αμυγδαλέλαιο, χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για μαγειρικές χρήσεις.

-Sponsored Ad-

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε