, , , ,

Πώς οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά να αποκτήσουν μια υγιή σχέση με την άσκηση

Οι γονείς είναι τα πρότυπα των παιδιών, εκείνους προσπαθούν αρχικά να μιμηθούν. Και αυτή η επιρροή περιλαμβάνει τόσο τις στάσεις και τις αξίες, όσο

Πώς οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά να αποκτήσουν μια υγιή σχέση με την άσκηση

Οι γονείς είναι τα πρότυπα των παιδιών, εκείνους προσπαθούν αρχικά να μιμηθούν. Και αυτή η επιρροή περιλαμβάνει τόσο τις στάσεις και τις αξίες, όσο και την ενασχόληση με την άσκηση και γενικά την υγιή εικόνα του σώματος.

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά γονέων που ανησυχούν υπερβολικά για το βάρος τους έχουν αυξημένο κίνδυνο υιοθέτησης ανθυγιεινών στάσεων και συμπεριφορών, όπως της καταναγκαστικής έντονης άσκησης. Από την άλλη πλευρά, οι ίδιες έρευνες αποδεικνύουν ότι αν οι γονείς έχουν μια υγιή σχέση με το φαγητό, την άσκηση και το σώμα τους, το πιθανότερο είναι ότι θα ενσταλάξουν αυτές τις θετικές σχέσεις και στα παιδιά τους.

Advertisment

Είναι φυσιολογικό να θέλετε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να είναι δραστήριο ώστε να χτίσετε ψυχική και σωματική υγεία, αλλά οι γονείς χρειάζεται να προσέξουν τον τρόπο που το κάνουν. Ορισμένες φορές, η έντονη εστίαση και η πίεση για γυμναστική μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα στα παιδιά.

Καθημερινοί τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να ενσταλάξουν μια υγιή στάση για την άσκηση στα παιδιά τους

Διαχωρίστε την άσκηση από την σωματική εμφάνιση

Στην δυτική κουλτούρα, είναι πολύ εύκολο τα παιδιά να πιστέψουν ότι ο σκοπός της άσκησης είναι να αποκτήσουν ένα λεπτό σώμα. Αυτά τα μηνύματα είναι βλαβερά για τα παιδιά, οπότε οι γονείς χρειάζεται να έχουν επίγνωση αυτών των ευρέων κοινωνικών μηνυμάτων που τα παιδιά τους ακούνε και βλέπουν, και αντιθέτως εκείνοι να εστιάσουν στην σωματική άσκηση με σκοπό την ευχαρίστηση, την υγεία και την ευεξία. Με λίγα λόγια, οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν την δραστηριότητα ως μέρος ενός υγιούς τρόπου ζωής παρά ως ένα μέσο για την επίτευξη του ιδανικού βάρους.

Γίνετε εσείς το πρότυπό τους με δραστήρια ζωή

Τα παιδιά μας είναι πιθανότερο να ακολουθήσουν τη συμπεριφορά μας παρά τις οδηγίες μας. Αν ασκούμαστε τακτικά και με διάθεση, θα το θεωρήσουν μέρος μιας υγιούς ζωής και έτσι είναι πιθανότερο να το κάνουν, ειδικά αν τα συμπεριλάβουμε στις δραστηριότητές μας. Οικογενειακά μαθήματα yoga, βόλτες στο πάρκο και κολύμπι το καλοκαίρι είναι κάποιες ιδέες.

Advertisment

Μην εστιάζετε στα ανταγωνιστικά αθλήματα

Είναι μια παλιά συνήθεια που ακολουθούσαν και ακόμα ακολουθούν πολλές φορές οι γονείς. Γράφουν τα παιδιά τους σε ανταγωνιστικά αθλήματα, χωρίς να τα ρωτούν αν το θέλουν και χωρίς να τα εξισορροπούν με άλλες μορφές άσκησης. Η παγίδα εδώ είναι ότι τα παιδιά θα συσχετίσουν λανθασμένα την άσκηση με τον ανταγωνισμό, την πίεση και πολλές φορές το έντονο στρες.

Ποτέ μη χρησιμοποιείτε την άσκηση στο πλαίσιο της ντροπής ή της τιμωρίας

Αποφύγετε να κάνετε τα παιδιά σας να ντραπούν για το σώμα τους για να τα πείσετε να γυμναστούν. Δηλώσεις όπως «πότε ήταν η τελευταία φορά που κινήθηκες;» ή «κοίτα πόσο βάρος έβαλες από το να κάθεσαι συνέχεια μπροστά στην τηλεόραση» θα προκαλέσουν συναισθήματα ντροπής και ανασφάλειας για το σώμα τους και ουσιαστικά θα το αποτρέψουν και αποθαρρύνουν από το να ασκηθεί. Και φυσικά, η γυμναστική δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως τιμωρία, γιατί απλώς θα συσχετιστεί με κάτι στρεσογόνο και αρνητικό.

Τα παιδιά δεν πρέπει να φοβούνται την άσκηση, χρειάζεται να νιώθουν ότι είναι καλό για την υγεία τους, να αποκτήσουν ένα δικό τους, προσωπικό κίνητρο. Γι’ αυτό και καλό είναι να αφήσουμε το παιδί να αποφασίσει και να επιλέξει το άθλημα ή το είδος της άσκησης που θέλει να δοκιμάσει να ξεκινήσει. Κι αν θέλει στην πορεία να αλλάξει και να δοκιμάσει κάτι άλλο, μπορούμε να διερευνήσουμε τους λόγους και ύστερα να το βοηθήσουμε να κάνει την επόμενη επιλογή του.

Πηγή:

www.huffpost.com/entry/how-to-instill-healthy-relationship-exercise-kids

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει
Pilates Reformer: Τι να προσέξετε για να μην τραυματιστείτε
«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε
Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς pilates;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση