, , , , , ,

7 αντιθρομβωτικά συστατικά και τροφές που βρίσκουμε στη φύση

Τα φυσικά αντιθρομβωτικά είναι ουσίες που μειώνουν την ικανότητα του αίματος να πήζει πολύ. Η πήξη του αίματος είναι μεν μια απαραίτητη διαδικασία, αλλά

7 αντιθρομβωτικά συστατικά και τροφές που βρίσκουμε στη φύση

Τα φυσικά αντιθρομβωτικά είναι ουσίες που μειώνουν την ικανότητα του αίματος να πήζει πολύ. Η πήξη του αίματος είναι μεν μια απαραίτητη διαδικασία, αλλά ορισμένες φορές είναι τόσο έντονη, που αποδεικνύεται επικίνδυνη για τη ζωή μας.

Τα αντιπηκτικά φάρμακα βοηθούν αυξάνοντας την κυκλοφορία σε όλο το σώμα και προλαμβάνουν από εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες συνθήκες που δημιουργούν προβλήματα υγείας στην καρδιά. Χρειάζεται να λαμβάνονται σε κάθε περίπτωση, όπως προτείνει ο γιατρός μας. Ωστόσο, εδώ έχουμε συλλέξει ορισμένες φυσικές αραιωτικές ουσίες και τροφές που βρίσκουμε στη φύση και οι οποίες μπορούμε να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Advertisment

7 αντιθρομβωτικά συστατικά και τροφές που βρίσκουμε στη φύση

Κουρκουμάς

Το χρυσό αυτό μπαχαρικό χρησιμοποιείται γι’ αυτό το σκοπό εδώ και αιώνες. Η κουρκουμίνη είναι τόσο ένα αντιφλεγμονώδες όσο και ένα αντιπηκτικό συστατικό. Έρευνα του 2012 αποδεικνύει ότι η καθημερινή χρήση της μπορεί να διατηρήσει την αντιπηκτική αντίσταση του αίματος.

Τζίντζερ

Άλλο ένα αντιφλεγμονώδες μπαχαρικό με αντιπηκτικές ιδιότητες. Περιέχει ένα φυσικό οξύ που ονομάζεται σαλικυλικό, συνθετικό παράγωγο του οποίου περιέχεται και στην ασπιρίνη.

Σαλικυλικά

Και αφού μιλήσαμε για το τζίντζερ που περιέχει αυτό το χρήσιμο οξύ, ας αναφερθούμε και σε άλλες τροφές που το περιέχουν. Τα σαλικυλικά μπλοκάρουν τη βιταμίνη Κ, κάτι που αραιώνει το αίμα με φυσικό τρόπο, αυξάνοντας και την κυκλοφορία του.

Advertisment

Περιέχεται σε βότανα, όπως στη ρίγανη, το θυμάρι, την κανέλα και τη μέντα. Σε φρούτα, όπως τα μανταρίνια, τα βατόμουρα, τα κεράσια και τα πορτοκάλια, αλλά και σε άλλες τροφές όπως στο κρασί, το ξίδι και το μέλι.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε μειώνει την πήξη του αίματος με διάφορους τρόπους. Δεν είναι ξεκάθαρο το πώς ακριβώς λειτουργεί, αλλά γνωρίζουμε πού περιέχεται: στα αμύγδαλα, σε φυτικά έλαια, σε προϊόντα ολικής αλέσεως, στο αβοκάντο, στην παπάγια και στα ακτινίδια.

Νερό

Κι όμως, αποτελεί κι αυτό ένα φυσικό αντιπηκτικό. Κι αυτό διότι το αίμα σας έχει την τάση να πήζει όταν είμαστε αφυδατωμένη. Οπότε δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πόσο σημαντική είναι η ενυδάτωση του οργανισμού μας.

Σκόρδο

Εκτός από την θαυμάσια και ιδιαίτερη γεύση που προσφέρει στο φαγητό μας, το σκόρδο είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό και αντιμικροβιακό. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και η άοσμη σκόνη σκόρδου έχει παρόμοιες επιδράσεις.

Βρωμελίνη

Πρόκειται για ένζυμο που εκχυλίζεται από τον ανανά. Έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε σχέση με τις καρδιαγγειακές νόσους και την υπέρταση. Διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντιβιοτικές ιδιότητες και η δράση του ενισχύεται όταν συνδυαστεί με κουρκουμά και τζίντζερ. Είναι όμως κι ένα φυσικό αντιπηκτικό του αίματος.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529416/

https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/647744

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4619316/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22531131

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση