, ,

Παρίσι: Ο μεγαλύτερος αστικός κήπος σε ταράτσα του κόσμου δίνει στους κατοίκους φρούτα και λαχανικά

Οι κάτοικοι των πόλεων αυτού του κόσμου έχουν ένα άπιαστο όνειρο: να έχουν μια δική τους φυσική όαση, έναν δικό τους κήπο και να

Παρίσι: Ο μεγαλύτερος αστικός κήπος σε ταράτσα του κόσμου δίνει στους κατοίκους φρούτα και λαχανικά

Οι κάτοικοι των πόλεων αυτού του κόσμου έχουν ένα άπιαστο όνειρο: να έχουν μια δική τους φυσική όαση, έναν δικό τους κήπο και να τρώνε φρέσκα και καθαρά φρούτα και λαχανικά. Οι περισσότεροι ποτέ δεν το καταφέρνουν. Όμως, στο Παρίσι αυτό το όνειρο έχει πάρει άλλες διαστάσεις.

Το μεγαλύτερο μποστάνι του κόσμου σε ταράτσα βρίσκεται στην Γαλλική πρωτεύουσα και χρησιμοποιεί τεχνικές κάθετης καλλιέργειας για να παράγει φρέσκα φρούτα και λαχανικά στο κέντρο του Παρισιού χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων, φορτηγών – ψυγείων, χημικών ουσιών ή ακόμα και χώματος.

Advertisment

Το Nature Urbaine χρησιμοποιεί αεροπονικές τεχνικές που τώρα προμηθεύουν φρέσκα προϊόντα στους κατοίκους, όπως σε κοντινά ξενοδοχεία, εταιρείες catering και σε πολλούς άλλους. Για 15 ευρώ, οι κάτοικοι μπορούν να παραγγείλουν διαδικτυακά ένα καλάθι προϊόντων που περιέχει ένα μεγάλο ματσάκι μέντας ή φασκόμηλου, ένα λάχανο, διάφορα λαχανάκια, δύο ραπανάκια, σέσκουλα, όπως επίσης και ένα βάζο μαρμελάδα ή πουρέ.

Ο συνδυασμός αλλάζει ελαφρώς ανάλογα με την σοδειά. Ο κήπος έχει το μέγεθος περίπου δύο γηπέδων ποδοσφαίρου πάνω από το Εκθεσιακό Κέντρο του Παρισιού και παράγει επίσης 150 καλάθια με φράουλες, όπως επίσης ντομάτες, μελιτζάνες και πολλά άλλα.

Advertisment

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό επίτευγμα αρχιτεκτονικής τοπίου, κάτι που είχαν αναφέρει και οι εμπνευστές του, και παράλληλα αποτελεί ένα παγκόσμιο μοντέλο βιώσιμης παραγωγής και γεωργίας μέσα σε αστικό κέντρο.

Μέχρι σήμερα, μόνο το ένα τρίτο του συνολικού χώρου χρησιμοποιείται, αλλά όταν το project τελειώσει, 20 άτομα προσωπικό θα μπορούν να καλλιεργούν μέχρι και 1 τόνο από 35 διαφορετικά είδη φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα. Πλαστικοί πύργοι περιέχουν σχηματισμούς με μικρές τρύπες μεταφέρουν στα φυτά μικρές ποσότητες νερού με θρεπτικά στοιχεία, μέταλλα και βακτήρια.

Οι τεχνικές της κάθετης καλλιέργειας χρησιμοποιούν λιγότερο χώρο και δίνουν την ευκαιρία μη χρήση φυτοφαρμάκων, τεχνητών λιπασμάτων και άλλων μορφών εντατικής καλλιέργειας που μόνο καλό δεν κάνουν στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση στην ίδια μας την υγεία. Οι εμπνευστές και δημιουργοί ευελπιστούν ότι αυτό το εγχείρημα θα λειτουργήσει δημιουργικά και για άλλες πρωτεύουσες και πόλεις του κόσμου.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πλατφόρμα θα ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο για την ατμοσφαιρική ρύπανση
ΗΠΑ: Τοξικά φύκια έκαναν λίμνη τόσο πράσινη που ξεχωρίζει από το διάστημα
Feng Shui: Τα φυτά που φέρνουν καλοτυχία και πρόοδο ενώ προστατεύουν από την αρνητική ενέργεια και την τοξικότητα
Το θαλασσινό νερό «κατατρώει» τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» | Οι φόβοι των επιστημόνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση