, , , ,

Διαλογισμός και ψυχοθεραπεία καλύτερα από τα φάρμακα για τους πόνους της μέσης

Νέα έρευνα έρχεται να ενισχύσει την αντίληψη ολοένα περισσότερων επιστημόνων ότι νους και σώμα αλληλοεπηρεάζονται.

Κάθε μέρα οι επιστημονικές αποδείξεις των πλεονεκτημάτων του διαλογισμού αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Η Εναλλακτική Δράση έχει καλύψει ένα μεγάλο μέρος αυτών των ερευνών στη θεματική ενότητα Διαλογισμός.  Τα οφέλη του είναι πολλαπλά και σε πολλούς τομείς της σωματικής και ψυχικής μας υγείας. Περιληπτικά σας αναφέρουμε ότι:

Καταπολεμά τις εξάψεις

Advertisment

Προλαμβάνει την υποτροπή της κατάθλιψης

Αναπλάθει τον εγκέφαλο

Καταπολεμά το στρες και άρα όσες παθήσεις πυροδοτούνται από αυτό

Advertisment

Είναι η καλύτερη φυσική μέθοδος αντιγήρανσης

Διαβάστε πολλά περισσότερα οφέλη στο άρθρο μας: 40 λόγοι που αξίζει να κάνετε διαλογισμό

Τώρα, άλλη μια έρευνα έρχεται να προσθέσει άλλο ένα όφελος στη ήδη μεγάλη λίστα. Ο διαλογισμός και η Ψυχοθεραπεία είναι αποτελεσματικότερα από τη φαρμακευτική αγωγή όσον αφορά τους πόνους της μέσης.

 

Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η συνέκρινε την ορθοπεδική και φαρμακευτική θεραπεία με τον διαλογισμό και την γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία. Η Γνωστική Συμπεριφορική θεραπεία, καταπολεμά επίσης την το άγχος, την κατάθλιψη και τις κρίσεις πανικού εξαιρετικά αποτελεσματικά, όπως έχουμε δει σε άλλα άρθρα.  Η έρευνα δείχνει πως η θεραπεία του νου –μέσω διαλογισμού ή ψυχοθεραπείας– μπορεί να επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την κλασική θεραπεία, αν και ασφαλώς όχι σε όλους τους ανθρώπους.

Μήπως υποφέρετε από κατάθλιψη; Κάντε το τεστ!

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντάνιελ Τσέρκιν του Ινστιτούτου Ερευνών Group Health Research και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σιάτλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA, πραγματοποίησαν μια κλινική δοκιμή με 342 άτομα ηλικίας 20 έως 70 ετών που υπέφεραν από πόνους στη μέση τους επί επτά έτη κατά μέσο όρο.

Οι συμμετέχοντες χωρίσθηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: η πρώτη έπαιρνε τα κλασικά φάρμακα, η δεύτερη έκανε γνωστική-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία και η τρίτη διαλογισμό και γιόγκα. Μετά από 26 εβδομάδες, αξιολογήθηκε η αποτελεσματικότητα κάθε μεθόδου και προέκυψε ότι την μεγαλύτερη βελτίωση (σε ποσοστό 61%) είχαν όσοι έκαναν διαλογισμό και γιόγκα, την μικρότερη όσοι έκαναν την παραδοσιακή φαρμακευτική θεραπεία (44%) και κάπου στη μέση ήταν η ψυχοθεραπεία (58%). Μετά από ένα έτος, όσοι είχαν κάνει διαλογισμό-γιόγκα ή ψυχοθεραπεία, συνέχιζαν να έχουν λιγότερους πόνους σε σύγκριση με όσους είχαν ακολουθήσει την παραδοσιακή φαρμακευτική οδό.

Η διαλογιστική τεχνική που δοκιμάσθηκε –ανάμεσα στις πολλές που υπάρχουν– ήταν η «μείωση του στρες μέσω διαλογισμού επίγνωσης» (MBSR), η οποία περιλαμβάνει και ορισμένες εύκολες ασκήσεις γιόγκα. Σε αυτήν, ο άνθρωπος εστιάζει στις σκέψεις, στα συναισθήματα και στις αισθήσεις του, μαθαίνοντας να αποδέχεται τον όποιο σωματικό ή ψυχικό πόνο. Από την πλευρά της, η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία βοηθά τον άνθρωπο αφενός να αναθεωρήσει τον τρόπο που αντιμετωπίζει νοητικά τον πόνο, αφετέρου τον ωθεί να αποκτήσει νέες πιο εποικοδομητικές συμπεριφορές, π.χ. να αρχίσει να ασκείται σωματικά.

Και εάν ακόμα δεν έχετε εντυπωσιαστεί από το γεγονός ότι τόσο ο διαλογισμός, όσο και η γνωστική θεραπεία, που αποτελούν κατεξοχήν “φάρμακα” για τη κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά προβλήματα, είναι εξίσου αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του πόνου της μέσης, τότε σας συμβουλεύουμε να διαβάσετε το άρθρο “Θεραπεύστε τη μέση σας μόνοι σας

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει
Pilates Reformer: Τι να προσέξετε για να μην τραυματιστείτε
«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε
Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς pilates;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση