,

Υδατάνθρακες: Λάθη που χρειάζεται να αποφύγουμε όταν προσπαθούμε να τους μειώσουμε

Οι υδατάνθρακες δεν σαμποτάρουν την προσπάθειά σας να χάσετε βάρος. Για την ακρίβεια, οι υδατάνθρακες είναι ένα από τα πιο υγιεινά είδη τροφής, καθώς

Υδατάνθρακες: Λάθη που χρειάζεται να αποφύγουμε όταν προσπαθούμε να τους μειώσουμε

Οι υδατάνθρακες δεν σαμποτάρουν την προσπάθειά σας να χάσετε βάρος. Για την ακρίβεια, οι υδατάνθρακες είναι ένα από τα πιο υγιεινά είδη τροφής, καθώς τους εντοπίζουμε στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά. Ναι, μπορούμε λοιπόν να καταναλώνουμε υδατάνθρακες, να είμαστε υγιείς και ταυτόχρονα να χάνουμε βάρος.

Αν και δεν χρειάζεται να ακολουθήσουμε οπωσδήποτε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, παρόλα αυτά αποτελεί δημοφιλής επιλογή, όπως η κετογονική δίαιτα και η Atkins. Αυτές οι δίαιτες συνήθως δίνουν προτεραιότητα στην πρωτεΐνη, στα υγιεινά λιπαρά και στα λαχανικά χωρίς άμυλο ώστε να αποκτήσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όμως, αυτή η προσπάθεια θα είναι αποτυχημένη και μπορεί να σας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, αν κάνετε τα παρακάτω λάθη.

Advertisment

– Δεν τρώμε αρκετά: Στην προσπάθεια να μειώσουμε τους υδατάνθρακες, αποφεύγουμε ορισμένες συνηθισμένες, βασικές τροφές του ανθρώπου (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, δημητριακά). Και ξαφνικά βρισκόμαστε να λαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες απ’ όσες καταναλώνουμε. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλό να υπολογίζουμε κατά προσέγγιση τις θερμίδες που χρειάζεται να λάβουμε ημερησίως.

– Προσπαθούμε να μειώσουμε και τα λιπαρά: Στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος γρηγορότερα, επιλέγουμε να κόψουμε και τα λιπαρά. Στο τέλος όμως η διατροφή μας γίνεται άγευστη και βαρετή. Χρειαζόμαστε λιπαρά ως εναλλακτική πηγή ενέργειας όμως, γι’ αυτό μην είστε υπερβολικοί.

– Τρώμε πολλά ανθυγιεινά λιπαρά: Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι επειδή αποκλείουν τις επιλογές των υδατανθράκων, δυσκολεύονται να βρουν άλλες πηγές τροφής και καταφεύγουν στην εύκολη λύση του μπέικον, του βουτύρου, του τυριού και του λουκάνικου. Το αποτέλεσμα φυσικά είναι το αντίθετο. Χρησιμοποιήστε μικρές ποσότητες από αυτά για να δώσετε γεύση στο φαγητό σας, αλλά δώστε έμφαση σε υγιεινά λιπαρά, όπως ψάρια, αβοκάντο, ελαιόλαδο και ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Advertisment

– Τρώμε τα ίδια γεύματα ξανά και ξανά: Κοτόπουλο με σαλάτα επί 200 φορές. Δεν αποτελεί έκπληξη η βαρεμάρα που συνοδεύει αυτές τις δίαιτες. Ένα όμως από τα κλειδιά της επιτυχίας είναι η διατήρηση ενδιαφερόντων γευμάτων. Δημιουργήστε λοιπόν στην κουζίνα σας.

– Κάνουμε έντονες προπονήσεις από την πρώτη εβδομάδα διατροφής: Καθώς ο οργανισμός σας προσαρμόζεται την πρώτη και δεύτερη εβδομάδα της νέας δίαιτας, είναι πιθανό να νιώθετε πιο αδύναμοι, με λιγότερη ενέργεια και ίσως λίγη ζάλη. Δεν είναι λοιπόν καλή ιδέα να το παρακάνετε στη γυμναστική. Περπατήστε ή κάντε λίγη γιόγκα και περιμένετε να νιώσετε πιο δυνατοί.

– Δεν λαμβάνουμε αρκετό νάτριο: Έχετε συνηθίσει να ακούτε ότι χρειάζεται να μειώσετε το αλάτι, οπότε γιατί αυτό είναι κακό; Όταν το σώμα σας αρχίζει να καίει λιπαρά ως καύσιμο αντί για υδατάνθρακες, οι νεφροί σας θα αποβάλλουν περισσότερο νερό και νάτριο. Αυτό σημαίνει ότι θα αρχίζετε να νιώθετε λιγότερο φουσκωμένοι – κι αν έχετε υπέρταση, μπορεί να μειωθεί λίγο. Όμως, κάποιες φορές, χάνετε πολύ νάτριο και νιώθετε κούραση, έχετε πονοκέφαλο και ζαλάδα. Τότε είναι που χρειάζεται να αυξήσετε λίγο το νάτριο.

– Δεν καταναλώνετε πολλές φυτικές ίνες: Όταν εστιάζουμε στην πρωτεΐνη και στα λιπαρά, ξεχνάμε να φάμε φυτικές ίνες. Το πεπτικό σύστημα χρειάζεται 20-35 γραμμάρια φυτικές ίνες για να λειτουργεί αποτελεσματικά. Γι’ αυτό εμμείνετε σε μια πλούσια ποικιλία φυτικών ινών στη διατροφή σας.

Πηγή:

Με πληροφορίες από thehealthy.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ιπποκράτεια Διαβίωση: Μια εταιρεία παράδειγμα ολιστικής προσέγγισης με εκπληκτικά προϊόντα
Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην παιδική παχυσαρκία: Επενδύστε σήμερα, δείτε αποτελέσματα αύριο
Το μπαχαρικό που βοηθάει να χάσετε 3 φορές περισσότερο λίπος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση