Η βραχύχρονη μνήμη είναι το είδος εκείνο που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε τους άμεσους, καθημερινούς μας στόχους. Δηλαδή είναι οι πληροφορίες εκείνες που θα μας βοηθήσουν να λειτουργούμε επαρκώς και αποτελεσματικά για παράδειγμα στην εργασία μας, να θυμόμαστε το όνομα, το email ή τον τηλεφωνικό αριθμό κάποιου ή ακόμα και να ανακαλέσουμε πού έχουμε αφήσει τα κλειδιά στο σπίτι.
Όταν κάποιος μας συστήνεται, αποθηκεύουμε το όνομά του σε εγκεφαλικά νευρωνικά δίκτυα που περιλαμβάνουν τον ιππόκαμπο και την αμυγδαλή. Αναλόγως του πόσο σημαντικό μας είναι αυτό το στοιχείο, το μετατρέπουμε σε μακρόχρονη μνήμη.
Advertisment
Η βραχύχρονη μνήμη αποτελείται από τρεις φάσεις: πρέπει να καταγράψουμε την πληροφορία, να την αποθηκεύσουμε και μετά να την ανακαλέσουμε. Οποιαδήποτε από αυτές τις φάσεις μπορεί να μη λειτουργήσει σωστά. Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι έχουν πρόβλημα μνήμης, όταν η εξήγηση είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Το πρώτο βήμα είναι να ελέγξετε αν συμβαίνει κάτι τις στιγμές που πρέπει να έχετε αλλού στραμμένη την προσοχή σας. Επαναλάβετε την πληροφορία τρεις φορές ώστε να βοηθήσετε τη μνήμη σας.
Πότε να ανησυχήσουμε
Αν δεν μπορείτε να περάσετε το παραπάνω «τεστ μνήμης» παρά το γεγονός ότι έχετε επαναλάβει την πληροφορία, το επόμενο βήμα σας είναι να καθορίσετε αν το πρόβλημα είναι στην αποθήκευση ή στην ανάκλησή τους. Αν δυσκολεύεστε να θυμηθείτε το όνομα μιας νέας γνωριμίας, ζητήστε να σας δώσει τρεις επιλογές, όπως Μαρία, Ελένη ή Ιωάννα.
Αν το πρόβλημα εντοπίζεται στην αποθήκευση νέων πληροφοριών, δεν θα μπορείτε να το θυμηθείτε. Αν όμως το πρόβλημά σας είναι στην ανάκληση, θα θυμάστε ότι το όνομά της είναι Ελένη αμέσως μόλις το ακούσετε.
Advertisment
Η δυσκολία στην ανάκληση δεν αποτελεί ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα, όσο η αδυνατότητα αποθήκευσης. Στην δεύτερη περίπτωση, όπου το ζήτημα θεωρηθεί έντονο, χρειάζεται να επισκεφθείτε έναν νευρολόγο.
Σε ποιους λόγους μπορεί να οφείλεται η επιδείνωση της βραχύχρονης μνήμης
– Έλλειψη δραστηριότητας: Η άσκηση ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα καλύτερη μνήμη. Αν δεν υπάρχει κίνηση, ίσως να επηρεάζεται και αυτή η λειτουργία.
– Κατάχρηση ουσιών: Αν και η χρήση μαριχουάνας έχει νομιμοποιηθεί σε ορισμένες χώρες, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μακροχρόνιες συνέπειες της συχνής χρήσης της. Μία από αυτές είναι και η δυσλειτουργία του μνημονικού συστήματος. Ο αλκοολισμός επίσης βλάπτει τη μνήμη μας.
– Προβλήματα ψυχικής υγείας: Η κατάθλιψη, το χρόνιο στρες και το άγχος αφήνουν τα σημάδια τους στη μνήμη.
– Έλλειψη ύπνου: Όταν οι γιατροί εξετάζουν τις αιτίες αυτού του ζητήματος, εστιάζουν αρχικά στην ποιότητα του ύπνου μας.
– Νόσος Lyme: Μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος από τσιμπούρι και προκαλεί συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο, κρυάδες και κόπωση. Αργότερα, οι ασθενείς παρουσιάζουν προβλήματα στην βραχύχρονη μνήμη, στην προσοχή και την οργάνωση.
– Άνοια: Στην πλειοψηφία τους, πρόκειται για άτομα άνω των 60 ετών και για ασθενείς με διαβήτη, υπέρταση ή παχυσαρκία που κινδυνεύουν περισσότερο από αυτή τη νόσο.
– Φάρμακα: Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν αποτελεί αιτία των προβλημάτων μνήμης σας, ίσως να λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή που να προκαλεί μια τέτοια παρενέργεια.
– Υποθυρεοειδισμός: Το σώμα σας λειτουργεί σε βραδύτερους ρυθμούς. Η πέψη αργεί και προκαλείται πρήξιμο, η κυτταρική ανάπτυξη το ίδιο και προκαλείται τριχόπτωση, όπως και ο μεταβολισμός σας. Όλα αυτά μπορεί να επηρεάζουν και τη διαδικασία μνήμης.
– Κακή διατροφή: Η φλεγμονή είναι κακή για το σώμα και το νου. Όσο μεγαλύτερα τα επίπεδά της, τόσο χειρότερη θα είναι η μνήμη σας. Εδώ βοηθούν οι αντιφλεγμονώδεις δίαιτες, όπως η Μεσογειακή.
Πηγές:
www.cdc.gov/lyme/signs_symptoms/index.html
eje.bioscientifica.com/view/journals/eje/161/6/917.xml
www.thehealthy.com/aging/mind-memory/reasons-short-term-memory-getting-worse