, ,

Πώς να ενυδατώσουμε σε βάθος τον οργανισμό μας αυτό το καλοκαίρι

«Αυτός ο φρέντο περιέχει νερό, σωστά;», «Άλλο ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και μετά θα πιώ λίγο νερό». Όλοι το έχουμε σκεφτεί. Είναι πιο εύκολο

Πώς να ενυδατώσουμε σε βάθος τον οργανισμό μας αυτό το καλοκαίρι

«Αυτός ο φρέντο περιέχει νερό, σωστά;», «Άλλο ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και μετά θα πιώ λίγο νερό». Όλοι το έχουμε σκεφτεί. Είναι πιο εύκολο να αφυδατωθούμε αν δεν προσέχουμε παρά να παραμείνουμε ενυδατωμένοι.

Αυτό το ζήτημα μας απασχολεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά είναι ιδιαίτερα δύσκολο στις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Μπορεί να μην το αντιλαμβανόμαστε, αλλά χάνουμε μεγαλύτερες ποσότητες υγρών μέσω της εφίδρωσης.

Advertisment

Γιατί η ενυδάτωση όμως μας απασχολεί τόσο έντονα; Επειδή είναι σημαντική για πολυάριθμους λόγους, όπως για τη σταθερότητα της θερμοκρασίας του σώματος, τη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, τον μειωμένο κίνδυνο πέτρας στους νεφρούς και το φιλτράρισμα άχρηστων, τοξικών ουσιών ανάμεσα σε άλλα.

Ποιους έξυπνους τρόπους μπορούμε, λοιπόν, να χρησιμοποιήσουμε για να είμαστε ασφαλείς ως προς την ενυδάτωση; Το πρώτο φυσικά που έρχεται στο νου μας είναι το νερό. Επιλέξτε να έχετε ένα οικολογικό μπουκάλι μαζί σας (όχι δηλαδή πλαστικό), που θα κρατά και το νερό δροσερό. Σε κάθε ευκαιρία γεμίστε το, ώστε να πίνετε περισσότερο χωρίς να το αντιλαμβάνεστε συνειδητά. Μια άλλη ακόμα πιο θρεπτική επιλογή είναι το νερό καρύδας.

Αν και πάλι βαριέστε να πίνετε άγευστο νερό όλη τη μέρα, εμπλουτίστε τη γεύση του. Προσθέστε φρούτα, λεμόνι, μέντα και ό,τι άλλο προτιμάτε. Θα είναι σαν να πίνετε έναν πολύ ελαφρύ χυμό. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν ορισμένα φρούτα και λαχανικά που από μόνα τους μας προσφέρουν αρκετή ενυδάτωση: το καρπούζι, το πεπόνι, το αγγούρι, οι φράουλες και το μαρούλι έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Για παράδειγμα, η φράουλα αποτελείται από 92% νερό, το αγγούρι από 96,7% και το μαρούλι από 95%.

Advertisment

Αν θέλετε να ελέγξετε την κατάσταση της ενυδάτωσής σας, ένας απλός τρόπος είναι να παρατηρείτε το χρώμα των ούρων σας. Αν πηγαίνετε τουαλέτα αρκετά συχνά μέσα στην ημέρα και το χρώμα τους είναι ανοιχτό (στο χρώμα της λεμονάδας), τότε είστε αρκετά ενυδατωμένοι. Αν πάλι πηγαίνετε σπάνια και το χρώμα είναι σκουρότερο του συνηθισμένου, χρειάζεστε περισσότερο νερό.

Με πληροφορίες από το health.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση