, ,

5 τροφές που αποτοξινώνουν τους πνεύμονες και βελτιώνουν την υγεία τους

Η πρωταρχική λειτουργία των πνευμόνων μας είναι να μεταφέρει οξυγόνο από τον αέρα που αναπνέουμε στα κύτταρά μας ενώ ταυτόχρονα απομακρύνει το βλαβερό διοξείδιο

5 τροφές που αποτοξινώνουν τους πνεύμονες και βελτιώνουν την υγεία τους

Η πρωταρχική λειτουργία των πνευμόνων μας είναι να μεταφέρει οξυγόνο από τον αέρα που αναπνέουμε στα κύτταρά μας ενώ ταυτόχρονα απομακρύνει το βλαβερό διοξείδιο του άνθρακα. Οι υγιείς πνεύμονες είναι αυτοί που επιτρέπουν την αναπνοή και συνεπώς τη ζωή για κάθε πλάσμα.

Η διαδικασία της εισπνοής και εκπνοής συμβαίνει σχεδόν 25.000 φορές την ημέρα. Πολλές νόσοι των πνευμόνων έχουν συσχετιστεί με το οξειδωτικό στρες και με παράγοντες που το προκαλούν, όπως ο καπνός του τσιγάρου, ο μολυσμένος αέρας και γενικά η ρύπανση.

Advertisment

Συνεπώς, οι διατροφικοί παράγοντες και τα θρεπτικά στοιχεία με προστατευτικό ρόλο στην οξειδωτική προστασία και στην αντιφλεγμονώδη αντίδραση φαίνεται να συνδέονται με την αποτροπή της γένεσης ή την εξέλιξη αυτών των νόσων. Μάλιστα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of the American Thoracic Society έδειξε τη συσχέτιση ανάμεσα στις τροφές που έχουν πολλές φυτικές ίνες και στον χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Γι’ αυτό και μόνο καλό θα μας κάνει αν επιλέξουμε να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας τις παρακάτω 5 τροφές:

– Κολοκύθα ή γλυκοπατάτες: Η βήτα καροτίνη που περιέχουν μετατρέπεται σε βιταμίνη Α – ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την υγεία των πνευμόνων. Άλλα φρούτα και λαχανικά περιλαμβάνουν τα αχλάδια, το μπρόκολο, τα καρότα, τα μάνγκο και οι κόκκινες πιπεριές.

– Πορτοκάλια: Πρόκειται για τροφή με υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης C και έχουν συνδεθεί με συνολική βελτιωμένη λειτουργία των πνευμόνων. Άλλες τροφές που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι πράσινες και κόκκινες πιπεριές, το ακτινίδιο, οι πατάτες και οι ντομάτες.

Advertisment

– Τα σκούρα πράσινα λαχανικά: Δεν αποτελεί έκπληξη ότι μία από τις πιο υγιεινές τροφές έχει επίσης υψηλή συγκέντρωση φυλλικό οξέος – έναν τύπο βιταμίνης Β. Το φυλλικό οξύ προλαμβάνει από διάφορες μορφές πνευμονικών νόσων, όπως άσθμα, φύσημα και χρόνια βρογχίτιδα.

– Φασόλια και φακές: Για τη βελτίωση της οξυγόνωσης των πνευμόνων και του οργανισμού, είναι εξαιρετικά σημαντικά τα υγιή επίπεδα της αιμοσφαιρίνης. Η αιμοσφαιρίνη εντοπίζεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες στους άλλους ιστούς. Επίσης, ενεργοποιεί τις εσωτερικές διαδικασίες που επιστρέφουν το διοξείδιο του άνθρακα πίσω στους πνεύμονες για να μπορέσουν αυτοί στη συνέχεια να το απομακρύνουν από το σώμα μας. τα μαύρα φασόλια, οι φακές, τα κόκκινα φασόλια και οι σπόροι σόγιας είναι όλα τροφές που περιέχουν ιδιότητες, οι οποίες ανεβάζουν τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης.

– Μαύρη σοκολάτα: Αυτή είναι η πιο γλυκιά προσθήκη. Η μαύρη σοκολάτα είναι σημαντικότατη πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία αποτρέπουν την οξείδωση των κυττάρων. Υπάρχουν όμως κι άλλες καλές πηγές αντιοξειδωτικών: τα κόκκινα φρούτα, η αγκινάρα και τα κόκκινα φασόλια.

Πηγή:

powerofpositivity.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

ΕΦΕΤ: Τρεις κανόνες για να απολαύσουμε με ασφάλεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Ο εξωτικός καρπός που «αγαπά» τον θυρεοειδή, θωρακίζει την καρδιά και ενισχύει το νου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση