, , ,

Νέο και γρήγορο τεστ ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού με 100% ακρίβεια

Πρόκειται για ένα νέο αυτοματοποιημένο τεστ με την ονομασία CytoPAN, το οποίο βγάζει αποτελέσματα αυθημερόν και μάλιστα με μικρό κόστος, αφού κοστίζει μόνο πέντε

Νέο και γρήγορο τεστ ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού με 100% ακρίβεια

Πρόκειται για ένα νέο αυτοματοποιημένο τεστ με την ονομασία CytoPAN, το οποίο βγάζει αποτελέσματα αυθημερόν και μάλιστα με μικρό κόστος, αφού κοστίζει μόνο πέντε δολάρια. Αυτό το πολύτιμο επίτευγμα ανήκει σε επιστήμονες από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ερευνητές με επικεφαλής τους Ραλφ Γουαισλέντερ και Χιουνγκσούν Ιμ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης έκαναν δοκιμασίες του τεστ σε 68 ασθενείς – συμμετέχοντες με καρκίνο του μαστού στη Ν.Κορέα και η απόπειρά τους στέφθηκε με επιτυχία.

Advertisment

Το CytoPAN βασίζεται σε μια νέα διαγνωστική πλατφόρμα, η οποία χρησιμοποιεί την τεχνική της κυτταρομετρίας εικόνας. Αυτό που κάνουν οι ειδικοί είναι να λαμβάνουν ένα δείγμα κυττάρων (50 ανά δείγμα) με τη χρήση μιας πολύ λεπτής βελόνας και τα αναλύουν για κακοήθεια. Με αυτό τρόπο δεν χρειάζεται η γυναίκα να υποστεί την σημερινή επεμβατική διαδικασία για τη βιοψία ιστού.

Η νέα τεχνολογία, εκτός από την κατά 100% ανίχνευση των καρκίνων, ανιχνεύει δύο βασικούς κλινικούς βιοδείκτες του καρκίνου του μαστού (τους ER/PR και HER2) με ακρίβεια 93% και 96% αντίστοιχα. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει τη σημασία που θα έχει το νέο τεστ για αναπτυσσόμενες και φτωχές χώρες (όπως στην υποσαχάρια Αφρική) , όπου οι γυναίκες ασθενείς είτε αργούν να λάβουν την ιατρική φροντίδα και πρόληψη που χρειάζονται, είτε δεν έχουν τα οικονομικά μέσα. Μάλιστα σε τέτοιες χώρες οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού αντιμετωπίζουν επιπλέον κινδύνους όπως μολύνσεις από HIV.

Το κάθε «κιτ» που θα κοστίζει περίπου 5 δολάρια θα είναι ουσιαστικά κατά 5 φορές φθηνότερο από τα διαγνωστικά εργαλεία που χρησιμοποιούμε σήμερα, σύμφωνα με τους ερευνητές που έκαναν τη δημοσίευση της έρευνας τους στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine».

Advertisment

Πηγές:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.labpulse.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες
Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση