Τι μπορούμε να κάνουμε όταν νιώσουμε τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος

Νιώθετε ότι εμφανίζετε τα πρώτα σημάδια του κρυολογήματος; Μάλλον θα αναρωτιέστε αν αξίζει να πάρετε κάποια μορφή βιταμίνης C ή αν θα εμπιστευθείτε άλλες

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν νιώσουμε τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος

Νιώθετε ότι εμφανίζετε τα πρώτα σημάδια του κρυολογήματος; Μάλλον θα αναρωτιέστε αν αξίζει να πάρετε κάποια μορφή βιταμίνης C ή αν θα εμπιστευθείτε άλλες «θεραπείες», όπως να κάνετε ένα έντονο πρόγραμμα γυμναστικής για να ιδρώσετε. Αλλά βοηθά τελικά κάποια από αυτές τις προσεγγίσεις;

Οι μύθοι

Σύμφωνα με τις έρευνες, η εφίδρωση για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος στα αρχικά του στάδια (ή και αργότερα) δεν είναι δυνατό να μειώσει τις επιδράσεις του, ασχέτως του τρόπου που το κάνετε – είτε μέσω της άσκησης, είτε μέσω σάουνας. Αρκετοί από τους συμμετέχοντες σε αυτές τις έρευνες ανέφεραν ότι ένιωσαν λίγο καλύτερα, τουλάχιστον προσωρινά, αλλά οι αντικειμενικές μετρήσεις δεν έδειξαν καμία βελτίωση.

Και ύστερα υπάρχει ο ρινικός καθαρισμός, που αναφέρεται στον ψεκασμό ή στην εισροή νερού για τον καθαρισμό των ρινικών οδών, ώστε να απομακρυνθεί η βλέννα που περιέχει και τον ιό. Όμως κι αυτή η μέθοδος έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική (και μπορεί να προκληθούν και μολύνσεις, αν χρησιμοποιήσετε νερό βρύσης αντί για ειδικό διάλυμα).

Πιθανοί αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης

Έρευνες για δύο συμπληρώματα – η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος – υποδεικνύουν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. Η αντίληψη ότι η βιταμίνη C μπορεί να προλάβει και να καταπολεμήσει το κρυολόγημα επικρατεί εδώ και έναν αιώνα περίπου. Τα στοιχεία ότι ορισμένες φορές τα συμπληρώματα μπορούν να μετριάζουν τουλάχιστον ένα κρυολόγημα που ξεκινά, είναι αμφιλεγόμενα. Το ερώτημα εξετάστηκε σε μια μεγάλη μετα-ανάλυση του 2005 που εξέτασε 55 προηγούμενες έρευνες και μία έκθεση του 2017.

Η ετυμηγορία από όλες αυτές τις έρευνες είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ένιωσαν καμία διαφορά αφού έλαβαν βιταμίνη C στα πρώτα σημάδια του κρυολογήματος. Αλλά όσοι τακτικά λαμβάνουν σε καθημερινή βάση 200 milligrams βιταμίνης C, μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια ενός κρυολογήματος – από μία εβδομάδα σε περίπου 6 μέρες κατά μέσο όρο – όπως και να μειώσουν ελαφριά την ένταση των συμπτωμάτων.

Τα στοιχεία για την επίδραση του ψευδάργυρου είναι επίσης ανάμεικτα. Τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας έδειξαν ότι όσοι λάμβαναν παστίλιες ψευδάργυρου για 5 μέρες από την αρχή του κρυολογήματος δεν είδαν κάποιο αποτέλεσμα – αλλά αφού σταμάτησαν να τις λαμβάνουν, το κρυολόγημά τους διήρκεσε περισσότερο σε σύγκριση με όσους συνέχισαν να τα λαμβάνουν. Το βέβαιο είναι ότι η κατανάλωση βιταμίνης C ή ψευδαργύρου κατά την έναρξη ενός κρυολογήματος δεν έχει παρενέργειες ή μειονεκτήματα, και θα μπορούσε να έχει πλεονεκτήματα αν λαμβάνεται και πριν από την ασθένεια.

Τι μπορεί τελικά να βοηθήσει στη μείωση του κρυολογήματος;

Η καλύτερη στρατηγική για όποιον ελπίζει να βελτιώσει τα συμπτώματα και να προλάβει το βαρύ κρυολόγημα, σύμφωνα με έρευνες, είναι να υιοθετήσει τις ίδιες υγιεινές συνήθειες που προβλέπονται και για την γενική μας υγεία: Τακτική άσκηση, υγιεινή διατροφή με πολλά λαχανικά, καλή διαχείριση του στρες και επαρκής ύπνος.

Καμία από αυτές τις συμπεριφορές δεν θα κάνει πολλά αν τις ακολουθήσουμε μετά την εμφάνιση του κρυολογήματος. Όμως, αν αυτά τα μέτρα ληφθούν πριν, έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κρυολογήματος εξαρχής. Και υπάρχει και μια ακόμα συμπεριφορά που μπορεί να καταπολεμήσει το κρυολόγημα: το να παραμένουμε ζεστοί.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι ιοί τείνουν να πολλαπλασιάζονται ευκολότερα σε χαμηλές θερμοκρασίες, και σε ανθρώπους που εκτίθενται σε αυτές. Σε εργαστηριακά πειράματα με ζώα, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες έχει αποδειχθεί ότι μειώνεται και η ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμήσει το κρυολόγημα.

[toggle title="Πηγές"]

https://elemental.medium.com/youre-on-the-verge-of-getting-a-cold-can-you-stop-it-in-its-tracks

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε