Με τα γυμναστήρια και τα fitness studios ακόμα να υπολειτουργούν και άλλα να ακολουθούν αυστηρά μέτρα προστασίας και απόστασης, είναι πολλοί εκείνοι (και κατά τη διάρκεια της καραντίνας) που επέλεξαν να ασκηθούν σε εξωτερικό χώρο, να κάνουν τρέξιμο, περπάτημα ή ποδηλασία.
Εντούτοις, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), πάνω από το 91% των ανθρώπων ζουν σε περιοχές με κακή ποιότητα ατμόσφαιρας, κάτι που αυξάνει αυτόματα τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νόσων, Αλτσχάιμερ και τριχόπτωσης. Ευτυχώς όμως, μια νέα έρευνα δημοσιευμένη στο Circulation αναφέρει ότι η συχνή άσκηση, ακόμα και σε περιοχές με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση, έχει προστατευτικά οφέλη για την υγεία μας.
Advertisment
Ερευνητές από το Κινέζικο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ μελέτησαν 40.000 υγιείς ενήλικες στην Ταϊβάν για 5 χρόνια. Παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν γυμναστική μέτριας έντασης είχαν 4% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση και όσοι έκαναν τακτικά και υψηλής έντασης άσκηση είχαν 13% μικρότερο κίνδυνο από όσους δεν ασκούνταν καθόλου. Και τα δύο ίσχυαν ανεξαρτήτως των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Αν και οι συμμετέχοντες που γυμνάζονταν τακτικά και παράλληλα ζούσαν σε περιοχές με ελάχιστη ρύπανση παρουσίασαν τον χαμηλότερο κίνδυνο, η άσκηση και πάλι ωφελούσε εκείνους με υψηλή έκθεση στη ρύπανση.
«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η τακτική σωματική άσκηση είναι μια ασφαλής προσέγγιση για τους ανθρώπους που ζούνε σε σχετικά μολυσμένες περιοχές ώστε να αποφύγουν την ανάπτυξη υπέρτασης», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο Xiang Qian Lao, βασικός επιστήμονας της έρευνας. «Η άσκηση πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα σε περιοχές με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση», πρόσθεσε.
Advertisment
Η άσκηση σε εξωτερικό χώρο, όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία και τα περπάτημα είναι προσβάσιμη σε σχεδόν όλους τους ανθρώπους και φυσικά πολύ πιο οικονομική από τα γυμναστήρια και τα ιδιωτικά μαθήματα. Και τώρα μάθαμε ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοιες επιλογές και να μη φοβόμαστε τόσο την ρύπανση, ένα αρκετά σημαντικό στοιχείο για όσους ζουν σε μεγαλουπόλεις, όπου το φαινόμενο είναι σίγουρα πιο έντονο.
Πηγές:
www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/ambient-(outdoor)-air-quality-and-health
www.heart.org/en/health-topics/consumer-healthcare/what-is-cardiovascular-disease/air-pollution-and-heart-disease-stroke
www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.120.045915