2 τρόποι με τους οποίους η άσκηση μπορεί να συνεισφέρει στη μακροζωία

Η άσκηση μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου και στη μνημονική λειτουργία, κάτι που με τη σειρά του βοηθά στην πρόληψη

2 τρόποι με τους οποίους η άσκηση μπορεί να συνεισφέρει στη μακροζωία

Η άσκηση μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου και στη μνημονική λειτουργία, κάτι που με τη σειρά του βοηθά στην πρόληψη κατά νευροεκφυλιστικών νόσων που σχετίζονται με την ηλικία. Υπάρχουν μυριάδες άρθρα και απόψεις ως προς το ποιο είδος άσκησης είναι το καλύτερο ή θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητά μας, αλλά εδώ σας προτείνουμε κάτι διαφορετικό: 2 συγκεκριμένα tips άσκησης που βοηθούν στην ενίσχυση της μακροζωίας:

2 τρόποι που η άσκηση μπορεί να συνεισφέρει στη μακροζωία

1. Χρησιμοποιήστε τους μύες ταχείας συστολής

Οι μύες ταχείας συστολής εμπλέκονται σε δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, οι αναπηδήσεις ή η ενδυναμωτική προπόνηση, δηλαδή τα βάρη. Φαίνεται ότι αυτό το είδος μυών επιδρούν περισσότερο μακροχρόνια στην μακροζωία. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια απαραιτήτως ότι πρέπει να ασχοληθείτε με βάρη ή με στίβο. Μπορείτε να κάνετε σύντομες και ταχύτατες ασκήσεις χρησιμοποιώντας μόνο το βάρος του σώματος. Αυτές οι ασκήσεις συνήθως αναφέρονται ως HIIT, δηλαδή υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση.

Advertisment

2. Εναλλάξτε τις μορφές άσκησης

Οι ειδικοί επίσης συστήνουν την εναλλαγή αυτών των ασκήσεων με μύες ταχείας συστολής με ασκήσεις αργής συστολής κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Οι αργές ασκήσεις περιλαμβάνουν το jogging μεγάλων αποστάσεων, περπάτημα, την κολύμβηση, ή άρση μικρών βαρών. Τις μέρες των διαλειμματικών προπονήσεων υψηλής έντασης, προτείνονται ασκήσεις 7-10 λεπτών για 30 δευτερόλεπτα και με 15 δευτερόλεπτα διάλειμμα. Παραδείγματα ασκήσεων περιλαμβάνουν τις πλειομετρικές ασκήσεις, προβολές, έντονα πουσάπς κλπ.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός δύο μορφών άσκησης αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να ενισχύσουμε την μακροζωία. Οι ασκήσεις αντοχής, όπως η διαλειμματική προπόνησης υψηλής έντασης, αυξάνουν τις πιθανότητες υγιούς γήρανσης, ενδυναμώνοντας την καρδιοαναπνευστική μας λειτουργία. Η προπόνηση ενδυνάμωσης, ακόμα και με λίγα βάρη, μειώνει την απώλεια μυϊκής μάζας, η οποία εμφανίζεται κατά τη διαδικασία γήρανσης.

Το συμπέρασμα που μπορούμε να έχουμε στο νου μας είναι ότι χρειάζεται μια εναλλαγή και ποικιλία μορφών άσκησης ώστε να επηρεάσουμε το σώμα και το νου μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να ενισχύσουμε τις πιθανότητες μακροζωίας.

Advertisment

Πηγή:

mindbodygreen.com/articles/study-finds-exercise-prescription-to-improve-brain-health

mindbodygreen.com/articles/fitness-tips-for-longevity

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Καθιστική ζωή: 6 επιστημονικά αποδεδειγμένες πρακτικές για να μειώσετε τις επιπτώσεις
«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε
Άσκηση πριν από τον ύπνο: Τον ωφελεί ή τον βλάπτει;
3 βασικοί τρόποι να βελτιώσουμε την ευλυγισία μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση