, ,

Τριβόλι: Οι ευεργετικές του ιδιότητες, τρόποι χρήσης και παρενέργειες

Όνομα: Τριβόλι Επιστημονική Ονομασία: Τρίβολος ο Χερσαίος (Tribulus terrestris) Οικογένεια: Ζυγοφυλλοειδή Περιγραφή του φυτού Ο τρίβολος (Tribulus), είναι ένα γένος φυτών που συναντάτε σε πολλές

Τριβόλι: Οι ευεργετικές του ιδιότητες, τρόποι χρήσης και παρενέργειες

Όνομα: Τριβόλι

Επιστημονική Ονομασία: Τρίβολος ο Χερσαίος (Tribulus terrestris)

Οικογένεια: Ζυγοφυλλοειδή

Περιγραφή του φυτού

Ο τρίβολος (Tribulus), είναι ένα γένος φυτών που συναντάτε σε πολλές θερμές περιοχές. Το γνωστότερο μέλος του γένους είναι ο τρίβολος ο χερσαίος ή αλλιώς το τριβόλι ένα πολυετές ή και μονοετές φυτό ανάλογα το κλίμα στο οποίο αναπτύσσεται. Το τριβόλι λοιπόν, είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές ζιζάνιο το οποίο θεωρείται πως όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα διατροφής θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της τεστοστερόνης, ωστόσο μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί δεν αποδεικνύουν αυτήν την θεωρία. Είναι ένα φυτό, που αποτελείται από μικρά φρούτα, τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής κατά την μεταχείρισή τους καθώς είναι καλυμμένα με αγκάθια.

Το Tribulus terrestris ή αλλιώς τριβόλι αναπτύσσεται σε πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Σχεδόν όλα τα μέρη του φυτού έχουν χρησιμοποιηθεί από την Αγιουρβέδα, την ινδική παραδοσιακή ιατρική αλλά και από την κινεζική παραδοσιακή ιατρική. Γενικώς, η ανθρωπότητα έχει χρησιμοποιήσει κατά κόρον το συγκεκριμένο φυτό για την πιθανή βοήθειά του σε διάφορες περιπτώσεις όπως την ενίσχυση της λίμπιντο όπως αναφέραμε πιο πάνω αλλά και στην μείωση του πρηξίματος και στο ουροποιητικό σύστημα.

Σήμερα, χρησιμοποιείται ως ένα γενικό συμπλήρωμα διατροφής του μέσου ενήλικα.

Το τριβόλι και τα οφέλη για την υγεία

Μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 98 γυναίκες οι οποίες είχαν διαβήτη τύπου 2 είχε ως σκοπό να εξετάσει τα αποτελέσματα της λήψης 1.000 mg Tribulus terrestris την ημέρα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι γυναίκες που λάμβαναν το συμπλήρωμα είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά από τρεις μήνες καθημερινής λήψης από τις γυναίκες που έλαβαν φάρμακο πλασέμπο.

Ενώ αυτά τα ευρήματα φαίνονται πολλά υποσχόμενα, απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού αυτό το φυτό μπορεί να προταθεί για αυτά τα οφέλη για την υγεία.

Επίσης, σε άλλες μελέτες μερικοί ερευνητές διαπίστωσαν πως άνδρες που εμφάνιζαν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία αλλά έπαιρναν το τριβόλι σαν συμπλήρωμα διατροφής καθημερινά, μετά από δύο μήνες η σεξουαλική τους επιθυμία είχε αυξηθεί σχεδόν κατά 80%.

Τριβόλι: Οι ευεργετικές του ιδιότητες, τρόποι χρήσης και παρενέργειες

Παρόμοια αποτελέσματα έχουν εμφανιστεί και σε γυναίκες με χαμηλή λίμπιντο. Πιο συγκεκριμένα το 67% των γυναικών που λάμβαναν καθημερινά από 500 mg έως 1500 mg συμπλήρωμα διατροφής τριβόλι για 90 ημέρες εμφάνισαν άνοδο στην σεξουαλική τους επιθυμία.

Διαβάστε επίσης: Λεβάντα η αρωματική: Ιδιότητες, φροντίδα, καλλιέργεια

Όταν όμως το θέμα, περιστρέφεται στο ζήτημα της στυτικής λειτουργίας το αποτελέσματα ερευνών είναι λίγο μπερδεμένα ακόμη, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη η κατάλληλη ποσότητα δοσολογίας που επιφέρει θετικά αποτελέσματα.

Συμπληρωματικά, χρειάζεται να αναφερθεί εδώ πως το τριβόλι και η κατανάλωσή του έχουν συνδεθεί με πολλές ακόμη πιθανές του επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Βοηθά στην κατακράτηση υγρών

Το τριβόλι, δρα ως διουρητικό με αποτέλεσμα να βοηθά ιδιαίτερα στην διαχείριση της κατακράτησης υγρών.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε αρουραίους έχουν δείξει πως όταν του χορηγείται το τριβόλι σαν συμπλήρωμα το ανοσοποιητικό του σύστημα εμφάνιζε εντονότερη δραστηριότητα σε σχέση με πριν.

Φλεγμονές

Σύμφωνα με μια μελέτη φαίνεται πως το συγκεκριμένο φυτό θα μπορούσε να έχει και αντιφλεγμονώδη δράση.

Καρκίνος

Έρευνα έχει δείξει μια πιθανή αντικαρκινική δράση του συγκεκριμένου φυτού (ωστόσο χρειάζονται περαιτέρω στοιχεία).

Εγκέφαλος και διάθεση

Σε μια ακόμη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια έδειξε πως υπάρχει μια ενδεχόμενη αντικαταθλιπτική δράση του tribulus terrestris όταν αυτό λαμβάνεται ως συμπλήρωμα διατροφής.

Παυσίπονο

Ιδιαίτερα υψηλές δόσεις φαίνεται να ανακουφίζουν τον πόνο σε αρουραίους.

*Όλες οι ανωτέρω έρευνες δεν έχουν πραγματοποιηθεί σε ανθρώπους και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επικαιροποιηθούν τα προαναφερθέντα στοιχεία.

Τριβόλι και λανθασμένες θεωρίες

Δεν βοηθά στην ενίσχυση της τεστοστερόνης σε ανθρώπους

Ίσως και ο πιο σημαντικός λόγος που έχει συμβάλει στην τόσο μεγάλη δημοτικότητα του συγκεκριμένου φυτού, να είναι και ο πιο φαλκιδευμένος. Είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου το τριβόλι σαν συμπλήρωμα διατροφής προωθείται για την αύξηση της τεστοστερόνης. Ωστόσο μια ανασκόπηση όπου ανέλυε τα αποτελέσματα από 12 μεγάλες μελέτες αναφορικά με το τριβόλι και τα οφέλη του σε άντρες και γυναίκες δεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυξάνει την τεστοστερόνη. Οι μελέτες αυτές διήρκεσαν από 2 έως 90 ημέρες και οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 14-60 ετών κι περιελάμβαναν υγιείς ανθρώπους που αντιμετώπιζαν σεξουαλικά προβλήματα.

Ωστόσο μερικοί ακόμη ερευνητές είδαν πως το τριβόλι μπορεί να αυξήσει την τεστοστερόνη σε ζώα αλλά αυτό δεν συμβαίνει με τους ανθρώπους.

Δεν είναι σίγουρο ότι βελτιώνει την απόδοση της άσκησης

Ένας ακόμη λόγος για την υψηλή του δημοτικότητα είναι πως θεωρείται ότι το τριβόλι συνδυάζεται με την βελτιωμένη απόδοση στην άσκηση ή ακόμη και στην βοήθεια του αναφορικά με την καλύτερη σύσταση του σώματος, δηλαδή την μείωση του λίπους και την αύξηση της μυικής μάζας. Αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στην προαναφερθείσα άποψη ότι το συμπλήρωμα του tribulus tessestis βοηθά στην αύξηση της τεστοστερόνης.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα είναι πολύ περιορισμένη σχετικά με το αν το φυτό βελτιώνει τη σύνθεση του σώματος ή την απόδοση σε ενεργά άτομα και αθλητές.

Διαβάστε επίσης – Φλαμούρι: Πως φτιάχνεται, τι παρενέργειες έχει και γιατί κάνει εξαιρετικό μέλι

Για παράδειγμα, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε μια ομάδα αντρών ράγκμπι εξέτασε το αν η απόδοση των αντρών επηρεάστηκε από το φυτό. Οι αθλητές πήραν τα συμπληρώματα για πέντε εβδομάδες ενώ έκαναν προπόνηση με βάρη. Στο τέλος δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα που να δείχνει βελτίωση στην σωματική κατανομή ή στην αύξηση της αντοχής.

Ενώ ακόμη μια μελέτη που έλαβε χώρα έδειξε πως και μετά από οκτώ εβδομάδες συνεχούς λήψης του συμπληρώματος δεν υπήρξε καμιά βελτίωση στο σώμα ή μεγαλύτερη δύναμη από ότι πριν.

Δοσολογία

Η αλήθεια είναι πως υπάρχει μια πολύ μεγάλη ποικιλία αναφορικά με τις δόσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί στις μελέτες έτσι ώστε να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα του φυτού. Πολλές από τις έρευνες καταλήγουν στην δοσολογία αναφορικά με το σωματικό βάρος. Μια εκδοχή είναι περίπου στα 70 κιλά βάρους η δόση να διαμορφώνεται περίπου στα 700-1400 mg ανά ημέρα.

Σαπωνίνες και τριβόλι

Οι σαπωνίνες είναι χημικές ενώσεις που περιέχονται στο φυτό και θεωρούνται υπεύθυνες για τα οφέλη του στην υγεία. Τα συμπληρώματα με τριβόλι έχουν περίπου έναν μέσο όρο 45-60% σαπωνίνες. Είναι ιδιαίτερο σημαντικό να προσέχετε το ποσοστό από τις σαπωνίνες στο συμπλήρωμα καθώς σε περίπτωση που το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από το ανωτέρω τότε θα πρέπει να προσαρμόσετε την δόση που θα λαμβάνεται καθώς κατά πάσα πιθανότητα το συμπλήρωμα σας θα είναι πιο συμπυκνωμένο από το κανονικό.

Τριβόλι και παρενέργειες

Οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί για το τριβόλι με πολλές μάλιστα δοσολογίες να έχουν χρησιμοποιηθεί έχουν αναφέρει ελάχιστες παρενέργειες οι οποίες δεν είναι επικίνδυνες για την υγεία.

Μερικές από τις αναφερθείσες ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρουν παλινδρόμηση και μικρές στομαχικές κράμπες.

Βέβαια μια μελέτη με αρουραίους δημιούργησε έντονη ανησυχία στους ερευνητές για μια πιθανή βλάβη στα νεφρά. Ακόμη υπήρξε και ένα περιστατικό τοξικότητας σε έναν άντρα που προχώρησε στην λήψη του φυτού τριβόλι για να σταματήσει την δημιουργία πετρών στα νεφρά.

Συνολικά, οι περισσότερες μελέτες δεν δείχνουν ότι αυτό το συμπλήρωμα έχει επιβλαβείς παρενέργειες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη όλους τους πιθανούς κινδύνους και οφέλη και να έχετε συζητήσει εκτενώς με τον γιατρό σας για την δοσολογία που θα πρέπει να λαμβάνετε.

Που μπορείτε να βρείτε το τριβόλι

Το τριβόλι μπορείτε να το βρείτε σε διάφορες μορφές είτε σε μορφή κάψουλας, σε μορφή σκόνης ή ακόμη και αποξηραμένο ως βότανο ή βάμμα.

Είναι αρκετά διαδεδομένο σαν φυτό και αυτό σημαίνει πως μπορείτε να το βρείτε σχετικά εύκολα. Από ηλεκτρονικά καταστήματα, μέχρι και σε φυσικά καταστήματα με βότανα, σε μαγαζιά που εμπορεύονται βιολογικά προϊόντα, σε καταστήματα με μπαχαρικά και στα φαρμακεία.

Κόστος

Η σκόνη από το φυτό τριβόλι κοστίζει περίπου από 3 μέχρι και 8 ευρώ ενώ στην αποξηραμένη του μορφή σαν βότανο για ρόφημα κοστίζει περίπου 2 ευρώ τα 30 γραμμάρια. Σε μορφή κάψουλας το κόστος εδώ δεν μπορεί να αναφερθεί με απόλυτη ακρίβεια καθώς κυμαίνεται από τα 10-30€ κατά προσέγγιση ανάλογα την ποσότητα και την εταιρία που το διαθέτει.

Τέλος σε μορφή βάμματος, το τριβόλι κοστίζει περίπου 10 ευρώ.

Πηγές:

www.examine.com/rubric/effects/view/b9d4754a175c42fb414a8f6993d6ee81/f00315e5723330675ee49f862ea140d0/all/

www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27255456/

www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19269683/

www.europepmc.org/article/med/12583337

www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20667992/

www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25574150/

www.ajol.info/index.php/ajb/article/view/97701

www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22529654/

www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21549825/

www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17530942/

www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24773615/

www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26727646/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε