,

Κολλιτσίδα: 5 λόγοι που την κάνουν ξεχωριστή

Στα εκπληκτικά οφέλη που πας προσφέρει η κολλιτσίδα, έχουμε αναφερθεί ουκ ολίγες φορές. Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό να μπορούμε να την εντάξουμε ευκολότερα

Κολλιτσίδα: 5 λόγοι που την κάνουν ξεχωριστή

Στα εκπληκτικά οφέλη που πας προσφέρει η κολλιτσίδα, έχουμε αναφερθεί ουκ ολίγες φορές. Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό να μπορούμε να την εντάξουμε ευκολότερα στις διατροφικές μας συνήθειες; Τι είναι αυτό που κάνει την κολλιτσίδα τόσο ξεχωριστή;

1. Είναι ένας ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας

Έρευνες από το 2010 έδειξαν ότι η ρίζα κολλιτσίδα περιέχει πολλούς τύπους ισχυρών αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης της κουερσετίνης, της λουτεολίνης και των φαινολικών οξέων.

Advertisment

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα στο σώμα από βλάβες που οφείλονται στις ελεύθερες ρίζες. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη θεραπεία και την πρόληψη ορισμένων διαφορετικών καταστάσεων υγείας. Μια μελέτη του 2014 απέδειξε πως η ρίζα που προέρχεται από το φυτό της κολλιτσίδας  μείωσε τους φλεγμονώδεις δείκτες στο αίμα σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα.

2. Αφαιρεί τις τοξίνες από το αίμα

Μία από τις πιο συνηθισμένες παραδοσιακές χρήσεις για τη ρίζα της κολλιτσίδας ήταν ο καθαρισμός του αίματος. Πρόσφατα στοιχεία έχουν δείξει ότι η ρίζα της κολλιτσίδας μπορεί να απομακρύνει τις τοξίνες από την κυκλοφορία του αίματος. Μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε επίσης ότι αποτοξινώνει αποτελεσματικά το αίμα και προωθεί την αυξημένη κυκλοφορία.

3. Μπορεί να αναστείλει ορισμένους τύπους καρκίνου

Η ρίζα της κολλιτσίδας, όπως αποδεικνύεται, μπορεί όχι μόνο να καθαρίσει το αίμα αλλά μπορεί επίσης να αναστείλει ενδεχομένως και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Advertisment

Ακόμη μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε επίσης ότι οι σπόροι κολλιτσίδας είχαν «ισχυρά ανασταλτικά αποτελέσματα» στην ανάπτυξη όγκων που προκαλούνται από καρκίνους όπως το καρκίνωμα του παγκρέατος.

Μια άλλη μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι η ρίζα της κολλιτσίδας παρενέβη σημαντικά στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό των πλήρων επιδράσεων των σπόρων κολλιτσίδας σε διαφορετικούς τύπους καρκίνου και όγκων, αυτό εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό εύρημα.

4. Μπορεί να είναι αφροδισιακό

Μια άλλη παραδοσιακή χρήση της κολλιτσίδας είναι ως αφροδισιακό. Μια μελέτη του 2012 σε αρσενικούς αρουραίους διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα ρίζας κολλιτσίδας είχε αφροδισιακό αποτέλεσμα. Το εκχύλισμα ενίσχυσε τη σεξουαλική λειτουργία και αύξησε την ποσότητα της σεξουαλικής συμπεριφοράς στους αρσενικούς αρουραίους.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για τους ανθρώπους φυσικά.

5. Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία δερματικών προβλημάτων

Η ρίζα κολλιτσίδας  έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό για τη θεραπεία παθήσεων του δέρματος, όπως η ακμή, η ψωρίαση και το έκζεμα. Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες της ρίζας μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων του δέρματος όταν εφαρμόζεται τοπικά στο δέρμα.

Μία μελέτη από το 2014 βρήκε ακόμη και στοιχεία ότι η ρίζα μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία τοπικών εγκαυμάτων.

Πηγή:

www.healthline.com/health/burdock-root

Διαβάστε επίσης | Τριβόλι: Οι ευεργετικές του ιδιότητες, τρόποι χρήσης και παρενέργειες

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το θαυματουργό βότανο που προφυλάσσει το πεπτικό και «υπόσχεται» αναγέννηση των νεύρων
Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Τιτάνας: Οι αμμόλοφοι στον δορυφόρο του Κρόνου είναι θρυμματισμένα φεγγάρια
Μαύρες τρύπες-βρέφη είναι οι κόκκινες κουκίδες που εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση