, ,

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Κανείς δεν είναι ηλίθιος!

Το ποδήλατο της επικοινωνίας Η επικοινωνία θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα ποδήλατο. Στην αρχή, η ισορροπία φαντάζει δύσκολη και εσείς διστάζετε να πραγματοποιήσετε

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Κανείς δεν είναι ηλίθιος!

Το ποδήλατο της επικοινωνίας

Η επικοινωνία θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα ποδήλατο. Στην αρχή, η ισορροπία φαντάζει δύσκολη και εσείς διστάζετε να πραγματοποιήσετε το πρώτο βήμα. Υπάρχει όμως μονάχα ένας τρόπος να μάθετε. Ανεβείτε πάνω στο ποδήλατο και κρατήστε σφιχτά το τιμόνι.

Μην ξεχνάτε να παρατηρείτε με προσοχή το τοπίο γύρω σας. Δεν έχει νόημα να προχωράτε ευθεία, όταν ακριβώς μπροστά σας ορθώνεται ένα επικίνδυνο εμπόδιο. Στρίψτε δεξιά και αριστερά και, αν χρειαστεί, οπισθοχωρήστε, μέχρι οι συνθήκες να διαμορφωθούν καταλληλότερα και εσείς να πάρετε ξανά φόρα. Με λίγα λόγια, μη φοβηθείτε τα σκαμπανεβάσματα αλλά ελιχθείτε και εξελιχθείτε.

Advertisment

Σύστημα DISA: Κατανοώντας τις διαφορές στην ανθρώπινη επικοινωνία

Το βιβλίο Ανάμεσα σε ηλίθιους του Thomas Erikson σας συστήνει την πλέον διαδεδομένη μέθοδο περιγραφής των διαφορών στην ανθρώπινη επικοινωνία, το σύστημα DISA, που κατατάσσει τους ανθρώπους σε τέσσερις κατηγορίες με διαφορετικές ανάγκες και επιθυμίες η καθεμία: Οι Κόκκινοι, οι Μπλε, οι Κίτρινοι και οι Πράσινοι τύποι κυκλοφορούν ανάμεσά σας, είστε εσείς ο ίδιος που σταδιακά συνειδητοποιείτε πως σημασία δεν έχει το μήνυμα αλλά ο τρόπος που αυτό διαβάζεται από τον εκάστοτε αναγνώστη. Με κάποιους η επικοινωνία ρέει αβίαστα, οι σκέψεις διατυπώνονται ομαλά και η διάθεση μοιάζει χαλαρή.

Τι γίνεται, ωστόσο, με όσους δοκιμάζουν το νευρικό σας σύστημα;

Σας εξοργίζουν με την αδιαλλαξία, την επιπολαιότητα, την κωλυσιεργία ή την ανασφάλειά τους. Είναι πράγματι τόσο ανόητοι; Υπάρχει άραγε ο αδιαμφισβήτητος κακός σε μια ιστορία; Τα παραμύθια φρόντισαν να σας διαβεβαιώσουν για αυτό αλλά ήρθε η ώρα να ξαναδιασχίσετε το δάσος και να εξάγετε τα δικά σας συμπεράσματα.

Ο Πράσινος και ο Κίτρινος τύπος

Advertisment

Φοράτε πράσινα ρούχα. Είστε χαλαρός και φιλικός χαρακτήρας, ήσυχος και καλός ακροατής, υπομονετικός και σταθερός. Τρέμετε τις αλλαγές αλλά ξεκινάτε τώρα για να ανακαλύψετε τον δρόμο της ευτυχίας, και η αναπνοή σας μοιάζει κοφτή από την αγωνία. Κρατάτε ένα καλαθάκι, μόνο που, αντί για τρόφιμα, αυτό κρύβει μέσα του τις πυρηνικές σας πεποιθήσεις, όσες κουβαλάτε μαζί σας πριν από τη γέννησή σας ακόμη.

Προχωράτε διστακτικά στο άγνωστο τοπίο, μέχρι που στον δρόμο σας συναντάτε έναν πλανόδιο πωλητή, ντυμένο με κίτρινα ρούχα. Σας πλησιάζει, κοιτώντας σας μέσα στα μάτια με μια ευχάριστη διάθεση. Το κέφι του μοιάζει μεταδοτικό και ευθύς αμέσως σας κάνει να νιώθετε όμορφα για τον εαυτό σας.

Σας πείθει μάλιστα πως η πραμάτεια του αποτελεί την καλύτερη στην αγορά και έτσι εσείς του παραχωρείτε τα μισά σας χρήματα για να αγοράσετε ένα σωρό κορδέλες για τα μαλλιά, που δεν είστε σίγουρος τι ακριβώς θα τις κάνετε. Ο Κίτρινος τύπος σάς αποχαιρετά με ένα εγκάρδιο φιλί.

«Δεν θα μείνεις;» τον ρωτάτε σχεδόν ικετευτικά, αφού πάντοτε αναζητάτε υποστηρικτές στα σχέδιά σας. «Έχω ένα σωρό κόσμο να ανταμώσω αλλά θα ξανασυναντηθούν σύντομα οι δρόμοι μας», σας διαβεβαιώνει εκείνος.

Ανάμεσα σε ηλίθιους - ΠαρουσίασηΟ Μπλε τύπος

Συνεχίζετε την πορεία σας. Νιώθετε λίγο κουρασμένα τα πέλματά σας, και η καρδιά σας χτυπά δυνατά. Παρασύρεστε, όμως, από τις φωτεινές ακτίνες του ήλιου και κάπου χάνετε τον προσανατολισμό σας. Προτού πανικοβληθείτε, με την άκρη του ματιού σας παρατηρείτε εκείνον τον τύπο με το μπλε κοστούμι να κάθεται κάτω από τη μεγάλη βαλανιδιά, μελετώντας έναν χάρτη και κρατώντας ένα σωρό σημειώσεις.

«Ξέρεις τον δρόμο της ευτυχίας;» τον ρωτάτε ντροπαλά. «Αναλύω χρόνια τη συγκεκριμένη διαδρομή και πλέον είμαι έτοιμος να τη διασχίσω», σας απαντά. Αισθάνεστε ασφαλής μαζί του καθώς φαίνεται αναλυτικός και προσεκτικός, αλλά από την άλλη σας κουράζει και λίγο με την τάση του να επιβραδύνει κάθε τόσο το βήμα του για να ξανασταθμίσει λεπτομερώς τα δεδομένα του.

Ανάμεσα σε ηλίθιους - ΠαρουσίασηΟ Κόκκινος τύπος

Ενώ προχωράτε συντροφιά με τον Μπλε τύπο, μπροστά σας βλέπετε έναν άνθρωπο με κόκκινα ρούχα να χειρονομεί ακατάπαυστα και να μιλά με μια δυνατή, αποφασιστική φωνή. Πλήθος κόσμου μαζεύεται γύρω του, κάποιοι τον παρακολουθούν μαγεμένοι, άλλοι φοβισμένοι. «Αυτός ίσως και να μας βοηθήσει», συμπεραίνει ο Μπλε άντρας.

«Φίλε, γνωρίζεις τον δρόμο της ευτυχίας;» ζητάτε να μάθετε εσείς διστακτικά. «Φυσικά. Είναι αυτός που περπατάμε δίχως τρόμο. Ακολουθήστε με γιατί ο ήλιος πέφτει και η νύχτα δεν συγχωρεί όσους κωλυσιεργούν», απαντά με μια εκπληκτική αυτοπεποίθηση ο Κόκκινος.

Το απρόσμενο εμπόδιο

Πράγματι, οι τρεις άντρες εξερευνούν τώρα μαζί το απέραντο δάσος. Λίγο πριν το τέλος της διαδρομής, αντίκρυ τους παρουσιάζεται ένας πελώριος λύκος, που βρυχάται άγρια. «Δεν θα τα καταφέρουμε», φωνάζετε εσείς απογοητευμένος. «Θα τον βγάλω αμέσως από τη μέση», σπεύδει να δηλώσει παρορμητικά ο Κόκκινος.

«Ας καταστρώσουμε ένα λεπτομερές σχέδιο με βάσει τα στατιστικά των τελευταίων ετών», προτείνει ο Μπλε. Άξαφνα ο Κίτρινος τύπος παρουσιάζεται μπροστά σας. Πλησιάζει τον λύκο με άνεση και του λέει δυο τρία αστεία που κόβουν μεμιάς τους βρυχηθμούς του. Στο τέλος, το άγριο θηρίο όχι μόνο αφήνει το πεδίο ελεύθερο αλλά αγοράζει και την υπόλοιπη πραμάτεια του πλανόδιου πωλητή.

Επιτυχία είναι η τέχνη της επικοινωνίας

Τέσσερις άνθρωποι διαφορετικοί μεταξύ τους ξεκίνησαν κάποτε για ένα ταξίδι. Δεν είχαν τις ίδιες καταβολές, δε μιλούσαν καν την ίδια γλώσσα αλλά έδωσαν ο ένας στον άλλον απλώς μια ευκαιρία. Έτσι και στη ζωή θα συναντάτε ποικίλους χαρακτήρες. Αν τους ακούσετε με προσοχή, αν αποκωδικοποιήσετε την ιδιαίτερη γλωσσά τους, αν σεβαστείτε το καλαθάκι των πεποιθήσεων που κουβαλούν, τότε η διαδρομή θα καταστεί πιο ευχάριστη και εσείς θα καταλάβετε πως δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, μονάχα χρώματα που φωτίζουν τον λευκό καμβά.

Το βιβλίο Ανάμεσα σε ηλίθιους του Thomas Erikson, σας παίρνει από το χέρι για να διασχίσετε με ασφάλεια το αχανές δάσος των ανθρώπινων σχέσεων. Σας μεταδίδει, μάλιστα, τις δεξιότητες που θα αποτελέσουν πολύτιμα πολεμοφόδιά σας και τελικά σας πείθει πως η έκβαση της ιστορίας εξαρτάται από τον τρόπο που θα τη διηγηθείτε. Εξάλλου, το ευτυχισμένο τέλος ανήκει κυρίως στους ήρωες που κατέχουν την τέχνη της επικοινωνίας. Ανήκει σε εσάς.

Εσύ τι τύπος είσαι; Κάνε το Quiz και ανακάλυψε τον δικό σου τύπο συμπεριφοράς.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η δύναμη του υποσυνειδήτου: Κατακτήστε τη ζωή που αξίζετε, κυριαρχώντας στον νου σας
Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του: Ένα διαχρονικό μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας
“2049 - Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν: Ένα πνευματικό ταξίδι που σας αλλάζει τη ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση